‘İklim konferansını durdurun’

Pek çok kişinin büyük umutla beklediği Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne, beklenmeyen bir kişiden itiraz geldi. Dünyanın geleceğiyle ilgili kararların alınacağı İklim Zirvesi bugün başlıyor. Liderler küresel ısınma gerçeğini kabul edip Kopenhag'da ilk kez bir araya gelecek. Zirveyi 'zırva' gören muhalif kesim de fikirlerini paylaşacak. Küresel ısınma, Kyoto protokolü ve zirve hakkında merak edilenler...

‘İklim konferansını durdurun’

Önümüzdeki hafta Kopenhag’da başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi, Kyoto Protokolü sonrasında iklim değişikliği ile mücadele konusunda yapılacaklar için yeni bir yol haritası ve anlaşma getirecek.


İklim değişikliği ile mücadele eden pek çok kuruluş ve bilimadamı konferansta alınacak kararlara bel bağlamış durumda. Konferansın önemi ve yol göstericiliği pek çok platformda dile getirilirken hiç beklenmeyen bir yerden itiraz geldi.

New York’daki NASA Goddard Enstitüsü’nün başında yer alan ve dünyayı küresel ısınmanın getireceği tehlikeler konusunda ikna edenlerden biri olarak tanınan James Hansen, Kopenhag İklim Konferansı’nın yaradan çok zarar getireceğini savunuyor.

Bu konu hakkında bir de kitap yazan Hansen’in karşı çıkışının temelinde, ülkelerin karbon salınımlarının pazarlık konusu olması yatıyor. Hansen’e göre anlaşmanın maddeleri üzerine yıllarca müzakere ve tartışmalar yapılacak. Hansen bu duruma Hindistan’ı örnek veriyor. Gelişen ekonomisi ile her geçen gün karbon emisyonu artan Hindistan bugün en büyük 4 karbon üreticisinden biri durumuna geldi. Ülkeler masaya oturduğunda karbon emisyonu kadar can sıkıcı olacak bir başka konu da gelişen ülkeleri finansal olarak desteklenmesi olacak.

KARBON VERGİSİNE DE KARŞI ÇIKMIŞTI
Hansen daha önce de karbon üreticilerinden alınacak ‘karbon vergisi’ne karşı çıkarak bazı çevrecilerin şimşeklerini üzerine çekmişti. Hansen bunu, ortaçağda kilise tarafından satılan af kağıtlarına benzetmişti:

“Bir tarafta varolan düzeni devam ettirmek isteyen gelişmiş ülkeler var, diğer tarafta ise para kazanmak isteyen gelişmekte olan ülkeler... Ve bunlar emisyon haklarını karbon pazarında satmaya hazırlar.”

‘GERÇEK LİDER YOK’
Hansen’in eleştirdiği isimler arasında küresel ısınmaya karşı yaptığı mücadelesi ile tanınan Barack Obama ve bu konuda yaptığı çalışmaları ile Nobel Barış Ödülü alan Al Gore da var. Hansen, bu siyasetçileri, ‘çağımızın ahlaki mücadelesi’ olarak adlandırdığı iklim değişikliği konusunda sınıfta kalmakla eleştiriyor.

EŞİK AŞILSA BİLE...
İklim Konferansı’nın toplanmasında temel gerekçlerden biri de, önlem alınmazsa küresl ısınmanın bir daha geri dönülmez eşiği aşacağı ve Dünya’nın feleketlerle yüzyüze geleceği iddiası. Bir çok bilimadamının dikkat çektiği bu konuda da Hansen’in itirazları var;

“Deniz seviyesinin bir metre ya da daha fazla yükseleceğini şimdiden tahmin ediyor olabilirz ama bu, sınır aşılsa bile vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor. Çünkü vazgeçersek bu deniz seviyesindeki yüksekliğinin daha da yükseleceği anlamına geliyor. Bu nedenle geri dönülmez sınır noktayı aştık ya da aşacağız diyen insanları anlamıyorum. Bu durunmda sınır aşıldığında insanların gezegeni boşaltacakları mı bekleniyor.”

Sayfa Yükleniyor...