Ruhsat çetesinin peşine Interpol de düşecek

Dört ilde gözaltına alınan, müteahhit, yapı denetim ve laboratuvar sahibi 24 kişinin, rüşvetle çürük binalara sağlam raporu düzenlediği iddia edildi. Yurtdışında olan 5 kişi hakkında da kırmızı bülten istendi.

Ruhsat çetesinin peşine Interpol de düşecek

Van’da geçen hafta meydana gelen deprem, inşaatlarda kullanılan malzemeler ve binaların sağlamlığı konusunu yeniden gündeme getirdi.

İzmir merkez olmak üzere Manisa, Sinop ve Ankara’da eşzamanlı düzenlenen operasyonda, normal şartlarda belediyeden inşaat ve oturma ruhsatı alamayacak durumdaki binalara, para karşlığı düzenlenen sahte belge ve faturalarla bu ruhsatları aldığı iddiasıyla aralarında yedi müteahhit, üç yapı denetim laboratuvarı veya firması sahibiyle çalışanlarının bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.

Beş şüphelinin de yurtdışında bulunduğu ve haklarında uluslararası yakalama kararı çıkarılabileceği öğrenildi.

İzmir’de polis tarafından yapı denetim ve laboratuar şirketlerine yönelik yapılan operasyonda aralarında 7 müteahhit, 5 yapı denetim firması ve 3 laboratuar sahibinin bulunduğu 24 zanlı dün sabah adliyeye sevk edildi. Zanlıların polise verdiği ifadeler ve bilirkişi incelemelerinin tamamlanmasıyla operasyonun ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı.

Operasyonun, adı geçen laboratuarlardan birinde çalışan ve bir süre önce işten ayrılan K.K. isimli şahsın yaptığı ihbar üzerine başlatıldığı ifade edildi. Bazı sahte raporlarda imzası da bulunan zanlının “etkin pişmanlık”tan faydalanmak istediği vurgulandı. Polis, operasyonun hazırlık sürecinde söz konusu şirketler tarafından denetlenen yedi binayı incelemeye aldı.

TANINMIŞ FİRMALARIN İSMİ KULLANILDI
Bu binalardan alınan ve bilirkişiye gönderilen beton ve demir örneklerinde, eksik ve standarda uygun olmayan malzeme kullanıldığı, binaların da gereken sağlamlıkta olmadığı ortaya çıktı.

Star gazetesinde yer alan habere göre; incelemelerde zanlıların inşaatlarda tanınmış hazır beton firmalarının adını kullandığı ve bu şekilde sahte faturalarla inşaatlarında söz konusu firmaların betonunu kullandığını gösterdiği belirlendi. Belediyelerden bu yolla yapı ve oturma ruhsatı alındığı öne sürülürken, polis adı geçen firmalarla bahse konu binalara hazır beton verip vermediklerini sordu. Cevaplarda faturalarda yazılı hazır betonun verilmediği anlaşıldı.

RAPORLAR DÜZMECE ÇIKTI
Zanlıların inşaata başlamadan önce “uygundur” raporu alması gereken beton ve demir örneklerini inşaat bittikten sonra laboratuara gönderdiği de belirlendi.

Binalardan alınan ve bilirkişi tarafından Devlet Su İşleri (DSİ) laboratuarlarında incelenen beton ve demir örneklerinin olması gerekenden fazla dayanıklılıkta gösterildiği vurgulandı.

Zanlıların bir apartmanda normalde 300 kg/cm2 olması gereken dayanıklılık ölçüsünü 363 kg/cm2 olarak gösterdiği ancak bilirkişi tarafından yapılan incelemede dayanıklılığın 135 kg/cm2 olduğu belirlendi.

Laboratuarda yapılması gereken testlerin yapılmadığı halde yapılmış gibi gösterildiği, betonun dayanıklı gibi görünmesi için diğer beton numunelerine el ile çarptırılarak rapor hazırlandığı ortaya çıktı.

EVLERİNDE RÜŞVET DEFTERİ ÇIKTI
Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, bazı laboratuar çalışanlarından sahte örnekler için kaç para alındığına dair tutulan “rüşvet defteri” ele geçirildi. Defterde firma isimleri, hangi raporların verildiği ve ne kadar para alındığının yazdığı belirtildi.

Para miktarının 10 bin ile 20 bin TL arasında değiştiği ileri sürüldü. Polis tarafından ifadesi alınan laboratuar çalışanı olan üç kişinin suçunu itiraf ettiği kaydedildi. Bahse konu apartmanlarda oturan aileler de şikayetçi oldu. Aralarında firma sahiplerinin de bulunduğu 5 kişinin arandığı, zanlıların da yurtdışında bulunduğu,haklarında uluslararası yakalama kararı talep edileceği öğrenildi.  

12 HAKİM VE SAVCI İNCELİYOR
Van’daki 7.2’lik depremden dokuzgün sonra arama kurtarma çalışmaları tamamlanırken, çöken binaların 12 savcı ve hakim tarafından tek tek incelenip bilirkişi eşliğinde numune alındığı belirtildi.

En çok can kaybı verilen binaların müteahhiti altı ismin belirlendiği ve depremzedelerin ‘müşteki’ olarak ifadesinin alınmaya başlandığı öğrenildi. Van’da enkaza dönen ve en çok can kaybının yaşandığı çok katlı 95 bina bulunduğu belirlendi. Bu binalara yönelik soruşturma için 8 savcı ve 4 hakim görevlendirilirken, hakim ve savcılar binaları tek tek gezip numune alıyor.

Bu numunelerin, tarafsızlığı tartışılmayacak bir üniversite labaratuarına gönderileceği, binaları imar yönetmeliğine uygun hazırlanıp hazırlanmadığı, denetimde eksiklik olup olmadığı, imar ruhsatında olup olmadığının belirlenmesinin ardından sivil veya kamu görevlilerine dava açılma sürecinin başlayacağı öğrenildi.  


Sayfa Yükleniyor...