Reformlardan sorumlu yeni başbakan yardımcılığı oluşturulacak

NTV canlı yayınında konuşan eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, reformlardan sorumlu yeni bir başbakan yardımcılığı oluşturulacağını söyledi.

Reformlardan sorumlu yeni başbakan yardımcılığı oluşturulacak

Yeni hükümette reformlardan sorumlu bir başbakan yardımcılığı oluşturulacak.

Açıklama NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı Lütfi Elvan'dan geldi.

Bakanlık sayısının artırılacağını düşünmediğini söyleyen Elvan şu ifadeleri kullandı:

"Bakanlıklarımız gözden geçirilecek. Tüm bakanlıklar değil ama bazı bakanlıklar gözen geçirilecek. Bunun için bir yasal değişiklik gerekiyor. Bir yenilik olarak özellikle kamu yönetimi alanında yeni bir başbakan yardımcılığı oluşturulması düşünülüyor.

Reform ve görev gücü altında, reformlardan sorumlu bir birimin oluşturulması düşünülüyor. Bu reformların izlenmesi sağlanacak. Bir başbakan yardımcısının önderliğinde bu reformlar tekter teker hayata geçirilecek.

Şu an için bir şey söylemek mümkün değil. Bununla ilgili bir çalışma yapılacak. Hükümet kurulduktan sonra bu gerçekleşecek. Çalışmalardan sonra sayın Başbakanımız veya Hükümet Sözcümüz bunu kamuoyuyla paylaşır diye düşünüyorum."

YSK seçim sonuçlarını resmen açıkladı. Hükümet kurulması için süreç nasıl ilerleyecek? 

17 Kasım Salı günü Meclisimiz toplanacak ve yemin merasimi gerçekleşecek. Aynı gün anayasamıza göre geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni meclis toplanıncaya kadar vazife görür diyor. Yani bu erken seçim hükümeti Meclis toplandığı gün görevi sona eriyor. Dolayısıyla başbakanımızın görevi o gün sona ermiş olacak. Muhtemelen ertesi gün hükümet kurma görevi verilebilir diye düşünüyorum. 22 Kasım 2015 tarihinde de meclis başkanlığı seçimi muhtemelen gerçekleşecek. Bir gün sonra hükümet programımız okunacak ve iki tam gün geçmesi gerekiyor sonrasında 26 Kasım’da görüşmeleri olacak. Bir tam gün geçmesi gerekiyor güven oylaması için.

Takvim bu şekilde ama 23 Kasım itibariyle TBMM’de okunacak olsa da hükümet programı çalışmalarına başladınız. Yeni bir unsur görecek miyiz ya da hangi başlıklar ağırlıklı olarak göreceğiz?

Temel referans dokümanımız seçim beyannamemizdir. Üç ana ekseni olduğunu görüyoruz seçim beyannamemizin. Bunlardan birisi reform bölümü. İkincisi, vaatlerimiz ve üçüncü bölümü büyük ölçekli projelerimiz. Dolayısıyla reformlarımız yer alacak, vaatlerimiz yer alacak ve bazı büyük ölçekli projelerimize yer vereceğiz programda. Belki seçim beyannamesi dışında bazı unsurları da ilave edeceğiz.

Seçim sonuçlarının ardından gelen yorumlarda da öncelikli beklenti bir reform sürecinin başlaması yönünde. Bu süreçte hangi alanlarda reforma ihtiyaç olduğuna yönelik bir tespit var? Örneğin vergi alanı, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gibi.

Hükümet programımızdan birkaç gün sonra bire eylem planını vatandaşlarımızla paylaşacağız. Özellikle ilk 3 aylık süreçte daha çok yasal düzenleme gerekmeyen, bir yönetmelikle, Bakanlar Kurulu kararıla gerçekleşebilecek olan vaatlerimiz olmak üzere icraatlarımız olacak. Tabii ki bazı yasal düzenlemelerde yapacağız. Adalet ve demokratikleşme alanında bir reformumuz var. Eğitim alanında bi reformumuz olacak. Kamu yönetimi alanında reformlarımız olacak. Kamu maliyesi alanında ve bir reel ekonomide köklü değişim adı altında bir reform alanımız olacak. Öncelikli dönüşe tüm programlarımızın yer alacağı bir bölüm olacak. 25 öncelikli dönüşüm programımız var biliyorsunuz. 1200 civarında da eylemimiz var bunların hepsini gerçekleştireceğiz. Seçim beyannamemizde yer alan her bir taahhüdümüz, her bir reform alanımız teker teker gerçekleştirilecektir. Anayasa da, başkanlık sistemi de yer alıyor beyannamemizde. 317 milletvekilimizle anayasayı değiştirme çoğunluğumuz söz konusu değil. Hangi tarihte bu projeleri tamamlayacağız bunları açıklayacağız. Reformlarımızın nelerden oluşacağı ve bunların 3 aylık mı 6 aylık mı yoksa 1 yıllık süreçte mi yapılacağını kararlaştıracağız. Çok net şekilde bir yol haritasını ortaya koyacağız bunların. 

