İstanbul'daki şiddetli yağışın nedeni: Süper hücre

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trakya ve İstanbul'da etkili olan sağanak yağışın saat 15.00'ten itibaren etkisinin azaldığını duyurdu. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Tek, yağışlara kuzeyden gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıklarının birleşmesi sonucu oluşan ‘süper hücre’' diye adlandırılan yapıların neden olduğunu açıkladı.

İstanbul'daki şiddetli yağışın nedeni: Süper hücre

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Marmara Bölgesi için uyarıların ardından, İstanbul’da şiddetli yağış etkili oldu.

Sağanak yağış nedeniyle caddeleri su bastı, trafik kilitlendi. 

Aşırı yağışın ardından Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa Yönü olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici süreyle trafiğe kapatıldı.

Şehirde birçok kavşak ve viyadük sular altında kalırken, aşırı yağış nedeniyle trafikte seyretmeye çalışan bazı metrobüslerin içine su doldu, kimi metro, metrobüs, duraklarını su bastı.

Sabah saatlerinde işe gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar zor anlar yaşadı.

METEROLOJİ: 15'TEN SONRA ETKİSİNİ AZALTACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sağanak yağış ile ilgili açıklama yaptı.

Marmara Bölgesi'nde devam eden kuvvetli ve gök gürültülü sağanak yağışın saat 15.00'ten sonra Trakya ve İstanbul'da etkisini azaltmasının beklendiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Ancak yağışlı sistemin Marmara'nın doğusuna hareket ederek Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın'ın özellikle kıyı kesimlerinde yarın öğle saatlerine kadar şiddetli (75-100 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlara sebep olması beklenmektedir.

Saat 11.00 itibarıyla son 6 saatte, Silivri'de 128, Üsküdar'da 108, Beykoz'da 85, Sarıyer'de 78, Çatalca'da 55, Kırklareli/Vize'de 45, Eyüp'te 44, Güngören'de 44, Çekmeköy' de 39 ve Kadıköy'de 35 kg yağış kaydedilmiştir."

VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Yaşanan son gelimelerle ilgili İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Ciddi sıkıntı yaşanan bir bölge olmadığını da söyleyen Şahin, şunları kaydetti: "Yaşanan sıkıntılara ekipler müdahale ediyor. Birkaç noktada çalışmalar yoğunlaştı. Bazı altgeçitlerde fiziki yapı ve aşırı yağış nedeniyle su birikmeleri oldu. Ekipler bu noktalara hızla müdahale ediyor. Trafik akışının düzenlenmesi için ekipler görev başında. Trafiğin rahat akışı için çalışılıyor. Vatandaşlarımızdan ricamız, yağış akşama kadar devam edecek, trafiğe zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla çıkmamaları ve toplu taşıma araçlarını kullanmaları. Bu uzun yıllardır yaşanmayan ölçüde bir yağış. Bunları inşallah hızla telafi edeceğiz." 

İstanbul'un normal yağışın çok üzerinde bir yağış aldığını belirten Kadir Topbaş ise "Bir saatte metrekareye 65-110 kilogram yağış düştü" dedi.

Topbaş, "Toprak doyduğu için yağacak yağmur çukur bölgelere inebilir. Hassasiyet gösterilirse bu sıkıntıyı aşarız" diye konuştu.

"CAN KAYBI YOK"

Su basmanı seviyesinin altında inşa edilen konutların boşaltıldığını ve burada yaşayanların otellere yerleştirildiğini söyleyen İBB Başkanı, herhangi bir can kaybı yaşanmadığını bilgisini verdi. 

Topbaş Avrasya Tüneli'nin de tek yönlü kapatıldığını Asya'dan Avrupa yönüne geçişte bir sıkıntı yaşanmadığını da dile getirdi.

"SEL RİSKİ VE FIRTINAYA DİKKAT"

Bu arada, AKOM su baskını ve sel olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

AKOM'un hesabından atılan tweette ''#İstanbul bugün sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. SEL RİSKİ ve FIRTINAYA DİKKAT! Yağmur ile birlikte hava serinliyor'' denildi.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN UYARI

İstanbul Valiliği'nden de bir uyarı geldi.

Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Bugün ilimiz yoğun yağış aldığından ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması rica olunur" denildi.

KANDİLLİ YAĞIŞIN NEDENİNİ AÇIKLADI: SÜPER HÜCRE

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbul’da yaşanan yüksek miktarda kaydedilen yağışlara kuzeyden gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıklarının birleşmesi sonucu oluşan ‘süper hücre’ diye adlandırılan yapıların neden olduğunu açıkladı.

SON 106 YILIN EN YÜKSEK 3. YAZ YAĞIŞI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı’ndan yapılan açıklamaya göre 18 Temmuz sabahı saat 12:00’ye dek metrekare başına 91 kg yağış düştü, bu yağış değeri son 106 yılın en yüksek 3. yaz yağış değeri oldu.

Sayfa Yükleniyor...