Türkiye 'uygulama'da zirveye oynuyor

Webit 2012 Kongresi’nde yaptığı konuşmada mobil cihazların gelişimine değinen Qualcomm Türkiye Direktörü Barış Ruacan, yakın gelecekte görülmesi beklenen yenilikleri sıraladı. Ruacan ayrıca Türkiye'nin 2 yıl içerisinde en fazla uygulama indiren 3. ülke konumuna yükselmesinin beklendiğini söyledi.

Türkiye 'uygulama'da zirveye oynuyor

Webit 2012 Kongresi’nde ‘Dijital Pazarlama ve Yenilik Konferansı’ sahnesinde konuşmacı olarak yer alan Qualcomm Direktörü Barış Ruacan, mobil cihazların gelişimine değindi.

Ruacan, yeni nesil mobil cihazlarda yapay zekadan oyun konsollarıyla yarışacak grafik kalitesine kadar yaşanacak yenilikleri anlatırken, Türkiye’nin yenliklere en hızlı adapte olan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.

Mobil cihazların insanlık tarihindeki en büyük platformu oluşturduğunu ifade eden Ruacan, ‘Günümüzde 3G kullanan cihazların yaklaşık 1.8 milyar. Dünya çapında kablosuz iletişim kullanan cihaz sayısı ise 6.3 milyar. 2016 yılında ise 3G bağlantısı kullanan cihazların 3.4 milyara ulaşmasını bekliyoruz’ dedi.

Ruacan, ‘Tüm dünyada dijital teknolojiyi benimseyen kullanıcıların en çok kullandığı cihaz akıllı telefon. Bugün, haber kaynaklarını görüntülemek için kullanılan akıllı telefon sayısının 1.2 milyar. Bu rakam, dünyadaki tüm gazetelerin okunma miktarının üç katı’ dedi.

2011′de mobil işlem hacminin 320 milyar dolara denk geldiğine dikkat çeken Ruacan, ’2009′da dünyadaki toplam telefon satışlarının sadece yüzde 15′i akıllı telefondu, bugün bu rakam yüze 45′e ulaştı’ ifadesini kullandı.

Burada ilginç bir noktaya değinen Ruacan, 3G teknolojisinin Türkiye’ye 2009 yılında geldiğini ancak bugün 38 milyon üyesi bulunduğunu söyledi. Türkiye bu hızıyla, Avrupa’da 3G’ye en hızlı adapte olan ülke unvanını da kazandı.

Türkiye’nin ayrıca, mevcut uygulama indirme verilerine dayanıldığında, ’2014′te dünyada en fazla uygulama indirme oranına sahip 3. ülke konumuna gelmesi’ bekleniyor.

YENİ NESİL MOBİL YENİLİKLER
Ruacan, konuşmasının son kısmında akıllı telefonların gelişimine dikkat çekti. 7-8 yıl önceki cep telefonlarının sadece ‘konuşma, mesaj atma, oyun oynama ve işlem yapma’ olmak üzere dört ana özelliği bulunduğuna dikkat çeken Ruacan, ‘Ancak son üç yıla bakıldığında, akıllı telefonlardaki işlemci performansının beş kat arttığına tanık olduk’ dedi.

Ruacan, gelecek 3-4 yılda mobil cihazlarda görülmesi beklenen yenilikleri şöyle sıraladı:

ÜÇÜNCÜ PARTİLER İÇİN UYGULAMA PLATFORMU
Ruacan, konuşmasını Qualcomm’un yazılım geliştiricileri için bedava sunduğu Vuforia platformuna değinerek sonlandırdı.

iOS ve Android tabanlı mobil cihazlar için uyumlu olan yazılım şu ana kadar 130′dan fazla ülkede 20 bini aşkın yazılım geliştiricisi tarafından indirilmiş durumda. Yazılım, 400′den fazla mobil cihaz çeşidini destekliyor.

Sayfa Yükleniyor...