Seçim sonrasında hemen gündeme gelen özerlikle bakanlıkların yeniden yapılandırılacağı gibi bu teşkilat yasarında değişiklikte gerektiriyor ama böyle bir niyet var mı?

Öncelikli olarak Bakanlar Kurulu'nun tesis edilmesi gerekiyor. Hükümet kurulduktan sonra bazı bakanlıklarımızda yapılandırmaya gitmemiz söz konusu olabilecek. Ama bakanlık sayısının çok fazla arttırılacağını ben düşünmüyorum. Ama daha hızlı karar alabilmek ve daha hızlı çalışmak adına bakanlıklarımız gözden geçirilecek. Bunun için bir yasal değişiklik gerekiyor mutlaka. Özellikle kamu yönetimi alanında yeni bir başbakan yardımcılığı oluşturulması düşünülüyor. Burada reformlardan sorumlu bir yapının oluşturulması düşünülüyor. Bu reformların izlenmesi, takibi ve istenilen sürede tamamlandı mı, bürokratların takvime uygun çalışmalarını gerçekleştirmesi sağlanacak.

Ekonomi yönetimiyle ilgili bir yeniden yapılanma haberleri vardı.

Şu an için bir şey söylemek mümkün değil. Çalışma yapıldıktan sonra kamuoyu ile paylaşılır.

Burada galiba ilk gündeme gelecek olan başlık asgari ücret olacak Rakamın 1300 TL olacağı artık net olarak vurgulandı. Ama örneğin yılda iki artış uygulamasından vazgeçilebileceği ya da 1300 TL’lik rakamın 2 yıl için geçerli olacağı yönünde haberler var.

Bizim açıkladığımız rakam 1300 liradır ve bir tereddüt yok. Biz bugüne kadar firmalarımızın rekabet güçlerinin korunmasını çok önemsedik. Firmalarımızın ihracat yapabilmesi, rekabet güçlerinin korunması önemli. Diğer taraftan işçilerimizin yaşam standartlarının daha da yukarı çıkarılması, asgari ücretin arttırılmasıyla birlikte geçim sıkıntısı çeken kesimlerin ihtiyaçlarının önemli, ölçüde giderilmesi önemli bizim açımızdan. Ama diğer taraftan iş dünyası da bizim için önemli. Biz hem bir sosyal devlet anlayışını estir ederken diğer taraftan da yatırımları özendirici tedbirler aldık. Dün sayın başbakanımız işadamlarımızı dinledi görüşlerini aldı. Bu çerçevede bir yol haritası ortaya konacaktır. Her iki tarafı da koruyan muhafaza eden ve 'de gerçekten firmalarımızın rekabet güçlerini arttırıcı bir takım tedbirler alarak yeni yatırımlar yapmaları bizim açımızdan son derece önemli. Tabi onların zor durumda kalmasını istemeyiz. Dolayısıyla bu konuda iş dünyası görüşlerini aktardı sayın başbakanımıza.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili yasal düzenleme aslında meclis tamamladı. Bir ikincil düzenleme bekleniyor ki asıl iş yardımcı iş ayrımının net olarak belirlenmesi için. Bunun takvimi ne olabilir?

Maliye bakanlığımız kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi bunun için. Daha önce ekonomi yönetimi ve taraflar bir araya geldiğinde bunlar tartışıldı konuşuldu. Asli hizmet sınıfına girenlerin tamamı kamuya alınacak.

Devam eden bir çok mega proje var. Bunların takviminde seçim sonrasında bir hızlanma olabilir mi?

Bu büyük ölçekli projelerimizde bir aksama söz konusu değil. Çalışmalar 24 saat bazlı devam ediyor. 3. Havalimanımız devam ediyor bir aksama söz konusu değil. 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projemizde bir kaç aylık bir gecikme oldu. Onun da temel nedeni özellikle bu yıl yağış miktarının fazla olması. 2016’nın muhtemelen Nisan ayında biz tamamlayacağız 3.köprümüzü ve Kuzey Marmara Otoyolumuzu. Körfez geçişi ile ilgili çalışmalarımız iyi gidiyor. Ovit tünelimiz var 24 sata bazlı çalışmalar devam ediyor. Muhtemelen 2016 yılının ilk yarısında da açmış olacağız onu. Elbette yeni projelerimiz var. Kanal İstanbul projemiz var bununla ilgili tüm çalışmalar tamamlandı. Sadece bir yasa çıkarmamız gerekiyor. Bu yasal düzenleme sonrası Kanal İstanbul projesinde fiili olarak çalışmaya başlamış olacağız. 3 katlı büyük İstanbul Tüneli projemiz var. Bununla ilgili denizde sondaj çalışmalarına başladılar. Yine yap işlet devret modeliyle yine ihalesine çıkılacak bunun. Bir an evvel büyük ölçekli projelerimizi tamamlama arzusundayız. Bu ülkemiz için son derece gerekli.

