"Nükleer Rus Ruleti"

Greenpeace: "Belarus hükümet kaynaklarına göre Volgodonsk nükleer santralinde arızalı parçalar bulundu."

"Nükleer Rus Ruleti"

Greenpeace Akdeniz'den Rus nükleer endüstrisi ile ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

Belarus hükümet kaynaklarına göre Volgodonsk nükleer santralinde arızalı parçalar bulundu. Rosatom kaynaklarına göre, küçük bir santralde kullanılan bozuk parçalar, 2009 Aralık ayından beri başgösteren bir dizi acil durumdan sonra yapılan denetimlerde ortaya çıktı. Bundan önce de Novovoronezh ve Kalinin nükleer enerji santrallerinde bazı arızalı parçalar tespit edilmiş ve Rusya’nın inşa ettiği Tianwan nükleer santrali de cezaya çarptırılmıştı.

İki ayda 3 arıza!

19 Aralık 2009’da Volgodonsk santralinin ikinci ünitesi de fiziki olarak faaliyete geçti. Halihazırda yakıt dolu ve yakında elektrik üretimine geçmeye hazır olan santralde, skandallar da beraberinde geldi: Elektrik üretmesi gereken donanımlar hiç üretime geçmedi. Nükleer tehdide dönüşen tesislerde üreticisi belli olmayan ekipmanların kullanıldığı ortaya çıktı. 26 Aralık 2009’da yani fiziksel faaliyetten iki gün sonra meydana gelen kazada; Kısa devre koruma sistemlerinin devreye girmesi sebebiyle 1 numaralı tribün şebeke bağlantısını kesti. Kazanın sebebi ise hızlı bir şekilde bulundu; jenaratörler ve transformatörler arasında kullanılan izolatörlerin arızalı olmasıydı. 

Bu kazayı bir başkası izledi. 10 Ocak 2010’da buhar jenaratöründe arıza tesbit edildi; arıza buhar jenaratörünün borularından kaynaklanıyordu ve reaktör kapatıldı. Ünite şebekeye ancak 16 Ocak’ta tekrar bağlanabildi. Daha önce de, diğer Rus nükleer santrallerinde kalitesiz parçalar nedeniyle benzer sorunlar görülmüştü. Ağustos 2007’de Kalinin Nükleer Santrali'nde korsan donanım bulunmuştu. Santralde yanlış anahtarlar kullanılmıştı.

Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker: “Arızalı parçalar Rus nükleer endüstrisinin Çernobil geleneğine sadık kaldığını gösteriyor. , Ruslarla masaya otururken tehlikeli olduğu kanıtlanmış Rus nükleer teknolojisinin yeni sıkıntılarını gözardı etmemeli” dedi ve ekledi “Çin, Rus nükleer teknolojisi ile ilgili endişelerini önce Tjanwan[1] nükleer santrali inşaası sırasında oluşan problemler, daha sonra ise yeni ünite anlaşmalarındaki yüksek maliyetler sebebiyle gösterdi. Hükümetin vatandaşlarını Rus nükleer teknolojisinden kaynaklanacak büyük risklere sokma hakkı ve böyle bir maliyetin altına girme lüksü yok”.


Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker: “Çernobil 20. yüzyılın en büyük nükleer kazası olarak tarihe geçti. Dört reaktördeki tasarım hataları ve reaktörün zayıf güvenlik sistemi sonucunda kaza meydana geldi. Rusların güvenlik felsefesindeki yanlışlar 86’dan beri değişme göstermediği ispatlandı. Türkiye nükleer santral planlarından acilen vazgeçerek, yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına yönelmeli” dedi.

Nükleer enerjinin Türkiye’de kullanılmasını istemeyen, hükümetin nükleer enerji planlarından bir an önce vazgeçmesini talep eden ve sanatçıların da aralarında bulunduğu 1 milyon “radyoaktivist” nukleer.greenpeace.org sitesinde biraraya geliyor.

[1] Tjanwan Nükleer Santrali'nde inşaatın detayları ile proje birbirini tutmuyordu. Çinli denetçiler santralin inşaası sırasında Ruslar’ı proje detaylarına uymaya zorlamıştı. Bu sıkıntılar ise projenin maliyetinin artmasına ve reaktörün geç faaliyete geçmesine yol açtı. Hatırı sayılır düzeydeki kayıplar, müteahhit firma ve tedarikçi Atomstroyexport’u usandırırken ilk ünite inşaatın başlangıcından ancak 10 yıl sonra, 2 Temmuz 2007’de hizmete sokuldu.


Sayfa Yükleniyor...