Dünyada ilk: Yeni Zelanda şehri sakinleri için bir 'iklim vergisi' getiriyor

Yeni Zelanda'nın en büyük şehirlerinden biri olan Auckland, sakinleri için muhtemelen dünyada ilk olarak uygulanacak olan iklim vergisi planını açıkladı. Şehri karbondan arındırmayı ve daha yeşil hale getirmeyi amaçlayan projede, şehir sakinlerinden ortalama olarak haftada 1 Yeni Zelanda doları (Yaklaşık 9,2 TL) toplanacağı belirtildi.

Haberler ntv.com.tr 02.12.2021 - 16:15

Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında yer alan Yeni Zelanda’nın önemli şehirlerinden Auckland, iklim değişikliği nedeniyle aldığı yeni kararı açıkladı.

Belediye başkanı Phil Goff tarafından yapılan açıklamada, ev sahiplerinin şehrin altyapısını elden geçirmek için kurulmuş bir milyar dolarlık iklim fonuna katkıda bulunmak amacıyla haftada ortalama bir Yeni Zelanda dolarından biraz fazla vergilendirileceğini bildirdi.

ŞEHİR KARBONDAN ARINDIRILIP DAHA YEŞİL HALE GETİRİLECEK

Toplanacak fon ile yapılacakların arasında ulaşım sisteminin karbondan arındırılması ve şehre daha fazla ağaç dikilmesinin dahil olduğu belirtildi.

Auckland’ın, sakinleri için dünyanın iklim vergisi koyan ilk şehri olma özelliğini taşıdığı aktarıldı.

Elde edilen gelirin şehrin emisyonlarını azaltma ve genel olarak daha da yeşil hale getirilmesi için kullanılacağı vurgulandı.

Yeni fon ile özellikle Auckland'ın toplu taşımadan kaynaklanan emisyonlarının yüzde 21'ini oluşturan feribot filosunu karbondan arındırmayı, şehre ağaçlar ve yeşil bitkiler eklemenin yanı sıra yayalar ve bisiklet kullananlar için daha fazla güzergah eklemeyi amaçlanıyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız