Onlar da öğrenci oldular

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Receh Tayyip Erdoğan’ın karneleri...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk ve ortaöğrenimini Kayseri'de tamamladı. Gül, o dönem ki isimleriyle 1962'de Gazipaşa İlkokulu, 1965'te Nazmi Toker Ortaokulu ve 1968 yılında Kayseri Lisesinden mezun oldu.

Cumhurbaşkanı Gül, ''pekiyi'' not ortalamasıyla mezun olduğu ilkokulda, Türkçe, tarih, coğrafya, din bilgisi, tabiat bilgisi ve resim derslerinden ''pekiyi'', matematik, aile bilgisi, yazı, jimnastik ve müzik derslerinden ise ''iyi'' not aldı.

İlkokulu bitirdikten sonra eski Kayseri Valisi ve Milletvekili Nazmi Toker tarafından yaptırılan Nazmi Toker Ortaokuluna kayıt yaptıran Abdullah Gül, bu okulu 1965'te ''iyi'' dereceyle bitirdi.

Abdullah Gül, Türkçe'den 7, tarihten 8, coğrafyadan 7, yurt bilgisinden 8, matematikten 6, fizikten 8, kimyadan 6, tabiat bilgisinden 7, iş bilgisinden 7, İngilizce'den 5, beden eğitiminden 9, resimden 6 ve müzikten 7 notuyla diplomasını aldı.

KAYSERİ LİSESİNİN İKİNCİ KEZ GURURU OLDU
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 116 yıllık tarihi Kayseri Lisesinin, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dan sonra ikinci kez gururu oldu.Turgut Özal'ın 1945'te mezun olduğu tarihi liseyi, 2777 numaralı Abdullah Gül, 3537 diploma numarasıyla 1968'de tamamladı.

Gül'ün 10'luk not sistemine göre son sınıftaki notları şöyle:

''Edebiyat 5, matematik 8, kompozisyon 6, felsefe 6, tarih 5, coğrafya 5, astronomi 5, jeoloji 5, fizik 5, kimya 10, İngilizce 5, beden eğitimi 10, resim 7 ve milli güvenlik 6.'' Turgut Özal ve Abdullah Gül'ün başbakanlık da yapmış olmaları, Kayseri Lisesine 2 cumhurbaşkanı ve 2 başbakan yetiştiren lise olma unvanı da kazandırdı.

Tarihi Kayseri Lisesi, siyaset, sanat ve iş dünyasından çok sayıda ünlü ismi de mezun etti. Eski bakanlar Mehmet Yazar, Mehmet Saadettin Bilgiç, Korkut Özal, Mehmet Bahattin Yücel, Turhan Feyzioğlu, Naci Kınacıoğlu, Hilmi İşgüzar ile sanatçılar Emel Sayın ve Göksel Arsoy da Kayseri Lisesinden mezun oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün fotoğraflarıyla hazırlanan özel panolar, her 3 okulun da duvarlarında sergileniyor. Ayrıca Kayseri Lisesi bünyesinde luşturulan müzede Cumhurbaşkanı Gül'ün okul sırası, fotoğrafı, yıllığı da yer alıyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1965 yılında ''iyi'' dereceyle mezun olduğu Beyoğlu'ndaki Piyalepaşa İlköğretim Okulundaki karnesi ''pekiyi'' ve ''iyi'' notlarından oluşuyor.

1960 yılında ''1901'' numarası ile Piyalepaşa İlköğretim Okulu'na kaydı yapılan Erdoğan, 1965 yılında ''iyi'' derecede mezun oldu.

Mezun olduğu yıl Erdoğan'ın karnesinde, ''Türkçe'', ''Yazı'', ''Beden eğitimi'' ile ''Hal ve gidiş'' derslerinin ''Pekiyi'', ''Tarih-Coğrafya Yurttaşlık Bilgisi'', ''Tabiat Bilgisi'', ''Matematik'', Aile Bilgisi'',

''Resim-İş'', ''Din Bilgisi'' ve ''Müzik'' derslerinin de ''iyi'' derecede olduğu görülüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1965-1972 yılları arası İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde hem ortaokul, hem de liseden arkadaşı olan AK Parti İstanbul Milletvekili FuatBol, sınıf arkadaşının o zamanlarda da iyi bir hatip olduğunu, okulun münazara takımında yer aldığını söyledi.

Okul arkadaşının edebiyat, hitabet ve kompozisyon derslerinde özellikle başarılı olduğunu anlatan Bol, İmam Hatip Lisesi'nin kendine özgü bir kardeşlik ruhu olduğunu, bunu da tüm arkadaşları birbirine bağladığını anlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1967-1968 ders yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi'nin ortaokul bölümünden sınıf arkadaşı olan gazeteci-yazar Abdurrahman Şen ortaokul sınıf arkadaşının okumayı çok sevdiğini, bu nedenle Erdoğan'ın okulun kitaplık kolunda yer aldığını, özellikle Türkçe ve kompozisyon derslerinde daha başarılı olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Tayyip'le kitaplık kolundaydık. O yıl uzun zamandır el sürülmeyen okulun kitaplığını bir kaç gün kitaplığa kapanıp düzenledik. Bir gün Tayyip'ten bir kitap aldım. Baktım kitabın ilk sayfasında bir kaşe vurulmuş, Erdoğan kitaplığı, numara var. Bunu niye böyle yaptın dedim. 'Aldığım kitaplara numara veriyorum böylece aldığım kitapların sırası belli oluyor' dedi. Ben de ondan sonra bir kaşe yaptırdım ve uzun bir süre bu şekilde kitaplarımı numaralandırdım. Ta o zamandan bir farklılığı vardı.''

Gazeteci Abdurrahman Şen, o dönemde okullarındaki sosyal faaliyetlerin kendilerini daha dışa dönük kıldığını anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

''O dönemde okullar cumartesi günleri öğlene kadar açıktı. Cumartesi günleri okulda 'Biz bize geceleri' düzenlerdik. Biz Bize Geceleri Kur'an-ı Kerim okunarak açılır, arkasından şiirler okunurdu. Bazen Nevzat Yalçıntaş gibi hocalar, Ahmet Kabaklı gibi gazeteciler gelir yarım saatlik konferanslar verirlerdi. O konferansın arkasından da yarım saatlik tiyatro gösterisi yapılırdı. Biz hayatımızda hiç tiyatro görmeden, hiç tiyatroya gitmeden tiyatro yaptık. Yıllar sonra bunu Nejat Uygur'a anlattığımızda 'zaten tiyatro bu' demişti ve bizi çok onurlandırmıştı. Bu tiyatro oyunlarında Tayyip de vardı.''

Sayfa Yükleniyor...