Tüm ayrıntılarıyla 2019 yerel seçimleri (Kaç seçmen oy kullanacak, kaç aday var?)

Türkiye'de 31 Mart Pazar günü, Mahalli İdareler Genel Seçimleri yapılacak. Seçimlerde 56 milyon 911 bin 967 seçmen oy kullanacak. 30'u büyükşehir, 81 il, 922 ilçe ve 386 beldede 8 bin 270 aday yarışacak.

Tüm ayrıntılarıyla 2019 yerel seçimleri (Kaç seçmen oy kullanacak, kaç aday var?)

Türkiye, bu pazar günü Mahalli İdareler Genel Seçimleri heyecanı yaşayacak.

Seçmen, kurulacak 194 bin 390 sandıkta, belediye başkanları, il genel meclisi, meclis üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetlerini seçecek.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından 23 Mart tarihinde güncellenen seçmen listesine göre 56 milyon 911 bin 967 kişi oy kullanabilecek.

Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde 18 yaşını dolduran 1 milyon 156 bin kişi, ilk kez oy kullanacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre, seçimlerde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen 53 bin 99 Suriyeli de sandık başına gidebilecek.

DOĞUDA 1 SAAT ÖNCE BAŞLAYACAK

Oy verme işlemi Tükiye'nin doğusundaki illerde saat 07.00'de başlayıp, saat 16.00'da sona erecek. Bu iller şöyle:

"Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis."

Diğer illerde ise oy kullanma işlemi saat 08.00'de başlayıp, saat 17.00'de bitecek.

EN AZ SEÇMEN BAYBURT'TA 

Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, seçmenin yüzde 50,7'si kadın, yüzde 49,3'ü ise erkek. En fazla seçmen, 10 milyon 560 bin 963 ile İstanbul, en az seçmen ise 58 bin 562 ile Bayburt'ta bulunuyor.

Seçmen sayısının en fazla olduğu ilçe ise 680 bin 254 ile Ankara'nın Çankaya ilçesi. Çankaya'daki seçmen sayısı, 'büyükşehir' statüsündeki Erzurum (498 bin 253), Eskişehir (651 bin 356), Malatya (561 bin 708), Mardin (484 bin 284), Ordu (581 bin 352), Trabzon (594 bin 589) ve Van'ın (652 bin 878) da aralarında bulunduğu 58 ilin seçmen sayısından fazla.

SEÇİME 12 PARTİ GİRİYOR

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 12 partinin adayları ve bağımsız adaylar yarışacak. Seçimlere katılan partiler; AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Cumhuriyet Halk Partisi (), Demokrat Parti (DP), Demokratik Sol Parti (DSP), Halkların Demokratik Partisi (), İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (), Saadet Partisi (SP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Vatan Partisi (VP).<br />

TOPLAM 8 BİN 270 ADAY

Pazar günü 30 büyükşehirde 316 aday büyükşehir belediye başkanı, diğer 51 il ve 922 ilçe ve 386 beldede ise 7 bin 954 aday ise belediye başkanı olabilmek için yarışacak. Seçimler sonunda 30'u büyükşehir belediyesinde olmak üzere, toplam 1389 aday, 5 yıllığına başkan seçilecek.

İSTANBUL'DA 24 BAĞIMSIZ ADAY VAR

Yerel seçimlere 8 bin 270 adaydan 630'u, bağımsız olarak girecek. Bu adaylardan 71'i büyükşehir belediye başkanı olabilmek için yarışacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı en çok bağımsız aday sayısıyla dikkat çekti. İstanbul'da 24, Ankara ve Diyarbakır'da 5, İzmir'de ise bağımsız 4 aday büyükşehir belediye başkanlığına talip.

51 İLDE İTTİFAK 

İttifak kapsamında AK Parti, Adana, Manisa ve Mersin'de MHP adaylarını, MHP ise diğer 27 büyükşehirde AK Parti adaylarını destekleyecek.

İki parti, büyükşehirler dışında 21 ilde daha ittifak yapacak. MHP; Rize, Ağrı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Giresun, Hakkari, Muş, Siirt, Sinop, Şırnak, Ardahan ve Yalova'da AK Parti'nin adaylarını destekleyecek. AK Parti ise Iğdır, Kars, Kırklareli ve Osmaniye'de MHP'nin adaylarına destek verecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adaylarını çıkaran CHP ve İYİ Parti de yerel seçimler için 'Millet İttifakı' çatısı altında bir araya geldi. Buna göre iki parti, 30 büyükşehrin 24'ünde ittifaka gidecek. Kurulduktan sonra ilk kez yerel seçimlere katılacak olan İYİ Parti; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla, Ordu, Tekirdağ'da CHP adaylarını destekleyecek.

