Yunusları ve balinaları tek lokmada yuttu: Devasa bir deniz canlısı türü keşfedildi

Kanada’da yapılan yeni bir çalışmaya göre, yunus ve balina gibi büyük hayvanları tek lokmada çiğneyebilen sivri dişlere sahip olan devasa bir canavar, 130 milyon yıl önce bugünkü Kolombiya'nın sığ sularında yüzdü. Bilim insanlarına göre,  yeni keşfedilen tür, deniz canlıların gelişimine dair tarihsel bilgilere ışık tutuyor.

Haberler ntv.com.tr 02.12.2021 - 14:56

  • 1

    Kanada'da yer alan McGill Üniversitesi'nden araştırmacılar, 1970'lerde Kolombiya'nın Boyacá bölümünde Villa de Leyva yakınlarında ortaya çıkarılan fosilleşmiş kalıntıları yeniden analiz etti.

  • 2

    Fosilin son derece iyi bir şekilde korunmuş 1 metre uzunluğunda bir kafatasına sahip olduğu belirtilirken, türün  daha önce 250-90 milyon yıl önce yaşayan ihtiyozor sınıfına ait olduğu belirtildi.

  • 3

    DAHA ÖNCE TANIMLANMAMIŞTI

    Bugün Bogota'daki Kolombiya Ulusal Jeoloji Müzesi'nde bulunan kafatası üzerinde yapılan yeni araştırma, ise kafatasının daha önce tanımlanmayan yeni bir cins olan 'Kyhytysuka'ya ait olduğunu ortaya çıkardı.

  • 4

    BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA ÖNEMLİ KATKILARDA BULUNACAK

    Ekibin söylediğine göre, keşif, ihtiyozor aile ağacına ve üyelerinin nasıl evrimleştiğine dair bilimsel anlayışı iyileştirmeye önemli katkılarda bulunacak.

  • 5

    Bununla birlikte, fosil hakıındaki çalışma, Kanada'nın McGill Üniversitesi'nden omurgalı paleontolog Hans Larsson ve meslektaşları tarafından üstlenildi. 

  • 6

    DİŞLERİ BÜYÜK HAYVANLARI AVLAMAK İÇİN EVRİMLEŞTİ

    Prof. Dr. Larsson, "Bu hayvan, büyük avları yemesine izin veren benzersiz bir diş yapısı geliştirdi. Diğer iktiyozorların küçük avlarla beslenmek için küçük, eşit boyutta dişleri varken, bu yeni tür, büyük balıklar ve diğer deniz sürüngenleri gibi büyük avlarını çiğneyebilmek için diş boyutlarını ve aralıklarını değiştirdi” dedi.

  • 7

    Diğer taraftan, Kyhytysuka'nın arka dişleri kısa ve sağlamdı, bu da onların avı ezmek için kullanıldığını düşündürdü. Araştırmacıların bildirdiğine göre, beyin kasası ve kafatası kemiği arasındaki güçlendirilmiş bağlantı, artan bir ısırma kuvvetine işaret ediyor. 

  • 8

    Ayrıca, ekibin analizi  deniz sürüngeninin çenelerini çok fazla yan yana hareket ettiremeyecek olmasına rağmen, ağzını 75 derecelik  devasa bir açıyla açabileceğini ve bunun çok büyük bir avı yutmasına izin vereceğini gösterdi.

  • 9

    Daha önce McGill'den ama şimdi Stuttgart Devlet Doğa Tarihi Müzesi'nde görev yapan makale yazarı ve paleontolog Erin Maxwell, “Bu hayvanı diğer Jura ve Kretase iktiyozorlarıyla karşılaştırdık ve yeni bir tür tanımlayabildik. "Bu, ihtiyozorların evrim ağacını sarsıyor ve nasıl evrimleştiklerine dair yeni fikirleri test etmemize olanak tanıyor” dedi. 

  • 10
    Çalışmanın tüm bulguları Journal of Systematic Paleontology adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız