Sivas katliamının 20. yıldönümü

Sivas katliamının 20. yıldönümünde Madımak Oteli'nde yakılarak öldürülen 33 aydın ve sanatçı törenle anıldı.

Sivas katliamının 20. yıldönümü

Sivas katliamının 20. yıldönümünde kentte Alevi Dernekleri, siyasi partiler, sivil toplum örgütlerinin katılımı ile anma yürüyüşü düzenlendi.


Ethembey Parkı'nda toplanan binlerce kişi Bilim ve Kültür Merkezi olan eski Madımak Oteli'ne yürüdü.

Burada polis barikatıyla karşılaşan grupta yer alan bazı kişiler, polislere karanfil attı. Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri ve anma programını tertip komitesi üyelerinin polis barikatından Bilim Kültür Merkezi'ne geçişine izin verildi. Katliamda ölenlerin isimlerinin okunduğu anma programında, aileler, merkezin önüne karanfil bıraktı.

Katliamda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, içerideki panoda yakınlarının yanı sıra oteli yakan iki saldırganın isimlerinin de bulunduğunu, eski Madımak Oteli binası "utanç müzesi"ne dönüştürülene kadar Bilim ve Kültür Merkezi'ne girmeyeceklerini söyledi.

'MADIMAK MÜZE OLMADAN ALEVİ AÇILIMI OLMAZ'
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, olaylarda hayatını kaybedenleri andı.

"Madımak müze olmadan Alevi açılımı olmaz. Alevi açılımının başlangıç noktası, Madımak'ın müze olmasıdır" diyen Bülbül, demokrasiye inanan Aleviler olarak hükümetle, devletle her zaman görüşmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise sadece insanca, özgürce yaşamak istediklerini vurgulayarak, Sivas olayları davasının zaman aşımına uğramasının hesabını soracaklarını söyledi.

Bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de konuşma yaptığı anma programına, CHP Genel Başkan yardımcıları Nihat Matkap ve Şafak Pavey ile CHP'li, BDP'li ve bağımsız bazı milletvekilleri de katıldı.

OTEL ÖNÜNDE POLİS BARİKATI
Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Eski Madımak Oteli binasının bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergahlar, araç trafiğine kapatıldı, polis barikatı kuruldu.

VALİ KARANFİL BIRAKTI
Sivas Valisi Zübeyir Kemelek ve beraberindeki heyet de sabah saatlerinde kültür merkezi olan eski Madımak Oteli'ne gitti. Heyet, olayda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu panonun önüne karanfil bıraktı.

37 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
2 Temmuz 1993 günü yaşanan katliamda yakılan Madımak Oteli'nde çalışan 2 kişi ile oteli ateşe verenlerden 2 kişi de hayatını kaybetmişti.

Sivas katliamının 20. yıldönümü - 1

Katliamda hayatını kaybeden ve aralarında Metin Altıok, Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 33 aydın ve sanatçı Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas'a gelmişti.

Sayfa Yükleniyor...