Meclis'teki kriz aşıldı, bağımsız bakanlar yemin etti

Meclis'te bağımsız bakanların yemin krizi yaşandı. Bağımsız bakanların yemin edebilmesi için yapılan iki oylamadan da sonuç çıkmadı. Son yapılan oylamada kabul oyunun çıkmasıyla bağımsız bakanlar yemin etti.

Meclis'teki kriz aşıldı, bağımsız bakanlar yemin etti

TBMM, seçim kabinesine dışarıdan atanan bakanların yemin etmesi ve Suriye-Irak tezkeresi için olağanüstü toplandı.

Saat 13.00'te başlayan oturumun hemen başında CHP, yemin edecek bağımsız bakanların "bağımsız olmadıklarını" belirterek, yemin etmelerinin anaysaya aykırı olduğunu iddia etti.

Bunun üzerine usül tartışması başlatıldı. Partileri adına söz alan vekillerin karşılıklı konuşmalarının ardından Meclis Başkanvekili Koray Aydın, bağımsız bakanların yemin etmesinin uygun olduğunu belirtti.

Ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Koray Aydın'ın tutumuna ilişkin oylama yapılmasını istedi. Aydın, bu istemi yerine getirerek tutumunu oya sundu. 

CHP, MHP VE HDP AYNI OYU KULLANDI

Oylamada, başkanlık tutumunun lehine AK Parti'li milletvekilleri oy kullanırken, CHP, MHP ve HDP'li milletvekilleri aleyhte oy kullandı. Bu durumu, muhalefet milletvekilleri alkışlayarak karşıladı.

Bunun üzerine, TBMM Başkanvekili Aydın, oylama sonucuyla ilgili katip üyeler arasında anlaşmazlık olduğunu ifade ederek, birleşime ara verdi.

SONUÇ 3. OYLAMADA ÇIKTI

Ancak elle yapılan oylama sonucu Koray Aydın tarafından açıklanmadı. İlk turdaki oylamanın ardından grup başkanvekillerini iki kez toplantıya çağıran Koray Aydın oylama işlemini bu kez elektronik cihazla tekrar oylamaya sundu.

Koray Aydın'ın açıklamasına göre bu oylama da sağlıklı bir şekilde sonuçlanmayınca, grup başkanvekilleri 3. kez toplantıya çağrıldı. Ardından bir oylama daha yapıldı. 

Meclis'teki kriz aşıldı, bağımsız bakanlar yemin etti - 1

BAĞIMSIZ BAKANLAR YEMİN ETTİ

Açıklama yapan Koray Aydın, özenli bir sayım yapıldığını söyleyerek oylamada bağımsız bakanların yemin etmesinin kabul edildiğini söyledi.

Sırayla kürsüye davet edilen bakanlar, yemin ederken çıkan tartışmalar nedeniyle oturuma bir kez daha ara verildi. Aranın ardından bakanların yemini tamamlandı.

Genel Kurul'da yemin eden bakanlar şöyle: "İçişleri Bakanı Selami Altınok, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kudbettin Arzu, Adalet Bakanı Kenan İpek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Milli Savunma Bakanlı Vecdi Gönül, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin."

Meclis'teki kriz aşıldı, bağımsız bakanlar yemin etti - 2

Partileri adına söz alan milletvekillerinin konuşmaları

"HÜLLE YOLUYLA BAĞIMSIZ OLDULAR"

Bağımsız Bakanların yemin etmesinden öncesinde ise CHP'li Özgür Özel, "kabinedeki 8 bakanın bağımsız olmadığını, bu makamlara bağımsız bakanların atanmasına kadar yemin etme işleminin ertelenmesi" istemiyle usul tartışması açılmasını istedi.

Açılan usul tartışmasında konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 45 günlük hükümeti kurma süresinin tamamlanmadığını, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da görev verilmesi gerektiğini söyledi.

