İlk kez bir Enerji Bakanı Greenpeace’te

Türkiye’de bir ilk daha gerçekleşti... İlk kez bir Enerji Bakanı, Greenpeace’i ziyaret etti. Bakan Taner Yıldız ile Greenpeace Akdeniz Direktörü Uygar Özesmi karşılıklı çay içti.

Enerji Bakanlığı önünde eylem yapan Greenpeace üyeleri hiç beklemedikleri bir tepkiyle karşılaşmıştı. Zira her zaman müdahale edilen Greenpeace’lilere bu kez çay ikram edildi.

Bu ilginç gelişmenin ardından bugün bir ilk daha gerçekleşti ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Greenpeace’i ziyaret etti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi ortak bir basın toplantısı yaptı.

Özesmi, şöyle konuştu: “Ziyaretten çok memnun olduk. Ümit ediyoruz ki, bakanlık nükleer masala karşı ‘dur’ diyecektir. Sinop’un nüfusu 30 bin ama biliyorsunuz 2006 senesinde 5 milyon kişi nükleere karşı yürüdü. Akkuya’da referandumda halk 'Nükleere hayır’ dedi. Bu nükleer macera 4 kez fiyasko ile sonuçlandı. Ne vakti ne enerjiyi nükleerde harcamayalım, yüzümüzü yenilenebilir enerjilere dönelim.

Biz diyaloga açığız. Ama diyalogda önemli olan şey, bir sonuç getirmesi ve bir dönüşüm sağlaması. Diyorum ki, artık nükleer masala inanmayalım. Sizde bir radyoaktivist olun ve bir milyon insana katılın lütfen.

enerji devrimi raporunda ortaya çıkan bizim 2020 senesine kadar normal senaryo üzerinden yüzde 30 indirim yapabileceğini net bir biçimde ortaya koyuyor. Şu anda halihazırdaki hükümetin pozisyonu Kopenhag’da yüzde 11’lik bir indirim yapabilecekleri yönünde. Esas önemli olan bizim bu indirimi hiçbir şekilde nükleer enerjiye ihtiyaç duymadan yapabileceğimiz. Ve arz güvenliği açısından da hiçbir sorunumuzun olmayacağını ortaya koyuyoruz. Bunu ne kömüre ne nükleere ihtiyaç duymadan yapabilecek güçteyiz.“

Bakan Yıldız ise şöyle konuştu: “Şeffaflığın gücüne inanan birisiyim. Uygar Bey’e teşekkür ediyorum. Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili hassasiyetini tebrik ediyorum. Biz yerli ve yenilenebilir enerji kaynağının tercih edilmesi lazım geldiğini enerji politikalarımızın başına koyduk. Rüzgar, güneş, jeotermal ne varsa hepsinin mutlaka değerlendirilmesi lazım.

Nükleer santraller işletme dönemleri itibariyla baktığımızda şu anda en az karbondioksit salınımı yapan ve sera gazları itibari ile en az salınım yapan güç santrallerinden bir tanesi. İkna edemediğiniz taktirde ikna olmanız lazım diye düşünüyorum.

Greenpeace’in Genel Merkezi'ne gelmiş olmaktan dolayı sakınca duymak değil bir artı olduğu kanaatindeyim. Toplumun hassasiyetlerinin artması açısından da bir artı olduğu kanaatindeyim. Kendileri ile kuracağımız çalışma grupları çerçevesinde bir arada olacağımızı belirtiyoruz. Ben enerji mühendisiyim, mühendis olarak da nükleer santral kurulmasından yanayım. Nükleer enerji santrallerinin kurulmasının doğru olduğuna inanıyorum ve kesinlikle de kurulması gerekir. Bu konudaki gayretlerimizde devam edecek.

2030’lu yıllarda Türkiye'nin yenilenebilir enerjide yüzde 30’lar civarında bir portföyü sağlamış olması demek bence hem Greenpece’in hem de Enerji Bakanlığı’nın hedefleri arasındadır.”

Sayfa Yükleniyor...