ABD ve Kuzey Kore nükleer savaşa girerse neler olacak?

ABD’de bir ünivesitede uluslararası ilişkiler doktoru Jeffrey Lewis, yeni kitabında olası ABD-Kuzey Kore savaşının dünyaya getireceği yıkımları analiz etti. Lewis’in kurgusal romanında nükleer savaş yüzünden Güney Kore, Japonya ve ABD’de 3 milyon kişiden fazla insan öleceğini ve milyonlarca insanın da radyasyonun getirdiği hastalıklarla mücadele edeceğini bildirdi.

Haberler ntv.com.tr 08.08.2018 - 23:33

  • 1

    ABD’de yer alan Middlebury Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde görev yapan Dr. Jeffrey Lewis, “The 2020 Comission Report on The North Korean Nuclear Attacks Against the United States” isimli kurgusal romanında olası bir ABD-Kuzey Kore nükleer savaşının dünyaya getirebileceği yıkımları değerlendirdi.

  • 2

    Lewis, günlük araştırmalarından yola çıkarak, insanların nükleer savaş tehdidini ciddiye almaları bu kitabı yazmaya karar verdiğini söyledi:

  • 3

    “Kuzey Kore, her zaman nükleer silahlarını kullanmak için istekli davranıyor, bu konuyu asla kurgulamadım. Nükleer savaş, düşünülemez bir dehşettir, bu yüzden, böyle bir olayın meydana gelmesi ihtimalinin şu anda hayatta olan insanlara açıklamak istedim. Herhangi bir gün için böyle bir riskin yüksek olduğunu düşünmüyorum. Ancak bu her ne kadar düşük olsa da sonsuza kadar varlığını koruyacak ve gerçekleşmesi ihtimalinde yapılabilecek her şeyin yetersiz kalacağı bir risk.”

  • 4
    Lewis’in kitabında, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un barış görüşmelerinin 2020 yılında başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından nükleer savaşın tohumları atılmaya başlıyor. Trump, Twitter üzerinden Jong-un’a yaptığı kişisel saldırılara geri dönerken, danışmanları sınırdaki saldırgan askeri tatbikatlarla Kuzey Kore rejimini baskı altına almaya çalışıyor.
  • 5
    Bu durum, Kuzey Kore’nin Amerikan uçağı zannederek içinde 100 çocuk bulunan sivillerle dolu bir Güney Kore uçağını vurmasını beraberinde getiriyor. Ardından Güney Kore, Kuzey Kore’ye karşılık bir olarak bir füzesini ateşliyor ve bu olay nükleer çatışmanın başlangıcı oluyor.
  • 6

    Lewis, bu olayın Amerika ile Rusya arasında savaş korkusu yaratan, 1983'te Sovyetler tarafından tahrip edilen Kore Hava Yolları KL007 uçuşunun gerçek hayattaki hikayesine dayandığını belirtti.

  • 7

    ABD işgalinin yaklaştığına inanan Kim Jong-un, Güney Kore ve Japonya'daki nükleer silahlarını patlatırken, Amerikan birliklerini izlerini durdurmayı ve Trump'ı müzakere masasına zorlamayı umuyor. Ancak Kuzey Kore’nin Tokyo, Seul, Busan Japonya ve Güney Kore'deki diğer şehirlerde gerçekleştirdiği ilk nüklleer saldırı bir buçuk milyon insanın ölümüyle sonuçlanıyor.

  • 8

    Aslında, Kim Jong-un yanlış bilgi ve Trump'ın sahte bir tweetine dayanarak yanlış heaplamalar yapıyor ve bu durum Amerikan birliklerinin Kuzey Kore’yi  istila etmek için yola çıkmasına neden oluyor. 

  • 9
    Bu senaryo pek olası görünmese de, Lewis bu ihtimalin çoğu insanın inanmak istediği kadar uzak olmadığını iddia ediyor. ABD’nin Irak’ı işgali öncesinde Saddam'ın, onu ölüme götüren eylemlerine işaret ediyor.
  • 10

    Kitabın sonunda Kuzey Kore lideri, rejiminin ABD tarafından dağıtıldığını görünce özel sığınağına gidip kendini başından vurarak intihar ediyor. Fakat ölmeden önce gerçekleştirdiği ikinci saldırıda, ABD’ye yolladığı onlarca füzeden yedisi hedefine ulaşıyor. Hawaii, Florida ve Kuzey Virginia ve New York’ta 1,4 milyon insan ölürken, milyonlarcası üçüncü derece yanıklar ve radyasyonun getirdiği hastalıklarla mücadele etmeye başlıyor.

  • 11
    ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 12 Haziran'da Singapur'da gerçkleşen tarihi zirvede bir araya gelmişlerdi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız