Dünya liderleri Paris'te toplanıyor

Birinci Dünya Savaşı'nın sona erişinin 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla Paris'te düzenlenen anma etkinlikleri başladı. Macron'nun Zafer Takı'nda bir konuşma yapması bekleniyor. Paris Barış Forumu'nda 70'in üzerinde devlet ve hükümet başkanı akşam saatlerinde bir araya gelecek.

Haberler ntv.com.tr, Anadolu Ajansı 11.11.2018 - 12:14 Son Güncelleme : 11.11.2018 - 13:29

  • 1

    Fransa'nın başkenti Paris'te, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde Birinci Dünya Savaşı'nın sona erişinin 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliği ile Paris Barış Forumu'na 70'in üzerinde devlet ve hükümet başkanı katılıyor.

  • 2
    Fransa Cumhurbaşkanı Macron etkinlik için Elysee Sarayı'na gelen liderleri karşıladı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da Elysee Sarayı'na geldi.
  • 3

    Liderler daha sonra Elysee Sarayı'ndan Zafer Takı anıtına hareket etti. Türkiye saati ile 13.00'te anma töreni başladı. 

  • 4
    Liderler, anma törenin ardından Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un düzenlendiği öğle yemeğinde bir araya gelecek.
  • 5

    Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği anma törenine 70'in üzerinde devlet ve hükümet başkanı katılıyoır. 

  • 6

    ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Theresa May, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu törene katılan liderler arasında yer alıyor.

  • 7

    Törene katılan liderlerin ayrıca ilk kez yapılacak Paris Barış Forumu'na da katılması bekleniyor. Pazar günü öğleden sonra başlayacak forumun resmi açılış konuşmasını Macron, Merkel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yapacak.

  • 8

    Açılış konuşmalarının ardından "Bilgi ve Demokrasi üzerine deklarasyon" başlıklı oturum düzenlenecek ve birçok lider bu oturumda konuşma yapacak.

    13 Kasım Salı günü sona erecek Paris Barış Forumu'nun ikinci ve üçüncü gününde çeşitli oturumlar düzenlenecek.

  • 9

    BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI

    Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip'in, Avusturya - Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Franz Ferdinand ve eşi Sophie'yi öldürmesinin akabinde başlayan Birinci Dünya Savaşı'nın neden olduğu sivil ve askeri kayıplar ve savaşta kullanılan teknoloji, başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde önemli değişikliklere neden oldu.

    40 ülke ve kolonilerin katıldığı Avrupa merkezli savaş, 28 Temmuz 1914'te başladı ve 4 yıl sürdü.

    Fransa, İngiltere ve Rusya'nın merkezde olduğu İtilaf Devletleri ile Alman İmparatorluğu, Avusturya - Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti'nin oluşturduğu İttifak Devletleri'nin karşı karşıya geldiği savaştan İtilaf Devletleri galibiyetle ayrıldı. Savaşın neticesinde 17 milyon kişi hayatını kaybederken, 21 milyon kadar kişi yaralandı.

  • 10

    DÜNYA DÜZENİNİ DEĞİŞTİREN SAVAŞ

    Birinci Dünya Savaşı'ndaki ölümlerin 6,6 milyonunu sivil kayıplar oluştururken, savaşta yaklaşık 10 milyon asker de hayatını kaybetti. Günde ortalama 6 bin kişinin yaşamını yitirdiği Birinci Dünya Savaşı'nda yaklaşık 65 milyon asker seferber edildi.

    Dünya tarihinin ilk küresel savaşından sonra sınırların çizilmesinde milliyetçilik anlayışına dikkat edilmediği için etnik çatışmalar ve sınır sorunları ortaya çıktı.

    Tarihin o zamana kadar kaydettiği en kanlı savaşlardan biri olan Birinci Dünya Savaşı sonrası yapılan anlaşmalarla imparatorluklar yıkılırken, çok sayıda yeni devlet ortaya çıktı.

    Bu savaşın akabinde uluslararası arenada Çekoslovakya, Avusturya, Macaristan, Polonya, Litvanya, Estonya, Ukrayna, Yugoslavya ve Türkiye Cumhuriyeti gibi yeni devletler boy gösterdi.
  • 11

    PARİS BARIŞ KONFERANSI

    Ortadoğu ve Arap Yarımadasındaki Türk egemenliği sona ererken, bu bölgelerde İngiliz ve Fransız manda yönetimlerine bağlı olarak Irak, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan gibi devletler kuruldu. Böylece sınırlar çizilirken, Avrupa'nın ve dünyanın siyasi manzarasında önemli değişiklikler meydana geldi.

    Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda, ortaya çıkan sorunlara çözüm bulmak, dünyada bozulan güç dengesini yeniden oluşturmak ve mağlup olan devletlerle imzalanacak barış antlaşmalarının şartlarını görüşmek üzere, yenen ve yenilen devletlerin temsilcileri 18 Ocak 1919'da Paris'te bir araya geldi.
  • 12

    İtilaf Devletlerinin kendi aralarındaki çıkar çatışmaları nedeniyle sert tartışmalara sahne olan Paris Barış Konferansı'nın ardından tarihin seyrini değiştirecek bazı önemli anlaşmalar imzalandı.

    Almanya ile 28 Haziran 1919'da Versailles, Avusturya ile 10 Eylül 1919'da St. Germain, Bulgaristan ile 27 Kasım 1919'da Neuilly, Macaristan ile 4 Haziran 1920'de Trianon ve Osmanlı Devleti ile 10 Ağustos 1920'da Sevr Anlaşmaları imzalandı.

    Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İngilizlerin işgal ettiği Osmanlı toprakları Musul ile Kerkük, Macaristan ile Romanya arasındaki 448 kilometrelik sınır hattı ve Afrika'daki bağımsızlıklarını ilan eden koloniler gibi başta Avrupa ve Ortadoğu coğrafyası olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde aradan geçen 100 yıla karşın halen noktalanmayan sınır sorunları miras kaldı.

  • 13

    SALGIN VE KITLIK

    Tarihte en çok zayiat verilen beşinci savaş olarak kayıtlara geçen ve 4 yıl süren Birinci Dünya Savaşı'ndaki ölümlerin çoğunluğunu ise savaş ortamının neden olduğu çeşitli hastalıklar, salgın ve kıtlık oluşturuyor.

    Savaşın sonlarına doğru ortaya çıkan İspanyol gribinin savaş ortamının hareketliliğiyle birçok kişiye yayılması sonucu oluşan salgın, milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
  • 14
    ABD'nin savaşa girmesi ile bitiş süreci hızlanan Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti dağıldı ve yıkılan imparatorlukların yerine birçok devlet kuruldu.

    20. yüzyıla damgasını vuran savaşlardan olan Birinci Dünya Savaşı'nın ardından imzalanan yeni anlaşmalarla yeni bir dünya düzeninin temeli atılmış oldu.
  • 15

    EN ÇOK ZAYİAT RUSYA'DAN

    Birinci Dünya Savaşı'ndan erken ayrılan Rusya 1 milyon 800 bin, mağlup Almanya ise 1 milyon 700 bin ile savaşta en çok asker kaybeden iki ülke olarak kayıtlara geçti. Bu iki ülkeyi, savaşta 1 milyon 350 bin askerini kaybeden Fransa izledi.

    Osmanlı Devleti'nin ortalama 500 bin askeri zayiat verdiği savaşta, müttefiki Avusturya - Macaristan İmparatorluğu 1 milyon 200 bin askerini kaybetti.

    Savaşın bitmesine bir yıl kala İtilaf Devletleri'ne katılan ABD, bir yılda 116 bin askerini kaybederken, 4 yıl boyunca kolonileriyle beraber savaşan İngiltere 800 bin kadar askeri zayiat verdi.
  • 16
  • 17
  • 18
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız