Bu yarışmada para ödülü yok, bilgiyi yarıştırmak var! (Sürpriz hediyelerle)

NTV Radyo’nun bilgi ve genel kültür yarışması “Ben Bu İşte Ustayım” 3. Sezona başladı.

Bu yarışmada para ödülü yok, bilgiyi yarıştırmak var! (Sürpriz hediyelerle)
Bu yarışmada para ödülü yok, bilgiyi yarıştırmak var! (Sürpriz hediyelerle) - 1 Söyleşi: İrem Gökbudak/NTV RADYO 

Haftanın 4 günü sabah 10:30 ve akşam 18:30’da NTV Radyo’da yayınlanan yarışmada Türkiye’nin dört bir yanından gelen “usta”lar yarışırken, her yaştan ve her kesimden dinleyici de radyo başında yarışıyor. Bu söyleşide yarışmayı hazırlayan profesyonel ekibi tanıyacak, yarışmanın mutfağında olanları okuyacaksınız.

Cumartesi günü, NTV Radyo İstanbul Stüdyosu’nda “usta”ları beklerken, yarışmanın sorularını hazırlayan Fatih Işıdı ve soruları okuyup 2 dakikada doğru cevap isteyen Hüseyin Sükan’a sorduk:

Hüseyin Bey, BBC’de (1978-2011) yıllarca çalıştıktan sonra BBC Türkçe Bölümü Müdürü iken emekli oldunuz, son 3 yıldır NTV Radyo’da “Ben Bu İşte Ustayım” bilgi yarışması sunuyorsunuz. Nasıl tepkiler alıyorsunuz? 

SÜKAN: Geçen yıl bir kitap dükkanında kasadaki görevliyle konuşurken sesimi duyan bir başka görevli gelip “Siz Hüseyin Sükan mısınız” diye sormuştu. Meğer yarışmanın devamlı dinleyicisiymiş. Sesimden tanıdı beni. O kadar güzel bir duygu ki bu! Yaptığınız, emek verdiğiniz bir işin izlendiğini, bir işe yaradığını hissetmek insanın enerjisini yeniliyor, daha iyisini yapma sorumluluğu yüklüyor.

Bu yarışmada para ödülü yok, bilgiyi yarıştırmak var! (Sürpriz hediyelerle) - 2 HÜSEYİN SÜKAN: Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdikten sonra 1978 yılında BBC Dünya Servisi Türkçe Yayınlar Bölümü’nde yapımcı ve sunucu olarak çalışmaya başladı. 2011 yılında bölüm müdürü görevinden emekli oldu. NTV Radyo’da üçüncü sezonu başlayan Ben Bu İşte Ustayım Yarışmasını o sunuyor.

Başvuruların sayısının çok fazla olduğunu biliyorum, çünkü adaylarla ben ilgileniyorum. Dinleyicilerden gelen tepkiler de çok olumlu. Başarılı bir yarışma programı. Merak ettiğim, siz soruları soruyorsunuz, peki cevapların ne kadarını bilebiliyorsunuz?

SÜKAN: Program bir ekip çalışmasının ürünü. Soruları hazırlayan Fatih Işıdı ile birlikte çalışmak büyük bir zevk. Her sezon binlerce soru hazırlıyor. Programa başlamadan önce soruların provasını yapıyoruz birlikte. Ben bir çok sorunun yanıtını bilemiyorum. Fatih’ten öc almak için ben de zor bir soru hazırladım. Aya ilk ayak basan astronot Neil Armstrong’un ayak numarasını sordum. Fatih onu bile bildi. Galiba bilmediği pek bir şey yok.

BABADAN OĞULA BİLGİ YARIŞMASI ŞAMPİYONU

Fatih Bey sizin işiniz “soru yazarlığı”. Bu yarışmada yarışmacılar “usta” oldukları alanı bildirerek başvuruyorlar, siz de o alana ilişkin “bilgi” soruları ve her yarışmacı için ayrı genel kültür soruları hazırlıyorsunuz. Bu nasıl bir iş, nasıl başladınız?

Bu yarışmada para ödülü yok, bilgiyi yarıştırmak var! (Sürpriz hediyelerle) - 3 FATİH IŞIDI - Türkiye’de bilgi yarışmalarının değişmez şampiyonu önce babasıydı, sonra o oldu. Öyle çok şampiyon oldu ki, doydu ve yarışmalara soru hazırlamaya başladı. NTV Radyo’nun “Ben Bu İşte Ustayım” yarışmasında soruları o hazırlıyor.

IŞIDI: Benim için bu işin temelinde merak duygusu var. Çocukluktan beri ansiklopedi karıştıran, merak ettiğini araştıran, öğrenmekten zevk alan biriyim. Babamın bilgi yarışmalarındaki başarıları, sonrasında benim televizyonda birçok bilgi yarışmasına katılmam bu sürecin başlangıcı oldu. Türkiye’de bilgi yarışmalarında en çok birinci olan ve ödül kazananlardan biri olarak, 90’lı yıllarda gelen soru yazarlığı teklifiyle işin mutfağına da girmiş oldum. Bu süreçte, bilgi yarışmalarına soru hazırlamak ve danışmanlık yapmak, çok severek yaptığım bir işe dönüştü.

HARRY POTTER’LA İLGİLİ HER ŞEYİ BİLMEK MÜMKÜN MÜ?

Hüseyin Bey sizi zorlayan yarışmacılar ya da konular oluyor mu? İyi İngilizce biliyorsunuz ama bazı ustalık alanlarında farklı dillerde çok fazla yabancı kelime oluyor. 2 dakika içinde tüm soruları akıcı bir tempoda okumakta zorlandığınız oluyor mu?

SÜKAN: Yarışmacılarla tanışmaktan büyük mutlululuk duyuyorum. Bir avukat geliyor, bakıyorsunuz Osmanlı tarihi konusunda uzman. Merak ettiği için okumuş, öğrenmiş. Mesleği ile hiçbir ilişkisi olmayan konularda yarışmacılar oluyor. Mesela genç bir yarışmacı, kuru temizleme mağazası işletiyor, derin bir müzik bilgisi var. Bunların hepsi heyecan verici ama beni en çok, yarışma konusu olarak “Yüzüklerin Efendisi”, “Harry Potter” gibi, bir yazarın hayal ürünü olan öyküleri seçen yarışmacılarımız hayrete düşürüyor. Bu öykülerdeki kahramanların, olayların geçtiği yerlerin isimlerini, bana son derece karmaşık gelen olayların akışını en ince ayrıntılarına kadar biliyorlar. Ben soruları sorarken “Gandalf, Legolas, Frodo Baggins” gibi hayal ürünü isimleri okumakta zorluk çekiyorum. Ben tempoyu aksatmadan doğru okumaya çalışıyorum, onlar ise gözlerini kırpmadan ard arda doğru yanıtlar veriyorlar.

NEŞET ERTAŞ USTASI DA VAR, “MALATYALI ÜNLÜLER” USTASI DA

Fatih Bey, sizin soru hazırlamakta zorlandığınız bir ustalık alanı oldu mu? Size göre en ilginç alan hangisiydi? 

IŞIDI: Her hafta, 4 bölüm için, 8 farklı ustalık alanından soru hazırlıyorum. Bunların içinde mutlaka uzun araştırma gerektirenler oluyor. Yaşamı kapsamlı okuma gerektiren bir edebiyatçı, yönetmen veya sporcu olabiliyor. Yakından takip etmediğim bir film serisi, televizyon dizisi, spor dalı olabiliyor. Her ustalık alanında, konunun önemli noktalarını soru haline getirirken, soru metinlerinin içinde de bilgi vermeye çalışıyorum. Farklı konulardan, 2 dakika içinde sorulacak 20 soru hazırlayarak, ilginç bilgilerin hızla ifade bulmasını sağlamak, benim için hep heyecan verici.  İlginç bulduğum çok ustalık alanı var. “Amerikan Sinemasında Süper Kahramanlar”, “Türkiye’nin Milli Parkları”, “Neşet Ertaş”, “George Orwell”, “Malatya ve Malatyalı Ünlüler”, “Premier League Stadyumları”, “Breaking Bad dizisi”, “Adı Selim olan Osmanlı Padişahları”, “Hayko Cepkin”, “Star Wars”, “Orhan Veli”, “İngiltere Kral ve Kraliçeleri” gibi örnekler verebilirim.

Hüseyin Bey, program için “Hem eğleniyor hem işimi yapıyorum” diyor musunuz?

Her gün işe gidip gelirken gördüğünüz insanları, işyerinde birlikte çalıştığınız arkadaşlarınızı ne kadar tanıyorsunuz acaba? Benim birkaç yıl önce tanıştığım bir doktor var. 

NTV Radyo’da 3. Sezon bölümü yayınlanmaya başladı. Başvuruların sona ermesine ise 2 hafta kaldı. Yarışmacı olmak isteyenlerin “ustalık” alanına karar verdikten sonra, www.ntvradyo.com.tr  adresindeki elektronik başvuru formunu doldurmaları gerekiyor.

Sohbet sırasında tesadüfen ortaya çıktı. Meğer sevdiğim, dinlemekten hoşlandığım bazı şarkıların hem bestecisi, hem söz yazarıymış. Aile dostumuz bir mimar var, otomobil tarihini neredeyse dünya çapında bir uzman kadar bildiğini çok sonra öğrendim. Bağımsız otomobil servisi sahibi bir usta var, işinin ehli. Bir keresinde sohbet edecek vaktimiz oldu, epey ciddi bir antika kolleksiyonu olduğu çıktı ortaya. Geçenlerde bir yarışmacımız Türkiye’nin milli parkları konusunda yarıştı. Bu sayede ülkemizin milli parklarından söz etmiş olduk. Bir başka yarışmacımız “Malatya ve Malatyalı ünlüler” hakkında yarıştı. Yarışma sayesinde günlük koşuşturmamızın dışına çıkıp ilginç bir çok konuda bilgilenmiş oluyoruz. Yanılmıyorsam dinleyicilerimiz de radyodan dinlerken yarışıyorlar, kendi bilgilerini sınıyorlar. Dinleyicilerimizden program hakkında düşündüklerini bize iletmelerini istiyoruz. Onların önerileriyle programı daha da geliştirebiliriz.

Bu yarışmada para ödülü yok, bilgiyi yarıştırmak var! (Sürpriz hediyelerle) - 4 Fatih Işıdı ve Hüseyin Sükan

GENEL KÜLTÜR SORULARINA ÖRNEKLER

Fatih Bey, “Ben Bu İşte Ustayım” yarışmasını dinlememiş olanlar, belki yarışmaya katılmayı planlanlayanlar için birkaç genel kültür sorusu paylaşır mısınız? Tabii cevapları da vermek şartıyla...

Üniversite öğrencilerinin, farklı ülkelerde deneyim kazanmalarını teşvik eden, adını bir Rönesans bilgininden alan AB projesi hangisidir?
(Erasmus)

Evlenmelerde aracılık eden kimselere ne ad verilir?
(Çöpçatan)

Kıbrıs’a özgü, tuzlu, tavada veya ızgarada kızartılabilen yarı-sert peynir çeşidinin adı nedir?
(Hellim)

Bir gök cisminin hareketi süresince izlediği yola ne denir?
(Yörünge)

Aktör Tarık Akan’ın birçok Yeşilçam filminde taşıdığı ve bir dönem kendisiyle özdeşleşen isim nedir?
(Ferit)

Uyuşturucu baronu “Gus Fring”in fast food restoran zinciri “Los Pollos Hermanos”, ne anlama gelir?
(Tavuk Kardeşler-Chicken Brothers)

Parıltısını artırmak için, elmas gibi değerli taşların altına konan ince metal yaprağa ne denir?
(Foya)

Istakozun kanı ne renktir?
(Mavi)

Dört coğrafi bölgede birden toprağı bulunan tek ilimiz hangisidir?
(Bilecik)

"Daktilo ile yazan ilk romancı" olarak anılan Amerikalı edebiyatçı kimdir?
(Mark Twain)

'Ben Bu İşte Ustayım' bilgi ve genel kültür yarışması NTV Radyo’da Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe günleri sabah 10.30'da ve aynı gün akşam saat 18:30’da yayımlanıyor. Her bölüm, radyoda yayınlandıktan sonra www.ntvradyo.com.tr sitesinde, “Ben Bu İşte Ustayım” sayfasına yükleniyor. Yarışmanın arşiv kayıtlarını buradan dinleyebilirsiniz.

PARA ÖDÜLÜ YOK

Ben Bu İşte Ustayım yarışmasında para ödülü yok. Amaç bilgiyi yarıştırmak. Çeyrek final, yarı final ve finale kalan yarışmacılara bilgiye ulaşabilecekleri teknolojik yenilikler, seyahat çeki gibi sürpriz hediyeler bekliyor.

Sayfa Yükleniyor...