Kara leylekler

Kapadokya'daki dünyaca ünlü Ihlara Vadisi, kara leyleklere ev sahipliği yapıyor.

Kara leylekler

Doğa Derneği Tür Sorumlusu Bilgecan Şen beyaz ve kara leyleklerin aynı cinsin iki ayrı türü olduğunu söyledi.

Beyaz leyleklerle benzer özellikler taşıyan kara leyleklerin yaşam alanı seçiminde farklı tercih gösterdiğine işaret eden Şen, beyaz leyleklerin insanlara yakın, kara leyleklerin ise insansız bölgelerde yuva kurduğunu ifade etti.

Leyleklerin ilkbaharda 'ye gelen göçmen kuşlar olduğunu dile getiren Şen, ''Beyaz leylekler gibi büyük yuva yapan kara leylekler, tek eşlidirler ve her yıl aynı noktaya yuva yaparak 2 ile 4 arasında yavru büyütürler. Beyaz leylekler, yuva seçiminde insanlara yakın alanlardaki elektrik direkleri, çatı ve ağaçları seçerken, kara leylekler ise insanlardan uzak, kayalık alanları tercih ediyor. Avrupa'da ağaçlara yuva kuran kara leylekler, Türkiye'de ise sarp kayalıklara yuva kuruyor. Bu yüzden de beyaz leylekler kadar yoğun görünmüyorlar'' dedi.

Şen, Ihlara Vadisi'nin kayalık yapısı ve insanlardan uzak olması nedeniyle kara leylekler için iyi bir yaşam alanı oluşturduğunu da belirtti.
        
KUŞ CENNETİ IHLARA VADİSİ
Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş de, Kapadokya'nın batıya açılan kapısı olarak ifade edilen Aksaray'ın Güzelyurt ilçesine turistlerin son dönemde yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi.

Kapadokya'nın en eski yerleşimlerinden birisi olan Güzelyurt'un turizm potansiyeli açısından çok zengin olduğunu anlatan Özeş, ''Dünyaca ünlü Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Selime Katedrali, kiliseleri, yer altı şehirleri, kayadan oyma ve tarihi evleri bünyesinde barındıran Güzelyurt, kültürel açıdan da önemli değerlere sahip'' diye konuştu.

Özeş, Kapadokya'nın simgelerinden olan Ihlara Vadisi'nin artık kara leyleklerle de tanınacağını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: ''Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çıkan bazalt ve andezit yoğunluklu lavların soğumasıyla ortaya çıkan çatlaklar ve çökmeler sonucunda oluşan bir kanyondur. Kanyon içinde ilerleyen Melendiz Nehri'nin binlerce yıllık aşındırması sonucunda vadi bugünkü şeklini alırken, 14 kilometre uzunluğundaki vadide 100-120 metreye varan sarp kayalıklar oluşmuştur. Vadinin çıkış noktasına yakın bölgedeki kayalıklar, kara leyleklere de ev sahipliği yapıyor. Vadi içinde sarp kayalıktaki yuvalara ulaşılması ve yuvaların yakından izlenilmesi çok zor. Vadideki sayısını tam olarak bilemediğimiz kara leylekler, kuş gözlemcilerini Ihlara Vadisi'ne çekecek.''

Kudret Özeş, yeşil bitki örtüsü, kilise ve şapelleri ile doğa, tarih ve sanat olgusunu bir arada buluşturan Ihlara Vadisi'nin artık bir kuş cenneti olarak da tanınacağını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...