Mayaların 'Savaşçı Kraliçesi' bulundu

Arkeologlar, Orta Amerika ülkesi Guatemala’da yaptıkları kazılarda, Yedi’nci yüzyıldan yaşamış bir Maya kraliçesinin mezarına ulaştı.

Mayaların 'Savaşçı Kraliçesi' bulundu

Guatemala’nn kuzey batısında kalan Petén bölgesindeki antik Maya kenti El Perú-Waka’’da yürütülen kazı çalışmalarında, Maya’nın en nüfuzlu kraliçelerinden K’abel’in mezarını ortaya çıkarıldı. Kraliçenin mezarında, onlarca seramik tas, sayısız el işlemesi yeşim taşı, deniz kabuğundan yapılma süslemeler ve el oyması kaymaktaşından yapılma bir heykel bulundu. Arkeologlar, insan kemikleriyle birlikte bulunan birbirinden değerli eşyaların, gömülen kişinin önemine işaret ettiğini vurguladı.

Arkeologlar, elde ettikleri bulgulardan yola çıkarak, bulunan kemiklerin antik Maya uygarlığının savaşçı Kraliçesi K’abel’e ait olduğunu düşünüyor. Mezarda ortaya çıkarılan bazı el işi eşyalar, kemiklerin sahibinin K’abel olduğuna dair önemli bilgiler verdi.

“SAVAŞÇI KRALİÇE”
Büyük bir deniz kabuğu şekli verilen el oymalarından bir tanesi, bir açıklıktan beliren kadının başını ve kolunu tasvir ediyor. Kaymaktaşı heykelde, olgun bir kadının suratı açıkça belli olurken, kulağının üzerindeki saçı da fark ediliyor. Heykelin diğer tarafında ise dört hiyeroglif içeren kısa bir metin var.

Glif (oyma ve kabartmadan oluşan) metinlerin ilk iki satırı, tasvirde belirtilen kişinin “Calakmul’un Prensesi, Nilüfer-El” olduğunu belirtiyor.

Mayaların 'Savaşçı Kraliçesi' bulundu - 1

ABD’nin Washington Üniversitesi’nden arkeolog David Freidel, “Bu bulgu, K’abel’in alternatif isimine işaret ediyor. İsimde, nilüfer tutan eller ve aynı zamanda Calakmul Prensesi geçiyor” dedi. Kazı ekibinin yöneticilerinden olan Freidel, buradan yola çıkarak kraliçenin mezarını bulduklarına inandıklarını söyledi.

Yaşadığı dönemde Waka' kentinin en güçlü insanı olan Kraliçe K’abel, 692 yılına ait oldukça iyi korunmuş ve detaylı dikili taşı sayesinde Maya arkelojisinde iyi bilinen bir isim. 1960’lı yıllarda Waka’’dan çalınan dikili taş, bugün ABD’nin Cleveland Sanat Müzesi’nde duruyor.

Kraliçe K’abel, kocası K’inich Bahlam ile Waka’ kentini 672-692 yılları arasında en az 20 yıl yönetti. Ailesi adına Wak krallığının askeri yöneticisi olan kraliçe, “En yüksek rütbeli savaşçı” unvanı olan “Kaloomte”yi taşıyordu. Kraliçenin bağlı olduğu hanedanlık ise “Yılan Kralı Hanedanlığı”ydı.

ATEŞ ADAĞININ ALTINDA BULUNDU
Kazı ekibinde yer alan ABD’nin Wooster Üniversitesi’nden antropolog Olivia Navarro-Farr, “K’abel’in özelliği, Maya kadını tarafından çok az sahip olunan Kaloomte rütbesine erişmesiydi. Bu rütbeye sahip olması, Kasik Maya politikasında cinsiyetin yeri ve gücü hakkında çok önemli bilgiler sunuyor” dedi.

Navarro-Farr, El Perú-Waka’’da çok sayıda türbe, dini tören alanı ve adak yeri olduğuna dikkat çekti ve kraliçeye ait olduğuna kesin gözüyle baktıkları mezarın bu tür yapıların incelenmesi esnasında ortaya çıkarıldığını belirtti. Kraliçenin mezarı, bir merdivenin çıkılmasıyla ulaşılan tapınak benzeri çok bölümlü bir yapının altında keşfedildi.

Mayaların 'Savaşçı Kraliçesi' bulundu - 2 Kraliçe K'abel'in mezarı.

Navarro-Farr, “tapınağın altında kraliyet sınıfından birisine ait bir mezar bulunmasının, buldukları çok sayıda dini yapıya da cevap olabileceğini” belirtti. ABD’li arkeolog, “Waka’’nın altın çağı K’abel ve kocasının yönetimde olduğu dönemdi. Halk, onların ölümünün ardından mezarlarını mütevazi armağanlarıyla doldurdu ve saygılarını gösterdi” dedi.

Tağınağın altında yer alan mezar odasında bulunan kafatası, neredeyse tamamen seramikle örtülmüştü. Kemiklerin son derece bozulmuş olmasından dolayı, arkeologlar seramik kafataslı kişinin cinsiyetini tespit edemedi.

HEYKELİYLE BENZERLİK GÖSTERİYOR
Kazı ekibi, Kraliçe K’abel’i tasvir eden oymaların, ABD’ye kaçırılan heykeline benzerlik gösterdiğini belirtti. Dahası, kemiklerin, gövdenin aşağını temsil eden bölgesinde büyük, yuvarlak bir istridye kabuğu bulunması, hediyelerle dolu mezarda K’abel’in yaşadığı düşüncesini güçlendirdi.

Araştırmacılar, “Waka’’da Eski Klasik Dönem’de yaşamış kraliçeler, kralların aksine, kendileri adına yapılan dikili taşlarında süsşeme olarak istridye kabuğu gibi deniz kabukları takıyordu” bilgisini verdi.

Freidel ise en son ortaya çıkarılan mezarın Maya arkeolojisinde nadir rastlanan bir keşif olduğuna dikkat çekti: “Klasik Maya tarihinde içinde yatan kişinin kimliği belirlenebilmiş beş mezar var, bu onlardan biri.”

Mayaların 'Savaşçı Kraliçesi' bulundu - 3 K'abel'e ait dikili taş.

Sayfa Yükleniyor...