Konut sigortası olan depremzede ne yapacak?

''Zorunlu deprem sigortasına tabi olan konut sahiplerinden ayrıca ihtiyari deprem sigortası poliçesi sahibi olanlar varsa, öncelikle zorunlu deprem sigortasından ödeme yapılacak, yapılan ekspertiz sonucuna göre hesaplanan tazminat tutarı zorunlu deprem sigortası sigorta bedelinden büyükse bu defa ihtiyari deprem sigortası teminatı işlemeye başlayacak.

Konut sigortası olan depremzede ne yapacak?

Zorunlu deprem sigortası dışında sigorta şirketlerince konutlarda ihtiyari deprem sigortası teminatı da sağlanıyor.

Konuya ilişkin bilgi veren Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, ''Zorunlu deprem sigortasına tabi konutlar için bu teminat ancak zorunlu deprem sigortası düzenlendikten sonra verilebilmektedir'' dedi.

Son yaşanan depremden etkilenen Van, Muş, Siirt, Şırnak, Batman, Hakkari, Bitlis, Bingöl, Ağrı ve Erzurum illerinin tamamını değerlendirdiklerinde, 479 bin 350 konuttan 51 bin 422 tanesinin zorunlu deprem sigortasına sahip olduğunun görüldüğünü, bu illerdeki sigortalanma oranının da yüzde 10,7 olarak gerçekleştiğini belirten Tunçay, bu çerçevede Van ilinde zorunlu deprem sigortası dışında düzenlenen konut sigortası poliçesinin sayısının çok fazla olmadığının düşünüldüğünü kaydetti.
       
KONUT SİGORTASI PENETRASYONU TÜRKİYE'DE YÜZDE 15
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen de Van'daki depremden sonra Aksigorta olarak ilk önce bölgedeki sigortalıların listesini çıkardıklarını, konut poliçesi sahibi ve deprem teminatı bulunan müşterilerini belirlediklerini belirtti.        

Gülen, ''Hasarı olanlara çeşitli kolaylıklar sunacağız. Mümkün olan en kısa sürede hasarlarını karşılayacağız. Van bölgesinden çağrı merkezimizi arayan müşterilerimize daha hızlı hizmet verebilmek amacıyla IVR sistemimizde ayrı bir bölüm oluşturduk. Müşterilerimiz hiç sıra beklemeden hasarları ile ilgili görüşmek için müşteri temsilcilerine bağlanabilecekler.        

DASK, depremde yıkılan ya da hasar gören bir binanın belli standart çarpanlara göre yeniden inşa bedelini ödüyor; ancak kullanılan malzeme, eşya, dekorasyon gibi unsurları göz önünde bulundurmuyor. Konut sigortası ise evin gerçek inşa bedelini sigortalıyor.

Konut sigortası sadece depreme karşı değil, yangın, su baskını, patlama, fırtına, sel, yer kayması gibi afetlere; hırsızlık, kaza, çeşitli hasarlar gibi risklere karşı da evi güvence altına alıyor; eşya teminatı da ilave ettirilmişse evin içindeki tüm eşyanın yine bu durumlara karşı güvence altına alınıyor.      

Konut sigortası penetrasyonu Türkiye'de yüzde 15. Vatandaşlarımıza hem DASK hem de konut sigortası yaptırmalarını öneriyoruz."

TÜRKİYE'DE RİSK VE SİGORTA BİLİNCİ ÇOK DÜŞÜK SEVİYELERDE        
Türkiye'de risk ve sigorta bilincinin çok düşük seviyelerde olduğunu belirten Gülen, bilinçlendirme ile ilgili yaptıkları çalışmalara ilişkin şunları anlattı:        

''Ekim 1996'da Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek rahmetli Sakıp Sabancı'nın önderliğinde dünyada nadir örnekleri bulunan ve tamamen Türk teknolojisi ile inşa edilen Yangın ve Deprem Eğitim Merkezi'ni (YADEM) kurduk. YADEM'de, deprem ve yangın simülatörleri eşliğinde, uzman eğitmenler tarafından tüm ziyaretçilere deprem ve yangın eğitimleri veriliyor. Her yıl 7-14 yaş arasındaki 15.000 çocuğun eğitim gördüğü YADEM'i, 2006 yılında daha geniş kitlelere ulaşması amacıyla Şişli Belediyesi Bilim Merkezi'ne bağışladık. Bugün merkezi yılda 400 bin çocuk ziyaret ediyor.        

2010 yılında AKUT ile birlikte 'Hayata Devam Türkiye' sosyal sorumluluk projesini başlattık. Proje kapsamında 3 boyutlu 'G-Force Deprem Simülatör TIR'ı ile Türkiye'yi karış karış gezerek deprem ve doğal afetler eğitimi veriyoruz. Yerel yönetimlerle işbirliği yaparak ilköğretim öğrencilerine doğal afetlerden korunma eğitimleri veriyoruz. Bilgilendirici kitapçıklar dağıtıyoruz. 2010 yılında başladığımız projenin ilk iki etabı sonucunda toplam 20 il ve 100 ilçeyi ziyaret ederek yaklaşık 2 milyon kişiye ulaştık. Projenin ikinci etabında Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da bizlere destek verdi.''

Sayfa Yükleniyor...