'Türkiye'nin ilk modern Noel filmi'

'Neşeli Hayat'ın tanıtımına yer veren CNN, filmi Noel'i kutlamayan, çoğunlukla Müslümanların yaşadığı Türkiye'de çekilmiş ilk modern Noel filmi' olarak yorumladı.

'Türkiye'nin ilk modern Noel filmi'

Amerikan CNN televizyonu, Yılmaz Erdoğan'ın başrolünü oynadığı ve aynı zamanda yapım, yönetim ve senaryo yazarlığını üstlendiği 'Neşeli Hayat' filmini tanıttı.


Haberde, filmin, Noel'i kutlamayan, çoğunlukla Müslümanların yaşadığı 'de çekilmiş ilk modern Noel filmi olduğu" belirtildi.

"Neşeli Hayat"ın bir alışveriş merkezinde "Noel Baba" olarak işe alınan bir Türk'ün hikayesini anlattığına değinilen haberde, "Sorun, onun Noel Baba'nın kim olduğunu tam olarak bilmiyor olması ve bu konuda çok basit derslere ihtiyaç duyması" ifadesi kullanıldı.

Filmden bazı sahnelere atıfta bulunulan haberde, bir sahnede, alışveriş merkezindeki bir yöneticinin, ana karakter Rıza ve diğerlerine, Noel Baba'nın meşhur "ho ho ho" seslenişini öğrettiği, diğer bir sahnede Noel Baba kostümlü Rıza'nın, dört Noel Baba'nın olduğu bekleme odasına girince "Selamünaleyküm" diye hitap ettiği kaydedildi.

Haberde, Rıza'nın filmin çoğunda, tatil süslemeleriyle dolu lüks alışveriş merkezindeki işinden utandığı ve işini gecekondu semtindeki eşi ve ailesinden sakladığı belirtildi.

İKİ DÜNYA ARASINDA KÖPRÜ...
Sanatçı Erdoğan ile yapılan röportajın da yer aldığı haberde, Erdoğan, "filmde canlandırdığı karakterin, 'Batı' tarzında yaşayan ve Noel süsleriyle yılbaşını kutlayan daha zengin, üst sınıf Türkler ile Anadolu'nun bağrından büyük kente göç etmiş, geleneklerine daha bağlı daha fakir Türkler olmak üzere Türkiye'deki iki ayrı dünya arasında metaforik bir köprü olduğunu" söyledi.

Erdoğan, "(Noel Baba) Hepimizin sevdiği bir sembol. Onu gören herkes gülümser. Bizim Noel ile dini bir bağımız yok. Biz sadece modern zamana dair bir günle bağlantı kurduk ve çoğumuz Batı dünyasına ait bu günü seviyor ve sevdiklerimizle kutluyor" diye konuştu.

Filmin galasının yapıldığı alışveriş merkezinin sinemasında Noel ağaçlarının bulunduğu ve galadaki hosteslerin Noel Baba şapkaları taktığı belirtilen haberde, Erdoğan'ın, "bir Türk filminin Noel Baba üzerine odaklanmasının nadir görülen bir durum olduğuna katıldığı" ifade edildi.

'İSTANBUL'DA NOEL GÖRKEMİ'
Haberde, "bugünlerde herhangi bir kişinin İstanbul'daki alışveriş ve ticaret merkezlerini Batı ve Hristiyan kentleriyle kolaylıkla karıştırabileceği, çünkü mağaza ve otellerin Noel ağaçları, ışıkları ve süslemeleriyle donatıldığı, sadece Noel şarkılarının eksik olduğu" belirtildi.

"Noel görkeminin, sadece zengin semtlerdeki alışveriş alanlarıyla sınırlı olmadığı, işçi sınıfına hitap eden, yüzyıllık Osmanlı minarelerinin gölgesindeki pazarlarda da görüldüğü" ifade edilen haberde, baklavadan av tüfeklerine kadar her şeyin satıldığı stantlarda satıcıların, Noel Baba oyuncakları ve kardan adam figürlerini de sattığının gözlendiği kaydedildi.

"Başörtülü bir kadın satıcının, işlerin bu aralar yoğun olduğu, son 2-3 yıldır, toplumun tüm katmanlarından insanların yeni yıl alışverişiyle çok daha fazla ilgilendiğini" söylediği belirtilen haberde, "çoğunlukla Müslüman müşterilere Noel ağaçları satan" eşine yardım eden İstanbul'daki bir Yahudi'nin, "Türkler Noel ağaçlarına daha çok yeni yıl ağaçları olarak hitap ediyor. Güzel, mutluluk veren bir sembol, neden kullanmayalım" dediği aktarıldı.

'KAPİTALİZMİN SEMBOLÜ'
Haberde, Türkiye'deki bu Noel görkeminin daha çok ticari kaygılardan kaynaklandığına, Yılmaz Erdoğan'ın da Noel Baba'yı kapitalizmin sembolü olarak gördüğüne değinildi.

CNN'in haberinde, "Doğuyla Batı arasındaki kimlik ayrılığının Türkiye'deki sosyal ve siyasi tansiyonların çoğunlukla kaynağı olduğuna" işaret edilirken, "Bu hoş, ilk Türk Noel filmi, Türklerin iki ayrı dünyada da ayağı olabileceğini ve tatillerin keyfini hala çıkartabileceğini gösteriyor" ifadesi kullanıldı.

Sayfa Yükleniyor...