2021'in son Güneş Tutulması ne zaman? (Güneş Tutulması nedir?)

Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tamamen örtmesi ile sonuçlanan ve yılın belirli dönemlerinde gözlemlenebilen Güneş Tutulması, 2021 yılında son kez 4 Aralık'ta gerçekleşecek. İşte ayrıntılar...

Haberler 02.12.2021 - 13:03

YILIN SON GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

2021'nin son Güneş Tutulması, 4 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşecek.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

1 saat 43 dakika süreceği tahmin edilen bu tutulma, Türkiye'den görülemeyecek. 

Tutulmanın; Güney Amerika, Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın güney ucunda gözlemlenmesi bekleniyor.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır.

Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir.

Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur.

Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Güneş tutulmasının tam tutulma zamanı dışında asla çıplak göz ile izlenmemesi önerilir.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız