Şehit Ömer Halisdemir davasında ara karar

15 Temmuz darbe girişiminin seyrini değiştiren Ömer Halisdemir'i şehit eden darbecilerle ilgili davada, sanıkların tahliye talebi reddedildi. Özel Kuvvetler'de keşif yapılmasına karar verilirken, Başbakanlık da davaya müdahil oldu.

Şehit Ömer Halisdemir davasında ara karar

Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'i şehit eden darbecilerin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tanık beyanlarının alınması tamamlandı.

Duruşmada bazı sanık avukatları Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın mahkeme huzurunda tekrar dinlenmesini istedi.

Olay gecesi öldürülen Başçavuş Nedim Şahin'in eşi müşteki Ayşe Şahin'in avukatı İlter Aksoylu, Nedim Şahin'in ilk süreçte şehit olduğunun söylendiğini belirterek, "Hatta maaş bağlandı, iade ettik. 'Müze yapacağız' dendi elbiseleri istendi, sonra 'hain' dendi" diye konuştu.

Şahin'in, ölü muayene tutanağı ile Adli Tıp otopsi raporunda farklılıklar bulunduğunu iddia eden Aksoylu, "Ayşe Şahin eşinin ölümüyle ilgili şüpheler yaşamaktadır. Naaş karargahta bir günden fazla kalmış acaba sonradan kin güdülerek tekrar ateş mi edilmiş? Bunların ortaya çıkmasını istiyoruz. Olay gecesine ait görüntülerin verilmesini istiyoruz. Aile bunları izleyip en azından rahatlayacak, kocası yanlış bir şey yapmışsa kader diyecek, onu da bilecek." ifadesini kullandı.

Söz alan sanık Fatih Şahin, Aksakallı'nın kendisine ilişkin beyanlarını kabul etmediğini dile getirerek, "Benim tabur komutanı olarak, yaşanan terslikleri fark etmem sorumluluğumdur. Aksakallı, tersliklerin farkına varmam gerektiğini belirtmiş. Ben o gece saat 24.00'e kadar emrine görevlendirildiğimiz Albay Altan Bora ile hareket ettim. Askeri hiyerarşi belli, o da farkına varmamış bir şeyin. Ben de üzerimde bulunan komutanlarımla uzunca bir süre hareket ettim onlar da bu sorumluluğu taşıyan kişilerdir, bu hususa dikkat çekmek isterim." diye konuştu.

Sanık Mehmet Bilge, "Zekai Aksakallı, 15 Temmuz günü Genelkurmay Başkanı'nın başka bir programı olduğundan bahisle kurs bitim töreninin 14 Temmuz gününe alındığını belirtmiştir. Bu programın ne olduğunun sorulmasını istiyorum." dedi. Sanık Bilge ayrıca, Zekai Aksakallı'dan, o gece darbeci olduğunu değerlendirdiği kişilerin isimlerini neye, hangi kritere göre belirlediğinin sorulmasını istedi.

Sanık Erhan Almaz ise 8 aydır tutuklu olduğunu anımsatarak, "15 Temmuz gecesi hiç silah kullanmayan ben ve arkadaşlarımın tahliyesini talep ediyorum" dedi. Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu'nun sorusu üzerine diğer sanıklar da bu talebe katıldıklarını söyledi.

"TAHLİYE İSTEMİYORUM, CEZAEVİNDE RAHATIM"

Bu sırada söz alan sanık Mehmet Bilge'nin, "Ben tahliye talebinde bulunmuyorum, cezaevinde oldukça rahatım." şeklindeki sözleri de Başkan Ademoğlu tarafından tutanaklara geçirildi.

Sanık Bilge'nin avukatı Emir Yakın ise "Müvekkilimin psikolojisi bozuk. Bu olanlar ağırına gidiyor, ondan böyle davranıyor. Tahliyesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Sanık Mihrali Atmaca'nın avukatı Basri Aydın, ÖKK Meskun Mahallerde Muharebe Talimnamesi'nin istenmesini talep ederek, "Şehidimiz Ömer Halisdemir'e Mihrali'nin ateş etmesinin nedeni burada görülecektir. Mihrali, meskun mahal kursu görmüştür. Buna göre, ilk müdahale yapılması gereken ölüdür, orada 'iki atış yapılır' diye açıklık var" dedi.

