Numan Kurtulmuş: En kötü senaryo 600 bin mültecinin gelmesi

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Suriye sınırındaki mülteci akınına ilişkin yaptığı açıklamada, "En kötü senaryo 600 bin mültecinin gelmesi" dedi.

Numan Kurtulmuş: En kötü senaryo 600 bin mültecinin gelmesi

"En kötü senaryo 600 bine yakın yeni bir mülteci dalgasının sınırlarına gelmesi."

Sınırdaki göç dalgasına ilişkin bu açıklama, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'tan geldi.

Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken değerlendirmelerde bulundu. 

Hükümet Sözcüsü'nün açıklamalarına göre, toplantıda öne çıkan başlık Suriye'den gelen yeni göç dalgasıydı ve konu toplantıda ayrıntılı olarak masaya yatırıldı.

Rusya destekli rejim güçlerinin saldırılarıyla Suriye'nin kuzey ve kuzeybatısında ciddi gelişmeler yaşandığını söyleyen Kurtulmuş, hava harekatı kapsamında yapılan 6 bin 200 sortinin yaklaşık yüzde 85’i ılımlı muhalifler ve sivillere yüzde 15'inin ise IŞİD mevzilerine yapıldığını kaydetti.

Saldırılar sonucu Lazkiye, İdlib, Hama ve Halep’te 65 bin kişinin ’ye, 135 bin kişinin de Suriye içinde olmak üzere 200 bin kişinin göç ettiğin belirten Kurtulmuş, "Azaz ve Cerablus arasındaki bölgedeki 960 bin kişilik nüfus da her an hareketlenmeye ve her an bir göç dalgası oluşturmaya en azından bir kısmı itibarıyla ciddi bir şekilde muhatap olan kitledir" diye konuştu.

ÖNCELİKLİ HEDEF SINIR DIŞINDA AĞIRLAMAK

Türkiye'nin sınırdaki bu sivil ve askeri hareketlilikleri ciddi bir şekilde izlediğinive teyakkuz halinde olduğunu kaydeden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Yakın dönemde bu bölgelerde olabilecek en kötü senaryoda 600 bine yakın yeni bir mülteci dalgasının Türkiye sınırlarına gelmesinin muhtemel olduğu da değerlendirilmektedir. Şu an itibarıyla Türkiye’nin hemen sınırının karşısında yer alan AFAD’ın organize etmiş olduğu kamplarda yaklaşık 77 bin kişi ikame etmektedir.

Son bir hafta içinde izlediğiniz gibi 5 bin 600 Suriyeliyi de Türkiye sınırları içine almış olduk. Öncelikle hedefimiz gelmiş ve gelebilecek olan bu göç dalgalarını mümkün olduğunca Türkiye sınırının dışında orada ağırlamak, verilecek hizmetlerin tamamını orada vermek ve sadece resmi kurumlar üzerinden değil sivil toplum kuruluşlarının da bu süre içinde çok büyük katkıları hizmetleri oldu. Bu hizmetlerin sürdürülmesini sağlamak ve buradan gelecek insanları Suriye sınırının dışında ağırlamak herhalde öncelikli hedefimiz olacak."

"TÜRKİYE TEYAKKUZ HALİNDE"

Başbakan Yardımcısı, bir gazetecinin "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'ye yönelik operasyonel bir hazırlığı var mı?" sorusunu da yanıtladı.

Türkiye olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını dile getiren Kurtulmuş, "Biz buradaki bütün toplumsal kesimlerle ilgileniriz ama en çok ilgilendiğimiz husussa Türkiye'nin güvenliğidir. Türkiye'nin güvenliğini zedeleyecek, Türkiye'nin egemenliğine zarar verebilecek olan herhangi bir saldırı ihtimaline karşı Türkiye her zaman tedbirlidir, teyakkuz halindedir ve bunun gerektirdiği bütün hazırlıkları da yapar" ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...