Sinan Oğan: Genel Başkan istifa ederse tek kurultayla çözülür

MHP'de tüzük kurultayı mı yapılacak, seçimli olağanüstü kurultay mı? Soruya genel başkan adayı Sinan Oğan'dan yanıt geldi. NTV'ye konuşan Oğan, "Önce tüzük kurultayı" dedi ve ekledi: Genel Başkan yeterli bir süre önce istifa ederse tek kurultayla da çözülür...

Sinan Oğan: Genel Başkan istifa ederse tek kurultayla çözülür

Yargıtay'ın açıkladığı kararla MHP'de kurultay düğümü çözüldü.

Mahkemenin kurultay toplanmasına ilişkin kararını oy birliğiyle onamasının ardından Genel Başkan Devlet Bahçeli partisini seçimli olağanüstü kurultaya götürme kararı aldı.

Dünkü açıklamalar bu kez de "muhaliflerin istediği tüzük kurultayı mı yapılacak yoksa Bahçeli'nin talebi doğrultusunda seçimli olağanüstü kurultay mı yapılacak" sorusunu akıllara getirdi.

NTV canlı yayınında MHP'de son dönemde yaşanan bu gelişmeleri değerlendiren genel başkan adaylarından Sinan Oğan, Yargıtay'ın 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kurultay kararını onaylamasıyla genel merkezin artık yetkisiz hale geldiğini belirtti.

Bahçeli'nin seçimli olağanüstü kurultay talebinin aksine önce tüzük kurultayı yapılması gerektiğini belirten Oğan, "Genel Başkan yeterli bir süre önce istifa ettiği takdirde tek bir kurultayla bunu çözmek mümkün olur" ifadelerini kullandı.

Sinan Oğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Yargıtay'ın onamasıyla Genel Merkez'in aldığı karar birbiriyle ilintili değil. Yargıtay'ın onadığı karara göre, çağrı heyetinin tüzük kurultayını yapmak üzere görevlendirilmesi söz konusu. Bunun içinde yetkili olan çağrı heyetidir, genel merkez değil. 

Önce tüzük kurultayı yapılacaktır, genel başkanlık seçimi ayrıca yapılacaktır. Bu madde ortadayken bir tüzük kurultayı geçekleştirmeden genel başkanlık seçimi yaptığımız takdirde kurultay iptal edilebilir. Biz MHP'nin mahkeme kapılarında süründürülmesini istemiyoruz. 

Önce tüzük kurultayını ardından genel başkanlık seçimlerini yapmak istiyoruz. Yargı kararının ardından genel merkez yetkisiz hale gelmiştir. Genel merkezin açıklamaları Yargıtay kararına ters açıklamalardır. 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararına uyulacağı anlamına gelir bu.

Yargıtay bu kararın doğru olduğuna karar verdi. Çağrı heyeti artık resmi bir kurum haline gelmiştir. Bu kurumun görevine engel olmak suçtur. Bu kurumun görevini yapmaması da suçtur.

Biz ülkücülere yakışır bir olgunlukta kurultay yapmak istiyoruz. 26 Haziran tarihi ifade edilmiştir, bu bizce de makul bir tarihtir. Biz 6 aydır bu tüzük kurultayını yapmak için çaba gösteriyoruz. Ülkücü irade hukuk içerisinde kurultay istiyor. MHP'de yenilenme süreci başarılırsa başkanlık sistemi gibi suni tartışmalar Türk siyasetinin gündemine gelmeyecektir. 

Buradan genel merkezimize ve ülküdaşlara çağrıda bulunuyorum. Ülkücü ülkücünün kardeşidir düsturuyla gelin oturalım bunları konuşalım ve beraberce bu işi yapalım. Genel merkezimiz çağrı heyetini tanımazsa anayasal suç işlemiş olur.

Eğer genel merkez sadece genel başkanın talebiyle bir kurultaya gitme konusunda ısrarda bulunursa bunun da yolu vardır. Bu durumda genel başkanlık koltuğunun boşaltılması zarureti çıkıyor hukuken. Genel Başkan yeterli bir süre önce istifa ettiği takdirde bu durumda ikinci bir kurultaya gerek kalmadan tek bir kurultayla bunu çözmek mümkün olur."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Gündem
  • Milliyetçi Hareket Partisi
  • Genel

Sayfa Yükleniyor...