Mevlüt Çavuşoğlu: Deliller nedir ortaya koyun

Katar’ın teröre destek verdiği yönündeki suçlamalara Türkiye’nin katılmadığını ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Neticede bir iddia var, suçlama var. Karşı taraf da bunu red ediyor. O zaman en kolay formül nedir? Detaylar nedir, belgeler nedir, deliller nedir ortaya koyun" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu: Deliller nedir ortaya koyun

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Makedonya'da mevkidaşı Nikola Dimitrov ile gerçekleştirdiği ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin henüz çözülmediğine değinen Çavuşoğlu, böyle bir krizin meydana gelmesinden dolayı duyduklarını üzüntüyü dile getirdi. 

"Körfez birliğinin iş birliği gerçekten hem bölge hem de bizim için hayati derecede önemli. Kendi aralarındaki kardeşlik, birlik, beraberlik gerçekten önem arz ediyor" diyen Çavuşoğlu, bölgenin karşı karşıya kaldığı başlıca sorunlara yönelik ortak hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, "Bu sorunun çözülmesi lazım. Sorunun çözümü esasen basit. Katar’a yönelik iddialar var, suçlamalar var. Katar’da bunları kesin bir dille red ediyor. Kaldı ki biz de insanlara yönelik böyle bir ambargonun doğru olmadığını söyledik. Bu taraf tutmak anlamında değil yanlışı kim yapıyorsa bunu söylemek lazım" dedi.

Katar’ın teröre destek verdiği yönündeki suçlamalara ’nin katılmadığını daha önce söylediklerini hatırlatan Çavuşoğlu, "Neticede bir iddia var, suçlama var. Karşı taraf da bunu red ediyor. O zaman en kolay formül nedir? Detaylar nedir, belgeler nedir, deliller nedir ortaya koyun, sonra oturup birlikte konuşalım ve atılması gereken hangi adım varsa diyalog yoluyla, barış yoluyla, saygı yoluyla bu iş çözülür" ifadelerini kullandı.

Ambargolarla değil belgeleri ortaya koyarak konuşmakta fayda olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, her ne kadar uygulanmasa da insanların günlük hayatına yönelik tedbirleri de doğru bulmadıklarının altını çizdi.

Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Ziyaretlerimiz bu anlamda gerçekten çok faydalı oldu. Hem arabuluculuk yapan Kuveyt’i dinleme fırsatımız oldu, hem Katar’ı sorunun bir tarafı olan, hem de Suudi Arabistan’ı dinleme fırsatımız oldu ve düşüncelerimizi, temennilerimizi bu ülkelere aktarma fırsatımız oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Türk milletinin mesajlarını da tüm bu dost ve kardeş ülkelere anlatma fırsatımız oldu. Biz uluslararası alanda da çabamızı sürdüreceğiz. , İslam İşbirliği Teşkilatının zirve başkanlığını yürütüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bu başkanlığı bizzat yürütüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın uluslararası alandaki çabalarını herkes görüyor. Hem Suudi Arabistan hem Katar bunun için müteşekkir olduklarını söylediler ama bundan sonra da bu sorunun çözülmesi için çabalarımızı samimi bir şekilde sürdüreceğiz.İnşallah netice alırız çünkü beklemediğimiz bir kriz ve bizi üzen bir kriz. Çözülmesinden de büyük bir mutluluk duyacağız."

Çavuşoğlu, Makedonya’da yeni hükümetin kurulmasından sonra ülkeyi ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olduğu için büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirerek, Makedonya Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü ve gün içinde Makedonya Başbakanı ile de görüşeceğini ifade etti.

“Yeni hükümeti ve özellikle de dostum Nikolay’ı tebrik etmek istiyorum. Başarılar diliyorum ve her zaman çalışmalarında yanında olacağımızı ve Türkiye olarak destekçi olacağımızı vurgulamak isterim” diye konuşan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılının kutlandığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, 25 yılda iki ülkenin çok önemli mesafeler katettiğine dikkati çekerek, “Makedonya’yı Balkanların ötesinde bölgenin istikrarı ve güvenliği için çok önemli bir ülke olarak görüyoruz” dedi.

