Türkiye'ye 8 ayda 7 milyar dolar yabancı yatırım girdi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, ağustos ayı itibarıyla Türkiye'ye 7 milyar dolara yakın doğrudan yatırım girdiğini söyledi.

Haberler Anadolu Ajansı 12.10.2018 - 12:14

Uluslararası net doğrudan yatırım girişi ağustos ayında 567 milyon dolar olarak gerçekleşirken, yılın 8 ayındaki giriş 7,5 milyar dolar seviyesinde oldu. Ekonomi Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni"ni yayımladı.

Buna göre, ağustosta 567 milyon dolar düzeyinde net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşirken, aynı ayda uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi 335 milyon dolar olarak hesaplandı. 6 milyar dolar sermaye girişi oldu. Bu yılın 8 ayında 7 milyar 489 milyon dolar net doğrudan uluslararası yatırım girişi yaşanırken, uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi toplam 6 milyar 73 milyon dolara ulaştı.

Bunun 3 milyar 41 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri, 1 milyar 146 milyon doları imalat sanayi ve 869 milyon doları elektrik, gaz ve su sektörlerinden kaynaklandı. Ocak-ağustos döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 61,5'i AB ülkeleri kanalından geldi.

1583 YABANCI ŞİRKET KURULDU

Bu yılın ağustos ayı sonu itibariyle bin 583 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 116 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Ocak-ağustos döneminde bin 699 uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü. Aynı dönemde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 128 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki yaşandı. Bu şirketlerin 47'si toptan ve perakende ticaret sektöründe yer alırken, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde 17, ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektöründe 16 şirket faaliyette bulunuyor. Bültende, yılın 8 ayında kurulan bin 699 uluslararası sermayeli şirketin, 636'sının AB ülkeleri, 575'inin Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 157'sinin de diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler olduğu kaydedildi.

TÜRKİYE'DEKİ ULUSLARARASI SERMAYELİ ŞİRKETLER

Verilere göre, ağustos ayı sonu itibariyle 29 bin 499 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulmuş olup, 6 bin 35 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşirken, toplamda da 35 bin 534 uluslararası sermayeli şirket faaliyette bulunuyor.

Bu şirketler, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteriyor. İmalat sanayinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı ilk sırada yer alırken, bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ve tekstil ürünleri imalatı izliyor.

Uluslararası sermayeli şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında AB ülkeleri ortaklı girişim sayısı 17 bin 546 ile 1. sırada bulunuyor. AB ülkeleri ortaklı uluslararası sermayeli şirketlerin içinde 5 bin 504 şirket ile ilk sıradaki Almanya'yı, İngiltere (2 bin 574 ) ve Hollanda (2 bin 222 adet) takip ediyor.

Söz konusu şirketlerin illere göre dağılımına bakıldığında da 21 bin 14 ile İstanbul 1. sırada bulunurken, İstanbul'u, Antalya (3 bin944 adet), Ankara (2 bin 223 adet) ve İzmir ( bin 897 adet) izliyor. İstanbul'daki uluslararası sermayeli şirketler başta toptan ve perakende ticaret (8 bin 1 adet) olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (3 bin 302 adet), ve imalat sanayi (3 bin 78 adet) sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

799,3 MİLYON DOLAR TUTARINDA YATIRIM ÖNGÖRÜLDÜ

Ekonomi Bakanlığı tarafından ağustos ayında yatırım teşvik belgesi düzenlenen 21 proje kapsamında yaklaşık 799,3 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Böylece 2013 yılında belgelendirilen yatırım projesi sayısı 170'e, belge kapsamındaki yatırımların tutarı ise 4 milyar 338,2 milyon dolara ulaştı. Söz konusu yatırım teşvik belgelerinin 128'i imalat, 17'si hizmetler, 11'i madencilik ve taşocakçılığı, 9'u elektrik, gaz ve su, 5'i de tarım ve ormancılık sektörleri ile ilgili olarak düzenlendi.

VİDEO: İSTANBUL EN ÇOK DOLAR MİLYARDERİNİN YAŞADIĞI ŞEHİRLER ARASINDA

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız