Almanya'dan Rusya'ya tartışmalı füzeleri imha çağrısı

Almanya, tartışmalı füze stokunu imha etmesi için çağrıda bulunduğu Rusya'yı, ABD'nin çekilme tehdidinde bulunduğu Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması'nı "kurtarmaya" davet etti.

Haberler DW Türkçe 19.01.2019 - 09:52

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rusya'yı Washington ile Moskova arasında 1987 yılında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması'nı "kurtarmaya" çağırdı.

ABD, Rusya'nın 9M729 füzelerinin söz konusu anlaşmayı ihlal ettiğini, bu nedenle Moskova'nın elindeki stoku imha etmesi gerektiğini savunuyor. Füzelerin imhası için Rusya'ya 2 Şubat'a kadar süre tanıyan ABD, bu talebi gerçekleşmezse anlaşmadan çekileceğini belirtiyor.

Moskova'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Maas, ABD ile Rusya arasında yeni bir krize neden olan bu konuya değinerek, "Rusya'nın anlaşmayı kurtarabileceği düşüncesindeyiz" dedi. Maas, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Diğer NATO üyeleri gibi biz de bu anlaşmayı ihlal eden bir füze olduğuna ve imha edilmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.

ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki imzalanan INF Anlaşması, karadan fırlatılan ve 500 ila 5 bin 500 kilometre menzile sahip olan güdümlü ve balistik füzelerin üretimini, denenmesini ve konuşlandırılmasını yasaklıyor.

LAVROV: KANIT GÖSTERSİNLER

Rusya, füzelerin 500-5 bin 500 kilometre aralığındaki mesafede denenmediğini belirterek ABD'yi anlaşmadan çekilmek için mazeret üretmekle suçluyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Maas'la gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamada, füzelerin INF Anlaşması'nın izin verdiği menzil aralığında denendiği yönündeki Rus argümanını yineledi ve ABD'yi kanıt sunmaya davet etti. Lavrov, "Menzilin aşıldığını düşünüyorlarsa, ellerinde uydu görüntüsü ya da başka bir şey olmalı. Ama bize hiçbir şey göstermediler" dedi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız