'YGS sorularını şifrelemek çok kolay'

Bilişim teknolojileri açısından ÖSYM sorularını şifrelemek de, istenirse bazı kişilere iltimas sağlamak da mümkün.

'YGS sorularını şifrelemek çok kolay'

Yükseöğretime Geçiş Sınavı (YGS) sırasında yaşanan şifreli soru skandalı konusunda ÖSYM ve diğer devlet organlarınca ‘sistem otomatik belirliyor, kayırma olmaz’ yolunda açıklamalar yapıldı. Ancak bilişim teknolojileri açısından, soru dağıtım algoritmaları buna uygun olarak modifiye edilebiliyor, sistem dahilinde, istenirse, istisnalar yaratılabiliyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi AR-GE Merkezi Yöneticisi Burak Kılanç, ÖSYM’nin elinde istediği kişiye istediği iltiması yapma gücü bulunduğunu, bilişim teknolojisi anlamında bunun mümkün olduğunu belirtti.

Kılanç, YGS şifreli soru skandalına ilişkin basına dağıtılan bültende görüşlerini şöyle sıraladı:

"- Her adaya ayrı soru kitapçığı hazırlanması durumunda, soru ve cevap şıklarının bir algoritma ile sıralanması doğal bir programlama çözümüdür. Bu algoritmaya medya kuruluşları, kendilerince “şifre” ismini yakıştırmışlardır.

- ÖSYM’nin benimsediği algoritmanın ne olduğunun sınav öncesinde ÖSYM dışına sızıp sızmadığı soruşturulmalıdır. Bu adli bir süreçtir.

- Algoritma, sınav öncesinden ÖSYM dışına sızmamış olsa bile, her kişiye özel soru kitapçığının hazırlanacağı ÖSYM tarafından kamuoyu ile paylaşılınca, bu konuya kafa yoran bazı dershane öğretmenleri, cevapların bir algoritma ile sıralanacağını önceden düşünmüş ve sınav öncesinde kendilerince bazı şifre çözümleri üretmiş olabilirler. Bunu öğrencileri ile paylaşmış olabilirler. Bazı haber kaynaklarında YGS öncesinde Google’da mod-medyan konusunda yapılan aramaların yoğunlaşması bu şekilde açıklanabilir.

- YGS öncesinde cevaplarda bir algoritma olabileceğinden hiç haberi olmayan sıradan bir öğrencinin sınav sırasında bu algoritmayı farketmesi ve çözmesi çok düşük bir ihtimaldir. Ancak, cevaplarda bir algoritma olabileceğini öngören ve bunun sınav öncesinde fikir jimnastiğini yapmış olanlar için bu şifreyi farketmek zor değildir. Bu durumda, bu kişilerin diğer adaylara kıyasla çok büyük avantaj sağlayacağı açıktır.

'YGS sorularını şifrelemek çok kolay' - 1 Burak Kılanç

ÖSYM ZANLIDIR
- Eğer ÖSYM tarafından bir algoritma uygulandı ise (ki ÖSYM Başkanı bunu basın toplantısında teyit etti), bu algoritmanın hiç kimse tarafından kolayca algılanamayan karmaşık bir algoritma olması beklenir, ancak basına dağıtılan soru kitapçığının Artvin’de bir öğretmen tarafından çözülebilmiş olması, ÖSYM’nin bu konudaki algoritma seçiminin çok zayıf olduğunu göstermektedir. Bir diğer deyişle ÖSYM bu konuda yetersiz bir beceri göstermiş olabilir.

- Hukuk devletinde, hiç kimse suçu ispat edilmeden suçlu ilan edilemez. Şu anda ÖSYM suçlu değildir. Ancak kamuoyu gözünde zanlıdır.

- Ben devlet kurumlarına güvenmeyi ilke edinen bir akademisyen olarak ÖSYM’nin bu konuda kişi ve zümreleri kayıran bir suç işlediğine inanmıyorum. Ancak bilgisayar programcısı ve bilgi-veri güvenliği denetçisi kimliğim ile ÖSYM’nin uygulamasının yetersiz olduğunu düşünüyorum.

- Adli makamların yapacağı soruşturmanın yukarıdaki 4. ve. 6. maddeler üzerine yoğunlaşması gerektiğine inanıyorum. Bu soruşturma sonucunda bazı kişilerin YGS öncesinde algoritma ile ilgili öngörüsü ve fikri hazırlığı söz konusu ise YGS’nin iptali doğrusu olacaktır. Bunun ardından ÖSYM’nin bu konudaki yetersizliği idari ve adli olarak masaya yatırılmalıdır.

Düşüncelerimi şu benzetme ile bitirmek istiyorum. Banka şifrenizi çok kolay ve tahmin edilebilir belirlerseniz, bunu öngören birisi şifrenizle paranızı çeker, olan da size olur. Anlaşılan ÖSYM, YGS için “şifresini” çok kolay seçmiş... "

Sayfa Yükleniyor...