Zekai Aksakallı'nın ifadesinde, gece saat 01.00 gibi kimin ne olduğu sonucuna varabildiğini dile getirdiğini anımsatan Aydın, Aksakallı'nın rütbesi gereği üst kademe ve hükümet yetkilileriyle görüştükten sonra bu kanıya varabildiğini belirtti.

Avukat Aydın, "Hal böyleyken ÖKK'nın iki numarası Terzi'nin darbeci olduğunu bu çocukların bilmesi beklenemez. Benim müvekkilimin, o anda Terzi mi hain Halisdemir mi hain bilmesi mümkün değil. Zaten hemen arkasından Ahmet Kemal Yılmaz Yüzbaşı'nın emirlerini harfiyen yerine getirmişlerdir. Ayrıca iddianamede, bu çocukların FETÖ'cü oldukları, Terzi ölünce başarısız olacaklarından korkarak taraf değiştirdikleri iddia ediliyor. FETÖ denen alçağın sümüklü mendiline tapan sapıklar gibi bir bağlılıkları olsa 2-3 dakika içinde dönmeleri mümkün olmazdı. Darbeyi etkisiz hale getiren Atmaca komutasındaki sanıklardır. Bu nedenle tahliyelerine karar verilmelidir" şeklinde konuştu.

Bazı sanık avukatlarının, tanık beyanları doğrultusunda, müvekkillerinin darbenin başarısız olmasında önemli katkıları bulunduğu, bu nedenle sanıkların da kahraman olduklarını iddia etmeleri üzerine, şehit Halisdemir'in ailesi ile olay gecesi yaralanan Başçavuş İsmail Oğuz'un avukatı Tuğba Durmaz Eker söz aldı. Sanıkların Halisdemir'in şehit edilmesi ve İsmail Oğuz'u öldürmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla yargılandıklarını belirten Eker, "Sanıklar, rastgele seçilerek huzura getirilen kişiler değildir. Bu kişiler olay gecesi darbeci general Semih Terzi ile Diyarbakır'dan Ankara'ya gelen kişilerdir. Biz de maddi gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz. Gerçek ortaya çıkana kadar da tüm sanıklardan şikayetçiyiz." diye konuştu.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Manga, tahliye taleplerinin reddine, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini ve sanıkların eylemlerinin daha net anlaşılabilmesi için olay mahallinde keşif icrasına karar verilmesini istedi.

ARA KARARLAR

Duruşmaya verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu ara kararı açıkladı. Buna göre, tüm sanıkların tahliye taleplerinin reddine, olay mahalli ÖKK'da keşif yapılmasına karar verildi.

Ara karara göre olay yerinde, 14 Nisan'da 14.30 itibaren üç kişilik bilirkişi heyetiyle keşif yapılacak. Keşif sırasında Albay Oğuz Tozak, Albay Mustafa Yılmaz Sayar, GATA Kurmay Başkanı Albay Muammer Alper ile Astsubay Kamil Aksoy'un hazır edilmeleri için müzekkere yazılacak.

Nedim Şahin'in oğlu Enes Şahin ile Başbakanlığın davaya katılma talepleri kabul edilirken kamera kayıtlarının incelenmesi için oluşturulan ve sayısı 4'ten 7'ye çıkarılan bilirkişi heyetinin raporu ile el konulan dijital malzemelerle ilgili emniyet siber suçlar bürosunda yapılan inceleme raporu da beklenecek.

Sanık Mehmet Bilge'nin talepleri yargılamayı gereksiz uzatacağı gerekçesiyle reddedilirken ÖKK Meskun Mahallerde Muharebe Talimnamesi dosyaya getirilecek. Duruşmaya 16 Mayıs'ta devam edilecek.

Davada Ahmet Kara, Ahmet Muhammed Demirci, Ali Güreli, Ali Solmaz, Cemal Güleç, Cihat İbrahim Yörük, Erhan Almaz, Erkan Kütükcü, Fatih Şahin, Furkan Aslanbay, Gökay Engin, Halit Çelik, Harun Topbaş, Hasan Aksoy, Hüseyin Oğuz, İsmail Çınar, Mehmet Bilge ve Mihrali Atmaca sanık olarak yargılanıyor.

18 sanıktan 17'si hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", " Cumhuriyeti hükümeti ile TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "nitelikli kasten öldürme" suçlarından dörder kez, sanık Mihrali Atmaca hakkında da 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Ayrıca, bütün sanıklar hakkında "silahlı terör örgütü üyeliğinden" 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...