1915 Çanakkale Köprüsü'ne Çin'de rüzgar ve fırtına performans testi

Dünyanın en uzun açıklıklı asma köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü’nün rüzgar ve fırtına performans testi Çin’de yapıldı

Haberler 11.09.2018 - 10:21

2023 metrelik orta açıklık ile dünyanın en uzun açıklıklı sahip asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tabliye ve kuleler dahil aeroelastik modeli üzerinde rüzgar tüneli testi, Çin'deki Güney Batı Jiotong Üniversitesi Rüzgar Mühendisliği Araştırma Merkezi’nde yapıldı.  Daha önce tabliye ve kule rüzgar tüneli testleri Kanada ve Danimarka’da gerçekleştirilmişti.

Köprünün üçüncü aşama tam boy rüzgar tüneli testi de böylece Çin’in Chengdu kentinde bulunan merkezde, 1/190 ölçekli aeroelastik model üzerinde tamamlandı.

Güney Koreli SK E&C ve Daelim ile Türkiye’den Limak ve Yapı Merkezi şirketlerinin ortak olduğu Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş tarafından yapımına devam edilen projede inşaatın 18 Mart 2022’de tamamlanması hedefleniyor.

Çin’in Chengdu şehrinde yapılan teste Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, ilgili bürokratlar, görevli şirket temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

Başarıyla tamamlanan testin ardından elde edilen bilgiler ışığında uygulama projeleri ve projenin detaylı hesaplamalarına devam edilecek.

Geçtiğimiz Aralık ayında Danimarka’da köprünün kuleleri aeroelastik model üzerinde yapılan testlerde 288 kilometre/saat rüzgar hızına dayanmıştı.
İnşaatına 2017 yılı Mart ayında başlanan köprünün keson betonlarının imalatına da bu yıl 18 Mart tarihinde başlanmıştı.

Toplam uzunluğu 4 bin 608 metre olacak köprünün 2 bin 23 metre orta açıklığı, 770'er metre yan açıklıkları, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri bulunacak. İki kulesinin temeli yaklaşık 40 metre derinliğindeki deniz tabanına oturacak. Çelik kule yüksekliği ise tepe noktası itibari ile 333 metre olacak.

Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu'nun batısını, Adana-Konya aksı dahil Trakya ve Avrupa'ya kesintisiz bağlaması hedeflenen köprü ile bu bölgelerin ekonomik gelişimine de önemli katkı sağlaması ve ihracat potansiyelini artırması hedefleniyor.

Çanakkale Boğazı'ndaki seyahat süresini 4 dakikaya indirecek proje ile birlikte Trakya ve Batı Anadolu Bölgesi'nde sosyal ve ekonomik ilerlemeye de ivme kazandırılacak.

Şu anda Çanakkale Boğazı feribotla yaklaşık olarak 30 dakikada geçilebilirken, feribot bekleme süreleri de dikkate alındığında toplam zaman ortalama 1 saate çıkıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nin tamamlanması ile birlikte Marmara çevresindeki tüm otoyol ve köprüler birbirlerine entegre hale gelecek ve bu bölgede ulaşım ile ilgili ring de tamamlanmış olacak.
Yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarılan ve 2017 yılında Türk ve Güney Koreli firmalardan oluşan Daelim-Limak- SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından toplam 16 yıl 2 ay 12 gün inşaat ve işletme süresi teklifi ile kazanılan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nde inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Proje 88 km. otoyol ve 13 km. bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 km uzunluğunda. Temeli tam bir buçuk yıl önce atılan projede, bugüne kadar kule keson temellerinin inşa edileceği kuru havuzlar tamamlandı ve betonarme kesonların inşaatına başlandı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız