Kapadokya'nın gizli hazinesi

Aksaray'ın Gülağaç ilçesi; kazı alanları, yaşayan müze evleri, yer altı şehri, vadisi, kayadan oyma evleri, kiliseleri, el sanatları, krater ve doğal göletleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

Kapadokya'nın gizli hazinesi

Gülağaç Kaymakamı Türker Halim, Gülağaç'ın Kapadokya bölgesinde turizm potansiyeli açısından bugüne kadar saklı kaldığını söyledi.        

Kapadokya'nın en eski yerleşimi olan Aşıklı Höyük'ün Gülağaç'ın Kızılkaya köyünde olduğunu anımsatan Halim, ''Aşıklı Höyük, 10 bin yıllık geçmişiyle Kapadokya'nın bilinen ilk köy yerleşmesidir. Aşıklı Höyük ilk yerleşme, ilk tarım, ilk madencilik, ilk beyin ameliyatı gibi teknolojik ve bilişsel gelişmelerin öncüsüdür'' dedi.        

Halim, Gülağaç'ta Aşıklı Höyük dışında Güvercinkayası kazı alanı bulunduğunu ve buranın da Anadolu'daki kale kent modelinin öncüsü olarak bilindiğini söyledi.       

İnsanların yerleşik hayata geçtiği dönemde kullandıkları obsidyen taşının Gülağaç'tan çıkarıldığını anlatan Halim, şöyle dedi:        

''Bilim insanları, ilçemizdeki Nenezi Dağı'nın kuzeye bakan yamaçlarından çıkartılan obsidyenin, 10 bin yıl öncesinde de bölgede işlendiğini belirledi. Buradan çıkarılan obsidyenler höyük yerleşmelerinde birçok alet yapımında kullanılmıştır. Çok konuşulan tarihin bilinen ilk kafatası ameliyatında da obsidyen taşından yapılan aletler kullanıldığı düşünülüyor.''
        
YER ALTI ŞEHRİ VE KAYADAN OYMA MEKANLAR

Gülağaç'ın, yer altı şehri ve kayadan oyma mekanlara sahip olduğunu vurgulayan Halim, şunları kaydetti:        

''Kapladığı alan itibariyle Kapadokya'nın en büyük yer altı şehirlerinden Çukurören yer altı şehri Gülpınar beldesinde bulunuyor. Çukurören, bezirhane, şırahane, hayvan barınakları, toplantı salonu, kilise, depo, su kuyuları, dehlizler ve tünelleriyle kompleks bir yapıya sahiptir. Bu yer altı şehrimiz önümüzdeki yıllarda Kapadokya turizmine kazandırılacak. Ayrıca Saratlı beldesinde de Saratlı yer altı şehrimiz bulunuyor. Saratlı yer altı şehri Nevşehir–Aksaray–Ihlara hattında turistler için önemli bir durak. Sofular beldemizdeki Sofular Vadisi'ni de turizme kazandıracağız. Vadi, çok sayıda kilise, manastır, kayadan oyma evler, yeraltı şehirleri ve mezar odaları ile dikkat çekiyor. Demirci beldemizde de tarihi evler bulunuyor.''

Kapadokya'nın gizli hazinesi - 1


       
DAĞLARIN ARASINDA BİR KRATER GÖLÜ

Aksaray-Niğde sınırında bulunan Acıgöl'ün Kapadokya bölgesinde dağların arasında saklı kalmış bir krater gölü olduğunu belirten Halim, ''Acıgöl, yaz ve kış mevsimlerindeki farklı doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Suyunun kükürtlü olması nedeniyle Acıgöl ismini alan gölün çevresinde kayadan oyma mekanlar ve peri bacası oluşumları dikkat çekiyor. Ayrıca göl çevresinde jeotermal kaynaklar bulunmasıyla da önümüzdeki yıllarda bir kaplıca bölgesi haline gelecek'' dedi.        

Halim, Gülağaç'ta Acıgöl dışında Kayı ve Balıklı gibi göllerin bulunduğunu ve Karasu deresinin ulaştığı Mamasın Barajı'nın da önemli bir doğal zenginlik olduğunu anlattı.        

Gülağaç'ın tüm bu değerlere sahip olmasına karşılık, turizmde ön plana çıkmadığını dile getiren Halim, şöyle devam etti:       

''Kazı alanları, yaşayan müze evleri, yer altı şehri, vadisi, kayadan oyma evleri, kiliseleri, el sanatları, krater ve doğal göletleriyle Gülağaç, Kapadokya'nın turizmde keşfedilmeyi bekleyen gizli hazinesidir. Gülağaç'ta nereye baksanız tarihin izlerini görürsünüz. Aşıklı Höyük 2009 yılında kültür turizmine açıldı. Kazı ekibi tarafından köyün yanına tarihi kentteki yapı malzemeleri kullanılarak aslına uygun Aşıklı kentinin maketi yapıldı. Bölgede bu maket şehir, ilk olma özelliğini taşıyor. Özellikle yabancı turistler burada yapılan evlere gelerek çatıdan evlerin içine girerken 10 bin yıl öncesini yaşıyor. Aşıklı Höyük ile açılan turizm kapımızın genişlemesini istiyoruz. Saratlı yeraltı şehrimiz gibi Çukurören'i de turizme kazandırmalıyız. Tanıtım ve projelerle Gülağaç, değerlerini turistlerle buluşturarak turizmde istenilen seviyeye gelecektir.''

Sayfa Yükleniyor...