Meclis'teki kriz aşıldı, bağımsız bakanlar yemin etti - 3

Kabinedeki 11 makam için bağımsız bakan görevlendirme zorunluluğu olduğunu belirten Özel, "11 değerli bakan adayından üçüne itirazımız yok. Ancak sayın Vecdi Gönül, Ayşen Gürcan, Ali Rıza Alaboyun, Kudbettin Arzu, Ahmet Erdem, Cenap Aşcı, Yalçın Topçu ve Selami Altınok'un AKP'li olduklarına; hatta bir gün öncesine kadar bu partide siyaset yapmış olmalarına rağmen, o gece istifa dilekçesi vermek suretiyle hülle yoluyla bağımsız duruma gelmişlerdir. Bir gece önce dilekçeyle bağımsızlık şartının yerine getirildiğini iddia etmek, bu Meclis'in iradesiyle ve aklıyla alay etmek demektir. Bağımsızlığı şüpheli bakanların yerine gerçekten bağımsız kişilerden atama yapılması için bu işlemin durdurulması gerekir" görüşünü savundu.

Özel, "Gerçekten bağımsızlarsa buraya gelip AKP'li olmadıklarına dair yemin etsinler" diye konuştu.

KUBAT: CUMHURBAŞKANI'NA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI

AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Kubat, Cumhurbaşkanına karşı herkesin dikkatli bir dil kullanması gerektiğini söyledi. "Bir kişinin siyasi partiyle hukuken bağı koptuktan sonra atanmasına mani durum yoktur" diyen Kubat, Nihat Erim'in 1971'de CHP'den istifa ettiğini ve bir gün sonra bağımsız Başbakan olarak atandığını anımsattı. Kubat, "Bunun bir mahsuru var mı, asla. O zaman CHP grubu bunu memnuniyetle karşılamış. Doğru yapılmış. Partiye üye olmak katolik nikahı kıymak değildir. İstediği zaman ayrılabilir" dedi.

ÖZEL: DARBE DÖNEMİ UYGULAMASI

CHP'li Özel yeniden söz alarak, "Orada yapılan uygulama, kınadığımız bir darbe döneminin uygulamasıdır, bugün de kınıyoruz. CHP sizin gibi darbecilerin açtığı yoldan yürümez. Hababam sınıfında Türkler, Kürtler, Lazlar, Çerkezler, ülkücüler, solcular var, bir tek siz yoktunuz. Çünkü bu film 1980 öncesi çekildi, 1980 darbesinin ürün leri o filmde olamaz" diye konuştu.

Meclis'teki kriz aşıldı, bağımsız bakanlar yemin etti - 4 Ahmet Aydın

AYDIN: CUMHURBAŞKANI'NIN TAKDİRİ

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise "Geçmişe baksaydınız kimin darbelerle geldiğini görürdünüz. 'Ben saraya gitmeyeceğim' diyenlerle bir hükümetin kurulamayacağı ortaya çıktığına göre tabii ki Cumhurbaşkanı görev vermez, bu onun takdir hakkıdır" ifadelerini kullandı.

"MECLİS'İN TOPLANMASI UTANÇ VERİCİ"

Ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Meclis'in olağanüstü toplanmasını eleştirdi. Baluken, "Ülkenin dört bir tarafından oluk oluk kanın aktığı dönemde Meclis'in savaş tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplanması utanç verici" dedi.

Çözüm süreci ve koalisyon süreci üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da eleştiren Baluken, "Seçim kabinesi 7 Haziran'da oluşan halk iradesinin boşa çıkarılmasının bir sonucudur. Çözüm süreci masasını deviren Cumhurbaşkanı koalisyon sürecine de müdahale etmiştir. Anayasada sarayın yolunu bilmeyenlere hükümet kurma görevi verilmez diye bir yerde yazmıyor" ifadelerini kullandı. 

VURAL: AKP İLE HDP'NİN İRADESİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Geçici Bakanlar Kurulu'nun oluşumunda MHP'nin iradesinin olmadığını belirterek, "MHP'nin siyasi iradesini yozlaştırmaya yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu heyette AKP ile HDP'nin siyasi iradesi bulunmaktadır" dedi.

Meclis'teki kriz aşıldı, bağımsız bakanlar yemin etti - 5

Yapılan oylama sonucunda CHP kontenjanından boş bulunan RTÜK üyeliğine İsmet Demirdöğen seçildi.

Genel Kurul'da yapılan oylama sonucunda adaylardan İsmet Demirdöğen 354, Şafak Akça 8 oy aldı. Bu sonuçla yeni RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen oldu.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Adalet ve Kalkınma Partisi
  • Gündem
  • Cumhuriyet Halk Partisi
  • Siyaset
  • Milliyetçi Hareket Partisi
  • Halkların Demokratik Partisi
  • Genel

Sayfa Yükleniyor...