Türkiye ve Makedonya arasındaki ikili ticaret hacminin 460 milyon dolar olduğunu ve Makedonya’daki Türk yatırımlarının da 1,2 milyar dolar seviyesine ulaştığının altını çizen Çavuşoğlu, “Bunun iki, üç katına çıkması için iş adamlarımızın ilgisini görüyoruz ve bunu da başarmak mümkün” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için karşılıklı üst düzey ziyaretlerin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sayın Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Başbakan Zoran Zaev’i ülkemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin Makedonya’yı her alanda desteklediğini belirten Çavuşoğlu, “İnanıyorum ki ilişkilerimizi hak ettiği daha da ileri bir noktaya götüreceğiz” dedi.

“BU BÖLGENİN İSTİKRARI, AVRUPA’NIN İSTİKRARIDIR”

Çavuşoğlu, Makedonya’nın NATO üyeliğini en çok hak eden ülke olduğunun altını çizerek, “Suni isim gibi engellerin ortaya çıkarılması bölgeye ve Makedonya’ya haksızlıktır” ifadesini kullandı. 

Türkiye’nin, Makedonya’nın NATO’ya üyelik sürecine en güçlü şekilde destek vermeye devam edeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, aynı şekilde Avrupa ülkelerine ve Avrupa Birliği’ne (AB) Makedonya’ya daha fazla yapıcı ilgi göstermelerini teşvik edeceğini dile getirdi.

“Bu bölgenin istikrarı, Avrupa’nın istikrarıdır” diye konuşan Çavuşoğlu, TİKA’nın bu bölgedeki faaliyetlerinin de artarak süreceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Makedonya’da yaşayan Türk toplumunu, iki ülke arasında önemli bir köprü olarak gördüğünün altını çizerek, “Farklı etnik ve dini grupların uyum içinde yaşaması bakımından Makedonya, Avrupa’ya ve ötesine örnek bir ülkedir” dedi.

Aktif siyasete girdiğinden beri Makedonya’ya ilgi gösterdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Makedonya’nın geçmişte yaşadığı sorunlardan ders alarak yoluna devam eden bir ülke olduğunu dile getirdi.

"ÖNEMLİ OLAN MAKEDONYA'NIN KARAR VERMESİDİR"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Makedonya'yı anayasadaki ismiyle ilk tanıyan ülke olduğuna işaret ederek, her platformda Makedonya'yı anayasal ismiyle savunduğuna ve desteklediğine dikkati çekti.

Makedonya'nın Avrupa Konseyi ve AGİT üyesi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, NATO üyeliği için Makedonya'nın NATO ile veya üye ülkelerle varacağı her türlü mutabakatı Türkiye'nin destekleyeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, "Burada önemli olan Makedonya'nın karar vermesidir. Makedonya'nın vereceği kararların arkasında dururuz ve bunu uluslararası platformlarda da savunuruz" dedi.

"YATIRIMIN ÖNÜNDEKİ BÜROKRASİ ENGELİNİ AZALTMALIYIZ"

Çavuşoğlu, Türk firmalarının Makedonya'da yatırım yapmaya yönelik ilgilerinin katlanarak devam ettiğini vurgulayarak, Türk firmalarının buradaki yatırım miktarının 1,2 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin en büyük firmalarının Makedonya'da yatırım yaptığını ve yapmaya devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de olsun, Makedonya'da olsun yatırımın önündeki en büyük engel bürokrasidir. O yüzden bürokrasiyi azaltıcı adımları birlikte atmamız gerekiyor. Zaten hukuki alt yapısını güçlendirmek için, yatırımların karşılıklı teşvik edilmesi ve korunması anlaşmalarımız, çifte vergilendirmenin önlenmesiyle ilgili anlaşmalarımız var. Bunları gerektiğinde güncelleriz. Hukuki alt yapımız var fakat bürokrasiyi azaltıp firmaların önünü açmamızda fayda var." 

Çavuşoğlu, Türk firmaların Makedonya'daki yatırımlarının, ülkede istihdam sağladığına dikkati çekerek, "Biz iktidara geldikten sonra aldığımız tedbirlerle, bizden önce yılda ortalama 1 milyarlık yabancı doğrudan gelen küresel yatırım miktarını kriz öncesinde yılda 22 milyar dolara çıkardık. Şu anda da 16-17 milyar dolar civarında ki bu rakamı artırmak için adımlar da atıyoruz. Eminiz ki birlikte çalıştığımız zaman burada Türk firmalarının yatırım miktarını arttırırız" dedi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Gündem
  • Dünya
  • Mevlüt Çavuşoğlu
  • Ekonomi
  • Katar

Sayfa Yükleniyor...