MİT'in 15 Temmuz raporu

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 15 Temmuz Darbe Girişimi Komisyonu'na kapsamlı bir rapor gönderdi. MİT'in bilgi ve değerlendirmelerinin ilk kez kamuoyuyla paylaşılmasını sağlayan raporda, darbe girişiminin önceden neden haber alınamadığı ve Cumhurbaşkanı'na neden haber verilmediği sorularının yanıtları yer alıyor.

MİT'in 15 Temmuz raporu

MİT, 15 Temmuz'la ilgili hazırladığı raporda, darbe girişiminin neden önceden haber alınamadığını anlattı.

Raporda "MİT tarafından FETÖ/PYD'nin darbe girişiminde bulunabileceği bildirilmiş olmakla birlikte, TSK bünyesinde istihbarat toplanamadığından, darbe girişiminin tarihi konusunda net bir istihbarata daha önce ulaşılamamıştır" denildi.

36 sayfalık raporda, sürecin 15 Temmuz'da MİT'e gelen bir kişinin "MİT Müsteşarı'na saldırı yapılacağı" ihbarıyla başladığı belirtildi.

İhbardan sonra Genelkurmay Karargahı'yla yapılan görüşmelere yer verilen raporda, MİT Müsteşarı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı uyarmadığı iddiasına da şu ifadelerle yanıt verildi:

"MİT Müsteşarı tarafından Sayın Cumhurbaşkanı'nın koruma müdürü aranmış, Cumhurbaşkanı'nın müsait olmadığının öğrenilmesi üzerine, koruma müdürüne 'bir anormallik olup olmadığı ve muhtemel tehditlere karşı hazırlıklarının bulunup bulunmadığı' sorulmuştur."

Raporda, 15 Temmuz gecesi MİT Müsteşarlığı'nın darbeye karşı çalışmaları da özetlendi.

Buna göre, müsteşarlığının elinde bulunan hava savunma füze sistemleri cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere stratejik bölgelere yerleştirildi.

Raporda, FETÖ'nün 15 Temmuz'dan sonra aldığı tedbirler de sıralandı.

Buna göre, deşifre olmamış örgüt üyelerinin korunması için yüzyüze görüşmeler yasaklandı. İkinci bir darbe olacağı, her şeyin değişeceği gibi mesajlarla örgüt tabanını motive etmeye başladı. Örgüt üyelerinin kaldığı cezaevlerinde örgütsel hiyerarşi sağlandı. beş bölgeye ayrılarak, bölge ve illerde yeni sorumlular atanmaya başlandı.

MİT raporunda, devletin alması gereken tedbirlere ilişkin öneriler de şöyle sıralandı:

"MİT ve Emniyet'in TSK içinde istihbarat toplamasına izin vermeyen yönetmelik değiştirilmeli. TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde personeli denetleyecek iç güvenlik birimi kurulmalı. Devlet memurlarının yabancılarla ilişkilerini kayıt altına alacak bir yasal düzenleme yapılmalı."

Raporda, FETÖ'nün bir ya da bir kaç yabancı istihbarat servisinin şemsiyesi altında geliştirmiş olabileceği vurgulandı.

Sayfa Yükleniyor...