Suudi Arabistan'ın Yemen'deki anlamsız savaşı

Suudi Arabistan, Körfez ülkeleriyle birlikte 26 Mart'tan bu yana Yemen'i havadan bombalıyordu. Şii Husileri hedef alan operasyon, ABD'nin baskısıyla dün aniden sona erdi. Riyad, Ortadoğu'daki en büyük rakibi İran'la Yemen konusunda müzakere yapmak zorunda kaldı. İran dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Yemen'de ateşkes ilanının yakın olduğunu duyurdu. Suudi Kralı Selman ise, kara operasyonu için emir verdiğini açıkladı. Ancak akşam saatlerinde yapılan sürpriz açıklamayla Yemen'deki hava operasyonunun sona erdiği belirtildi.

Haberler ntv.com.tr 22.04.2015 - 11:30

  • 1

    Yemen'de İran'ın dediği oldu

    Suudi Arabistan, Körfez ülkeleriyle birlikte 26 Mart'tan bu yana Yemen'i havadan bombalıyordu. Şii Husileri hedef alan operasyon, ABD'nin baskısıyla dün aniden sona erdi. Riyad, Ortadoğu'daki en büyük rakibi İran'la Yemen konusunda müzakere yapmak zorunda kaldı. İran dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Yemen'de ateşkes ilanının yakın olduğunu duyurdu. Suudi Kralı Selman ise, kara operasyonu için emir verdiğini açıkladı. Ancak akşam saatlerinde yapılan sürpriz açıklamayla Yemen'deki hava operasyonunun sona erdiği belirtildi.

    MUSTAFA KARAKUŞ/ntv.com.tr 

  • 2
    Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'i hedef alan ve "Kararlılık Fırtınası" adını verdiği hava operasyonunun sona erdiğini operasyon sözcüsü Ahmed El Asiri yaptı.
  • 3
    Asiri, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Hadi ve hükümetinin talebi üzerine başlatılan hava harekatının sona erdiğini söyledi.
  • 4
    Kararlılık Fırtınası operasyonu sözcüsü Asiri, hava operasyonlarında istenilen hedeflere ulaşıldığı, siyasi çözüm ve güvenliğin ön plana çıkarılacağı yeni bir operasyon safhasına geçildiğini belirtti.
  • 5
    Asiri, Husilerin silah ve cephaneliklerinin imha edildiğini ve başkent Sana yakınındaki füze üssünün yok edildiğini duyurdu.
  • 6
    Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Hadi de, destekçileriyle birlikte ülkeye döneceğini ve Yemen'i yeniden inşa edeceklerini iddia etti.
  • 7
    Suudi Arabistan, Yemen'de Şii Husilere karşı yürütülen hava operasyonunun amacına ulaştığını bu nedenle sona erdirildiğini açıkladı. Oysa gerçek bundan çok farklı.
  • 8
    Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 4 hafta boyunca Yemen'i havadan bombalamasına rağmen Şii Husiler hiç toprak kaybına uğramadı. Husiler bugün de, Taiz kentindeki askeri üslerin kontrolünü ele geçirdi.
  • 9
    Şii Husiler hala başkent Sana ve ülkenin büyük bir kısmını kontrol ediyor. Yemen'den kaçmak zorunda kalan Cumhurbaşkanı Hadi hala Suudi Arabistan'da bulunuyor ve dünkü konuşmayı da bu ülkeden yapmak zorunda kaldı.
  • 10
    Suudi Arabistan'ın Husilerin askeri gücünü zayıflattıkları yönündeki açıklaması da gerçeği yansıtmıyor. Suudi Arabistan'ın Yemen için oluşturduğu koalisyon zaten problemli başlamıştı.
  • 11
    Suudiler, "Kararlılık Fırtınası" operasyonunu 10 ülkeyle başlattıklarını açıklamıştı. Koalisyonda yer aldıkları belirtilen Pakistan, Sudan ve Fas'ın katılımı sembolik düzeyde kaldı.
  • 12
    Suudi Arabistan ve Mısır, Yemen'de kara operasyonu başlatılacağını açıkladı ancak bunda da başarısız oldular. Yemen'deki hava operasyonunun bittiği açıklanmadan saatler önce Suudi Arabistan Kralı Selman, kara operasyonu için ulusal muhafızların harekete geçtiğini açıkladı.
  • 13
    Suudi Arabistan'ın Yemen'deki hava operasyonunu sona erdirmesi ABD ve İran tarafından sevinçle karşılandı. Yemen'deki hava operasyonlarında sivil kayıp sayısının yüksek olmasının Obama yönetimini rahatsız ettiği ve bu nedenle Suudi Arabistan'a baskı yapıldığı iddia edildi.
  • 14
    İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Merziye Afham, "Yemen'de ki krizin askeri çözümü olmadığını daha önce söylemiştik. Günahsız ve savunmasız insanların öldürülmesine bir son verilmesi ileriye doğru atılmış
    olumlu bir adım" açıklaması yaptı.
  • 15
    Önceliğin Yemen'e ivedilikle insani yardımların ulaştırılması olduğunu kaydeden Afham, "Bütün Yemenlileri temsil eden kapsayıcı bir hükümetin kurulması için tüm taraflar arasında diyalog sürecinin başlamasını ümit ediyoruz" dedi.
  • 16
    Suudi Arabistan ve İran'ın Yemen krizine siyasi çözümde anlaştığı iddia ediliyor. İki ülke arasında varılan anlaşmaya göre, Cumhurbaşkanı Hadi Yemen'de bir daha iktidara gelemeyecek. Hadi'nin yerine 50 yaşındaki yardımcısı Halid Bahah geçecek. Hadi'nin bir hafta önce yardımcısı olarak atadığı Bahah'ın geçici cumhurbaşkanı olmasına Şii Husilerin de destek vereceği belirtiliyor.
  • 17
    ABD, "USS Normandy" adlı füze güdümlü kruvazörün eşlik ettiği "USS Theodore Roosevelt" uçak gemisini geçtiğimiz pazar günü Arap Körfezi'ndeki üssünden Hürmüz Boğazı'nı geçerek Arap Denizi'ne girdiğini belirtmişti.
  • 18
    Açıklamada, gemilerin, "Arap Denizi, Aden Körfezi, Bab'ül Mendep Boğazı ve Güney Kızıldeniz'de deniz güvenliği operasyonları yürütmekte olan ABD güçlerine katılacağı ifade edilmişti.
  • 19
    ABD medyasında çıkan haberlerde ise, ABD gemilerinin hareketliliğinin İran'dan, Yemen'deki Husilere silah sevkiyatının önünü kesme niyeti taşıdığı belirtilmişti. Pentagon bu haberlerin "doğru olmadığını" duyurmuştu.
  • 20
    Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun 26 Mart'tan bu yana Yemen'de sürdürdüğü hava operasyonunda 900 sivil hayatını kaybederken, 3500 kişi de yaralandı. Suudi Arabistan dün başkent Sana'da yardım kuruluşu Oxfam'ın yardım deposunu bombaladı. Saldırıda en az 25 sivil hayatını kaybetti.
  • 21
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız