Halfeti'nin "Siyah Gül"ü

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetiştiği belirtilen ''siyah gül''ün tescil edilmesi ve bu konuda festival düzenlenmesi için çalışma yürütülüyor.

Halfeti'nin "Siyah Gül"ü

Halfeti Belediye Başkanı Mahmut Özdemir, ilçenin sahip olduğu mikroklima iklimi sayesinde sadece bölgede yetişen siyah gülün, yöreyi ziyaret edenlerin ilgisini çektiğini belirtti.

Daha önceleri ilçenin birçok yerinde yetiştirilen siyah güllerin artık daha çok vatandaşların bahçelerinde veya saksılarda yetiştirildiğini, gelen yerli ve yabancı turistlerin bu yöndeki taleplerinin de buralardan karşılanmaya çalışıldığını belirten Özdemir, ''Dünyada sadece Halfeti'de yetişen siyah güllerin tescil edilmesi için çalışma başlattık'' dedi.

Gonca halindeyken siyah, daha sonra koyu kırmızıya dönüşen gül çeşidinin başka yerde yetişmediğini vurgulayan Özdemir, ''İlçemizde, özellikle bahar ayında yetişen siyah güller, kesilip başka yere götürüldüğünde rengini değiştiriyor. Tohum olarak başka bir bölgeye ekildiğinde de buradaki gibi siyah açmıyor. Bu güller sadece ilçemiz topraklarında siyah açıyor'' diye konuştu.

EVLERDE YETİŞTİRİLEN GÜLLER TURİSTLERE PAZARLANIYOR


Bu arada belediyenin ilçede ''Siyah Gül Festivali'' düzenlemek için de proje hazırladığı belirtildi.

Öte yandan, GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı'nın yapımı sırasında yerleşim yerlerinin bir kısmı sular altında kalınca tam bir turizm beldesi haline gelen Halfeti'de, turizm sezonunun yoğunlaştığı ilkbahar aylarında birçok kişi, evlerde yetiştirdiği siyah gülleri gelen turistlere satarak, aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyor.

Diğer gül çeşitlerinden daha bodur yetişen ve yarı katmerli, kokulu olan siyah gül, ilk ve sonbaharda çiçek açıyor. 1-1,5 metre yükseklikte bir çalı olan bu türün çiçekleri, 6-7 santimetre çapında oluyor.

Gonca halindeyken siyah, daha sonra koyu kırmızı dönüşen türünün yanı sıra sürekli siyah kalan türleri de bulunabiliyor.

Sayfa Yükleniyor...