Kentsel dönüşümde 1'e 3 sınırı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 'Kentsel dönüşüm alanlarında 3 emsalin üstüne çıkmayı düşünmüyoruz' açıklamasında bulundu.

Kentsel dönüşümde 1'e 3 sınırı

NTV'ye canlı yayın konuğu olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili merak edilen noktaları açıklayarak, "Kentsel dönüşüm alanlarında 3 emsalin üstüne çıkmayı düşünmüyoruz" dedi. 3 emsal ile 1000 m2 arsa varsa 3000 m2 inşaat yapılabileceğini ifade eden Bayraktar, yerinde dönüşüm sağlamak istediklerini vurguladı.

Kentsel dönüşümde birinci derecede deprem riski taşıyan alanların ilk sırada olduğunu ancak 2. bölgede yer alan kötü bir binanın da önem arz ettiğini ifade eden Bayraktar, herkesin evini test ettirmesini istedi.

Bayraktar, "Hedefimiz kentsel dönüşümle; şehirlerimizi, zeminden ziyade depreme dayanıksız binalardan kurtarmak. 1999'dan önce yapılan binalar istediğimiz kriterleri sağlamıyor. 1948 sonrası ruhsatlı ya da ruhsatsız binaların yeterli mühendislik hizmeti almadan yapıldığını görüyoruz. Bu yasa ile tüm 'ye özellikle deprem riski taşıyan şehirlere, diyoruz ki risk varsa binanızı test ettirin. Sorumlu insan evini bilmek zorunda. Sağlam mı değil mi bakacak. Eğer test ettirmezse risk taşıyan binayı, belediye yıkmak zorunda. Belediye, Valilik tespit edip yıkacak yıkmazsa Bakanlık devreye girecek" dedi.

BELEDİYE YA DA HAZİNE'YE DEVREDECEĞİZ
Yapılan inceleme sonucunda riskli olduğu tespit edilen ve yıkılması gereken binalarda oturanlara, gelir durumuna göre kira yardımı yapılacağını ve konut verilebileceğini belirten Bayraktar, ev sahiplerinin binalarını yıktırmak istememeleri durumunda ise devreye gireceklerini şu sözlerle anlattı:

"Kolluk kuvvetleri ile boşaltıp, binayı yıkacağız. Sonra istediklerini yapabilirler. SPK uzmanlarına değerleme yaptırıp, 2/3 hak sahibine diğer hisseleri alın diyeceğiz. Almazlarsa da belediye veya hazineye devredip, tasarruf hakkı arsa sahibine ait diyeceğiz.

Kentsel dönüşüm için 20 senelik projeksiyonumuz var. Bunu, şehirleri düzelterek yapmak zorundayız. Tüm Türkiye'yi salaş, depreme dayanıksız, riskli binalardan kurtarmalıyız. Mal emniyeti anasaya güvenliği altındadır. Ancak can güvenliği daha önemlidir.

Bu yasa ile hem şehirlerimizi düzeltmek hem de inşaat teknolojisini düzeltmek istiyoruz. Aktörlerden bu işe talip olmalarını istiyoruz. Siyaset üstü bilimsel ve insancıl bir anlayışla bunu yapmak zorundayız. Sosyologlar, mühendisler, özel sektör, STK'lar.. Herkesin desteğine ihtiyacımız var."

YEŞİL ALAN ARTACAK
Binaların bitişik nizam olduğunu, yeni kentsel tasarımda yeşil alanları, park ve bahçeleri artıracaklarını belirten Bayraktar, "170 noktada dönüşüm oluyor. Van, Ağrı, Erzincan, Erzurum, Kütahya, İstanbul ve birçok şehirde çok ciddi bina portföyü için çalıştık. İkinci mevzuatları bitirmek üzereyiz. 2B'den gelecek parayı bekliyoruz. Gelmezse yeni kaynak yaratacağız" dedi.

Askeri lojmanlar, hastaneler, karakollar, okullar ve kamu binalarının da kentsel dönüşüme dahil olduğunu vurgulayan Bayraktar, "En acil, en kolay ve en rahat yerden başlayacağız. Vatandaş sitemizi dönüştürün derse, oradan başlayacağız. Gaziosmanpaşa Belediyesi'nde talep var. İzmir'de de kentsel dönüşüm başlayacak. Yıkımları, Başbakan'ın katıldığı törenle başlatmak istiyoruz" diye konuştu.

Sevda Tepesi ile de açıklamada bulunan Bayraktar, "Suudi Kralı, satın aldığı zaman imarı vardı. Aldıktan sonra iptal oldu. Bu da insanları üzüyor. Mütekabiliyet Yasası çıkarttık. Bu hak teslim edilirse, gayrimenkul talebi artacak. Haksızlık giderilirse, imajımız kuvvetlenecek" dedi.

Sayfa Yükleniyor...