CHP ise Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Trabzon'da İYİ Parti'nin adaylarına destek verecek. İki parti, Mersin, Mardin, Van ve Erzurum'da ise kendi adaylarıyla seçime girme kararı aldı. Mersin'de İYİ Parti aday çıkaramadığı için Demokrat Parti'nin adayı Ayfer Yılmaz'ı destekleyecek. Diyarbakır'da İYİ Parti aday çıkarmazken, bu ilde ittifaka yönelik de bir açıklama yapılmadı. Şanlıurfa'da ise her iki parti, büyükşehir belediye başkanlığı için aday göstermedi.

CHP ve İYİ Parti, 24 büyükşehrin dışında, 27 ilde daha ittifak yapacak. Buna göre; 16 ilde CHP, 11 ilde ise İYİ Parti adayları desteklenecek. CHP; Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Giresun, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Yalova ve Zonguldak'ta, İYİ Parti ise Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat'ta aday gösterdi.

BBP CUMHUR İTTİFAKI'NI DESTEKLEYECEK

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, yerel seçimlerde, büyükşehirlerde Cumhur İttifakı'nı destekleyeceklerini açıkladı.

NASIL OY KULLANACAĞIZ?

17 VEKİL, BAŞKANLIK İÇİN YARIŞACAK

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde 17 milletvekili belediye başkanı olmak için yarışacak. Seçimlerde AK Parti'den 3, CHP'den 5, HDP'den 6, İYİ Parti'den 2, bağımsız olarak da 1 milletvekili aday oldu.

AK Parti'de, TBMM Başkanlığı görevini bırakan Binali Yıldırım, İstanbul; Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara; Aydın Milletvekili Mustafa Savaş da Aydın'dan aday oldu.

CHP'de ise Milletvekili Tanju Özcan seçim bölgesi Bolu; Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit; Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesi; Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Kahramanmaraş ve Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de Ordu'da belediye başkanlığı için aday oldu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Adnan Selçuk Mızraklı, Diyarbakır; Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kars; Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Bingöl; İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Kocaeli; Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Van ve Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Ankara'nın Çankaya ilçesinden belediye başkanlığına aday oldu. İYİ Parti Milletvekili İsmail Ok, Balıkesir'den; İsmail Koncuk ise Adana'dan aday oldu.

MHP'den istifa eden Bağımsız Milletvekili Erhan Usta ise Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığını ilan etti.

İLK VE TEK KOMÜNİST BAŞKAN, TUNCELİ ADAYI

2014'te yapılan yerel seçimlerde Tunceli Ovacık'ta oyların yüzde 36,1'ini alarak Türkiye'nin ilk ve tek Komünist Partili Belediye Başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu, bu kez Tunceli Belediye Başkanlığı için aday oldu. Bölgede üretilen organik nohut, fasulye ve balı Türkiye'nin dört bir yanına pazarlayan, elde edilen gelirle öğrencilere burs verip, belediyenin gelir gider tablosunu belediye binasına asan Fatih Mehmet Maçoğlu için 31 Mart yerel seçimlerinde seçmenin tutumu merak konusu oldu.

Tüm ayrıntılarıyla 2019 yerel seçimleri (Kaç seçmen oy kullanacak, kaç aday var?) - 1

BÜYÜKŞEHİRLERDE 36 KADIN ADAY

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde büyükşehir belediye başkanlıkları için yarışacak 316 adaydan 36'sı kadın. Kadın adaylar arasında Meclis'te grubu bulunan partilerden HDP'nin 3, CHP ve AK Parti'nin ise 1'er adayı bulunuyor. AK Parti'de Fatma Şahin, Gaziantep; CHP'den Özlem Çerçioğlu, Aydın; HDP'den ise Şerife Yıldırım, Denizli; Züleyha Gülüm, Kocaeli; Bedia Özgökçe Ertan, Van'da büyükşehir belediye başkanı olabilmek için yarışacak. MHP ve İYİ Parti'nin ise kadın büyükşehir belediye başkan adayı yok. Yerel seçimlerde 316'sı büyükşehir, 6 bin 276'sı il ve ilçe belediye başkan adayı olmak üzere toplam 6 bin 592 adayın yüzde 8,1'i, yani 536'sı kadın adaylardan oluşuyor.

EN YÜKSEK KADIN ADAY ORANI HDP'DE 

Meclis'te grubu bulunan 5 partiden il ve ilçe belediyeleri için en fazla kadın aday gösteren parti, 41 adayla HDP oldu. CHP 36 kadın aday çıkarırken, AK Parti'de bu sayı 20, İYİ Parti'de 19, MHP'de ise 18 olarak gerçekleşti.

İl ve ilçelerde toplam 191 başkan adayı çıkaran HDP'nin kadın aday oranı yüzde 24,65 oldu. 19'u büyükşehir, toplam 680 adayla il ve ilçelerde yarışa giren CHP'de ise kadınların aday oranı 5,29 olarak gerçekleşti. Büyükşehir, il ve ilçelerde 907 adayı bulunan AK Parti'de bu oran 2,20, 482 aday çıkaran MHP'de 3,73, 460 adayla seçime giren İYİ Parti'de ise 4,13 oldu.

Sayfa Yükleniyor...