AK Parti hükümetlerinin geriye dönük icraatlarına baktığımızda özellikle sizin bakanlığınızla ilgili bölünmüş yollar, hızlı tren projelerine öncelik verildiğini gördük. Bu iki alanda yeni hatlar görecek miyiz?

Yapımı devam eden hızlı tren hattı An kara-İzmir yüksek hızlı demiryolu hattı çalışması ilerliyor. Bir sıkıntı yok. Polatlı-Afyon arasında çalışılıyor şu anda. Özellikle İstanbul’u Kapıkule’ye bağlayan bir hızlı tren hattımız olacak. Bununla ilgili ihale süreci başlatıldı. İstanbul’u Kars-Tiflis-Bakü hattıyla entegre edecek bir hat. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projemizde de çalışmalarımız devam ediyor. 2016 yılının ilk yarısında bu da tamamlanmış olacak. Akdeniz’i Karadeniz’e Ege’ye bağlayan hızlı tren hatlarımız var. Bunlara ilgili yoğun şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Devlet Demir Yolları’nın özellikle yeniden yapılandırılmasına yönelik yasal süreci tamamlamıştık. Dolayısıyla özel kesiminde kendi tren setleri olacak. Belirli bir ücret karşılığında demiryolu hatlarını kullanabilecekler. Bu hem yolcu hem yük taşıma amaçlı olacak. Bu konuda çok yoğun talep var. Özellikle ihracat yapan firmalarımızın çok yoğun bir talebi var.

7 Haziran’dan sonra 1 Kasım sonuçlarını nasıl yorumladınız siz?

7 Haziran sonrası belirsiz bir ortam oluştu. Koalisyon hükümeti kurulamaması, erken seçim hükümeti ve piyasada ciddi bir durgunluk oluştu. Belirsiz bir ortam vatandaşımızın hayrına değil bunu gördü vatandaşımız. Vatandaşımız ben daha iyi sağlık, daha iyi eğitim altyapısı istiyorum, daha iyi yol istiyorum, projelerin tamamlanmasını istiyorum dedi. Bunu da yapabilecek yegane parti AK Parti dedi. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bize karşı inanılmaz bir güveni var ve bizde bunu muhafaza etmeye çalışacağız. Milliyetçi Hareket Partisi’nin özellikle sayın Bahçeli’nin her şeye hayır diyen yaklaşımı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin reformcu bir anlayış yerine mevcut yapılanların onarımına yönelik bir yaklaşım içinde olacağını açıklaması vatandaşlar üzerinde ciddi bir tedirginlik oluşturdu. Biz hep ileriye bakmak istiyoruz ama Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi geriye bakmak istiyor hep. Dolayısıyla biz Türkiye'yi güçlendireceksek, büyüteceksek ileriye bakmamız gerekiyor. Vatandaşımız Türkiye'nin güçlenmesini istiyor, ben ileriye bakan bir parti istiyorum demiştir ve bunu da yapabilecek tek partinin AK Parti olacağını söylemiştir. Bunu söylerken vatandaş biz hiçbir zaman 7 Haziran’da bize verilen oy oranını da elbette dikkate alıyoruz. 1 Kasım’da verdiği oyu da dikkate alıyoruz ve birlikte değerlendiriyoruz. Biz 7 Haziran sonrası kendi iç muhasebemizi de yaptık. Biz sahaya indiğimizde özellikle seçim beyannamemizin vatandaşlarımız tarafından büyük bir kabul gördüğünü reform isteyen önemli bir kesim var ülkemizde, yine vaatlerle ilgili bölümde gelir dağılımının özellikle daha da iyileştirilmesi yönünde ortaya koymuş olduğumuz vaatlerimizi benimseyen ve bunların iyi adımlar olduğunu ifade eden kesimler var. Dolayısıyla toplumun tüm kesimlerine hitap eden ve bütçemizi bozmayan gerçekten istikrarımızın sürdürülebilir bir şekilde devamını ortaya koyan bir yaklaşımı benimsedik ve bununda vatandaş tarafından benimsendiğini net olarak gördük.

Sayfa Yükleniyor...