Charles Darwin'in milyonlarca sterlin değerindeki defterlerinin kayıp olduğu duyuruldu

Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi, evrim kuramının teorisyeni Charles Darwin tarafından yazılan ve milyonlarca sterlin değerindeki iki defterin kaybolduğunu açıkladı. Bu defterlerden birisi, türler arasındaki evrimsel ilişkiyi araştıran ünlü Hayat Ağacı taslağını içeriyor.

Haberler ntv.com.tr 25.11.2020 - 15:04

Evrim kuramını ortaya atan İngiliz doğa bilimci Charles Darwin’in milyonlarca sterlin değerindeki iki defterinin kayıp olduğu duyuruldu.

İngiltere’de yer alan Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi, evrim kuramının kurucu Charles Darwin’e ait iki defterin 20 yıldır kayıp olduğunu açıkladı. Kayıp olan defterlenden birinde Darwin’in türler arasındaki evrimsel ilişkiyi gösteren “Hayat Ağacı” çiziminin yer aldığı belirtildi.

Yetkililer, konuyla ilgli titiz bir araştırma yürüttüklerini ve milyonlarca sterlin değerindeki defterlerin çalındığını düşündüklerini açıkladı.

"HER TAŞIN ALTINA BAKACAĞIZ"

BBC’ye açııklama yapan arşiv bilimcisi Doktor Jessica Garder, “Altına bakılmadık taş bırakmayacağız” dedi.

Garder, 2000 yılının Kasım ayında defterlerin fotoğraflarının çekilmesi için özel bir el yazması deposundan  çıkarıldığını ve inşaat çalışmaları yapıldığı için o zamanlar üniversite kütüphanesinin arazisindeki geçici bir binada yer alan stüdyoya götürüldüğünü söyledi. Olaydan sadece iki ay sonra ise yapılan "rutin bir kontrol"esnasında Darwin’in defterlerinin kayboldukları keşfedildi.

20 YILIN ARDINDAN POLİSE BAŞVURDULAR

Dr Gardner, "Fotoğraflarının Kasım ayında çekildiğini biliyoruz. Ancak o zamandan Ocak 2001’de raflarda doğru yerlerinde olmadıklarının tespit edildiği tarih arasında neler olduğunu bilmiyoruz. Milyonlarca sterlinlik değer  biçilen defterler muhtemelen çalındı. O zamanda beri yaptığımız çalışmalar sonuçsuz kaldı. Defterlere dair hiçbir sonuca ulaşamadığımız için polise başvurduk” dedi.

Bununla birlikte, 20 yıldır devam eden olaya ilişkin henüz bilgilendiren  Cambridge Bölge Polis Departmanı’nın Darwin’in kayıp defterlerini Ulusal kayıp Eserler ve Interpol’ün uluslarası veri databanına eklediği belirtildi.

CHARLES DARWİN KİMDİR?

Biyoloji ve doğa tarihini temelden değiştiren, sosyal, teolojik ve politik konularda bugün de devam eden pek çok tartışmanın önünü açan evrim kuramının teorisyeni İngiliz doğa bilimci Charles Darwin, 12 Şubat 1809’da dünyaya geldi.

Darwin'in doğa tarihine duyduğu ilgi, önce Edinburgh Üniversitesi'nde tıp, sonra Cambridge Üniversitesi'nde teoloji okurken gelişti. Beagle gemisinde yaptığı beş senelik yolculuk sırasında,  topladığı örnekleri İngiltere’ye gönderen Darwin, ülkesindeki bilim çevrelerinde ilgi uyandırdırdı. Bu dönemde canlıların birbirine dönüştüğünü savunan görüşler varsa da bir evrim fikri henüz oluşmamıştı. İngiltere’ye dönüşü sonrasında elde ettiği bilgileri derlemeye koyulan Darwin, özellikle anakaradan göç edip farklı adalara yerleşen kuşların fizyolojik farklılıklar geliştirdiğini gözlemlemişti.

1837 Temmuz’unda, her zamanki günlüğünün yanı sıra, türlerin birbirine dönüşümüyle ilgili fikirlerini yazdığı gizli bir “B” günlüğü tutmaya başladı ve bu günlüğün 36. sayfasına ilk kez bir evrim ağacı çizdi.

1859'da yayımladığı On the Origin of Species (Türlerin Kökeni Üzerine) adlı kitabı, canlıların ortak atalardan evrilerek çeşitlendiği fikrinin geniş kabul görmesini sağladı. Daha sonra yayımladığı The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex (İnsanın Türeyişi, ve Cinsiyete Mahsus Seçilim) kitabında insan evrimini ve cinsel seçilim fikrini inceledi. The Expression of the Emotions in Man and Animals (İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi) adlı kitabında ise insanların ve hayvanların duygularını ifade ediş şekilleri arasındaki benzerlikleri ortaya koydu.

ZIPKINLA VURDULAR

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız