Kur'an'da giysinin şekli yazmaz

Çarşafın İslam'da ve Kur'an'da yeri olmadığını söyleyen Mısır El-Ezher Üniversitesi Rektörü Şeyh Muhammed Tantavi'ye ilahiyatçılar da destek verdi.

Kur'an'da giysinin şekli yazmaz

El Ezher Üniversitesi Rektörü Şeyh Muhammed Tantavi, Kahire'de bir okulu ziyareti sırasında bir kız öğrencinin çarşaf giymesine tepki göstererek, öğrenciden çarşafı çıkarmasını istedi. Tantavi, öğrenciye çarşafın İslam diniyle ve Kur-an'la bir ilgisi bulunmadığını söyledi.

Tantavi’nin çarşafın İslam’da ve Kur’an’da yeri olmadığı sözlerine ilahiyatçılarda destek verdi.

ntvmsnbc’ye konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Üyesi Saim Yeprem, Kur’an’da çarşaf ve peçeden değil, baştan aşağı indirilen bir giysi olan "Cilbab"tan bahsedildiğini belirterek şunları söyledi:

"El Ezher Üniversitesi rektörünün açıklamasında bir tercüme hatası var. Çarşaf değil peçeden bahsediliyor. Kur’an-ı Kerim’de örtü olarak peçe geçmiyor. Ahzab Sûresinde, “Ey peygamber eşlerine, kızlarına, müminlerin kadınlarına söyle cilbablarını başlarından aşağı indirsinler. Bu onların tanınıp eza edilmemeleri için en uygun olanıdır” der. Cilbab da baştan aşağı indirilen bir giysi tipidir. Trakya’da ve Anadolu’da da bazı yerlerde "Ferace" denilen kadınların giydiği ve bölgelere göre de değişen bir giysidir. Kur’an’da çarşaf denilen şekildeki bir giysiden bahsedilmiyor. Ayrıca, Kur’an-ı Kerim’de yüzün örtülmesinden de bahsedilmiyor nitekim hac mevsiminde tavafta kadınların yüzlerinin kapalı değil açık olması gerekiyor. Kur’an-ı Kerim’de giysilerin şekli anlatılmaz"

Vatan gazetesine konuşan, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Önkal da, "Bu şekilde yüzü hatta eldivenle elleri kapatacak şekildeki örtünmenin İslam’la hiçbir şekilde alakası yok. Başlangıçta Müslüman kadınların kıyafetlerinin daha serbest olduğu biliniyor. Hür kadınların tacizlerden korunmalarına yönelik olarak örtünmeleri ve başlarına örtülerini almaları belirtilmiştir. Bölge bölge bazı yerlerde kadını korumaya yönelik bu tutumlar aşırılığa kaçarak bu hale gelmiştir. Bunlar aşırı yorum ve tutumlardır. Dolayısıyla çarşaf ve peçe bazı bölgelere has bir gelenektir" dedi.

Hadis usulü ve tarihi uzmanı Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu ise, "İslam’da kılık kıyafetin şekli yok. Bu coğrafi şartlara göre değişen birşey. Ancak Kuran-ı Kerim’de kadınların ziynet yerlerinin örtünmesi istenmektedir. Ziynet yerlerinden kasıt kesinlikle kadınların yüzleri değildir. Hz. Peygamberin hanımları yani annelerimiz de yüzü peçeli bir şekilde gezmemişlerdi. Dolayısıyla peçe ya da çarşafın dinden olduğunu iddia etmek son derece yanlıştır. Kuran-ı Kerim ve hadislerden böyle bir anlam çıkarılamaz" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...