Mamutlarla yeniden

Japon bilimci Teruhiko Wakayama, beş yıl içinde yavru bir mamut elde etmeye çalışacak.

Mamutlarla yeniden

Sibirya’nın buzları arasına sıkışıp donan mamutların deri ve kas hücrelerinin çekirdeklerini elde etme denemeleri, uç noktadaki soğuğa bağlı olarak bozulmuş olmaları nedeniyle, 1990’lı yıllarda başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Fakat 2008 yılında, Riken Gelişimsel Biyoloji Merkezi’nden Dr. Teruhiko Wakayama’nın öncülüğünde geliştirilen bir teknikle, 16 yıl boyunca dondurularak saklanmış bir farenin hücreleri başarıyla klonlanabilmişti.

Şimdilerdeyse Kyoto Üniversitesi’nden Akira Iritani, binlerce yıl önce silinip gitmiş olan dev mamutları yeniden hayata döndürmek üzere işe girişmiş durumda. Iritani, teknik sorunların tamamen üstesinden gelindiğini ve işin sadece donmuş bir mamuttan elde edilebilecek iyi korunmuş bir doku örneğine kaldığını belirtiyor.

Iritani, sağlıklı olanları seçmeden önce, mamut doku hücrelerinin çekirdeklerini belirleyebilmek için Dr. Wakayama’nın geliştirmiş olduğu tekniği kullanacak. Elde edilen çekirdekler bir sonraki aşamada, Afrika filinden alınmış ve çekirdekleri çıkarılmış olan yumurta hücrelerine nakledilecek.

Mamutlara ait, iyi durumdaki donmuş örnekleri bulmak üzere Sibirya’ya yapılacak olan yolculuğun hazırlıklarına başlanmış durumda. Çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için 3 santimetrekarelik bir deri ya da doku örneği yeterli olacak. Iritani böyle bir örnek bulamaması durumunda Rus bilimcilere, daha önce bulmuş oldukları örneklerden kendisine yeterli miktarı vermelerini teklif edeceğini söylüyor.

Irritani’ye göre dört ya da beş yıl içinde sağlıklı bir mamuta sahip olma şansımız yüzde 30 civarında.

Sayfa Yükleniyor...