Oxford sözlük: ‘Eşi görülmemiş’ yılın kelimesi bir tane olamaz

Her yıl geleneksel olarak yılın kelimesini açıklayan Oxford İngilizce Sözlüğü, bu yılın ‘eşi görülmemiş’ bir yıl olduğunu ve bir tek kelime ile geçiştirilemeyeceğini açıkladı. Oxford, bu yılın kelimeler anlamında en önemli olayını, dilin hızlı bir şekilde olaylara entegre olabilmesi olarak açıkladı. // ntv.com.tr

Haberler ntv.com.tr 24.11.2020 - 16:28 Son Güncelleme : 24.11.2020 - 16:30

  • 1

    Her yıl Oxford İngilizce Sözlüğü'nündeki sözlükbilimciler yılın en çok kullanılan kelimesini açıklıyordu. 2019'da "iklim acil durumu", 2018’de de zehirli anlamına gelen “toksik” kelimesi yılın kelimesi olarak seçilmişti.

  • 2

    İngiltere menşeli Oxford İngilizce Sözlüğü 2020 yılında yılın kelimesi olarak bir tane kelime seçmenin yeterli olmayacağını açıkladı.

  • 3

    Açıkladığı raporda sözlük yetkilileri, 2020 yılı için her yıl seçilen yılın kelimesinin seçilemeyeceğini, bunun yerine dilin bu yıl ne kadar ileri gittiğinin ve ne kadar hızlı geliştiğinin araştırıldığını belirtti.

  • 4

    “2020 yılına baktığımızda tek bir kelime seçemeyeceğimizi hemen anladık” ifadeleri kullanılan raporda yetkililer, dilin ne kadar hızlı ve durmadan gelişim gösterdiğinin altını çizdi.

  • 5

    İŞTE ‘EŞİ GÖRÜLMEMİŞ YILIN SÖZLERİ’

    "Eşi Görülmemiş Yılın Sözleri" başlıklı raporda, 2020 yılı boyunca kullanımında büyük artış görünen “eşi görülmemiş” sıfatının kullanılması dikkat çekti.

  • 6

    Ocak ayında Avustralya’da çıkan büyük yangın sonrası Ocak ayında ’bushfire’ yani ‘kontrol edilemeyen orman yangını’ kelimesi ön plana çıkarken Şubat ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden alma davasının sona erdiği Şubat ayında ‘acquittal’ yani ‘beraat’ kelimesi en popüler kelime oldu.

  • 7

    Mart ayından itibaren Covid-19 pandemisinin kelimeler üzerindeki etkisi de görülmeye başlanırken Haziran ayından itibaren ABD’deki olayları konu alan ‘Black Lives Matter’, ‘cancel culture’ ve ‘BIPOC’, yani ‘Siyah, yerli ve diğer beyaz olmayan insanlar’ kelimeleri ön plana çıktı.

  • 8

    AĞUSTOS COVİD-19 ETKİSİ OLMAYAN TEK AY

    Ağustos ayında ise ABD seçimlerinde mektupla oy verilmesi durumuna ithafen ‘Mail-in’ ve Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko’nun tekrar seçilmesine ithafen de 'Belarusian' kelimeleri öne çıktı.

  • 9

    Eylül ayında İngiltere’nin kitlesel corona virüs test programına verdiği isim olan ‘Moonshot’ öne çıkarken süper bulaştırıcı anlamına gelen ‘superspreader’ ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in 2060 yılına kadar sıfır karbon emisyonu taahhüdüne atıfta bulunan ‘net zero’ Ekim ayının kelimeleri oldu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız