Yer bildirimi 'delil' değil

Amerika 3'üncü Temyiz Mahkemesi, cep telefonu lokasyon kayıtlarının tutuklama emri olmadan kullanılmasını Anayasa'ya aykırı buldu.

Yer bildirimi 'delil' değil

Amerika 3'üncü Temyiz Mahkemesi, birçok hırsızlıktan 162 yıl hapis istemiyle yargılanan Quartavious Davis'in aleyhinde kanıt olarak sunulan telefon lokasyon kayıtlarının elde edilme şeklini Anayasa'ya aykırı buldu ve delil olarak kabul etmedi.

Günümüzde arama yerleri, arama süreleri gibi birçok bilgi telekomünikasyon şirketleri tarafından kayıt altında tutuluyor. Fakat ABD temyiz mahkemesine göre  bu kayıtların izinsiz olarak kullanılması ABD Anayasası'nda değişiklik yapan 4. Madde'ye* aykırı.

Davis'i hırsızlıkla suçlayan taraf, arama yaptığı saatleri ve yerlerin kayıtlarını, hırsızlık yapmakla suçlandığı yer ve zamanlarla uyuştuğunu kanıtlamak için mahkemeye sundu.

Ancak polisten alınan bu kayıtları mahkeme kabul etmedi. Mahkeme, telefon lokasyon bilgi paylaşımının kullanıcının izni dahilinde olması gerektiğini belirtti.

Hırsızlık suçu ile yargılansa dahi kayıtların Davis'in izni dışında tutulduğunu ve mahkeme tarafından herhangi bir arama izni verilmeden yapıldığını bu nedenle de Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.

Buna göre mahkeme emri olmadan zanlıların arama kayıtları ve arama yaptıkları lokasyonlar delil olarak kabul edilemeyecek.

*ABD Anayasası'nda değişiklik yapan 4. Madde:

"Kişilerin, üstlerinin, evlerinin, belgelerinin ve eşyalarının gereksiz aranması ve bunlara el konulmasına karşı bağışıklıkları ihlal edilemeyecek ve bu yetkiyi veren müzekkere mutlaka muhtemel bir nedene dayanacak, yemin ve beyanla desteklenecek, ve özellikle aranacak yeri, tutuklanacak kişi ile el konacak eşyaları belirleyecektir."

Sayfa Yükleniyor...