LGS sonuçları açıklandı (Lise tercihleri ne zaman başlayacak?)

Liselere geçişte TEOG'un yerine gelen yeni sınav sistemi ilk defa uygulandı. Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran Cumartesi günü yapıldı. Sonuçlar MEB tarafından duyuruldu. Haziran'ın son haftası özel okullar için Temmuz'da ise devlet liseleri için tercih dönemi başlayacak.

Haberler ntv.com.tr 26.06.2018 - 16:03

  • 1

    Liseye Geçiş Sınavı yapıldı.

    MEB, sınav sonuçları MEB'in sitesinden duyuruldu.

    Liselere geçişte TEOG'un yerine gelecek olan yeni sistemin detayları.

    LGS'DE NELERE DİKKAT EDİLMELİ? TERCİHLER NASIL YAPILACAK?-İZLE

  • 2

    Peki "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" adı verilen yeni sistem neler getiriyor? 

    İşte madde madde liseye geçişte yeni sistem...

  • 3

    İsmi "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak açıklanan yeni sistem adrese dayalı yerleştirme öngörüyor.

    Buna göre, öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçecek. Evlerine yakın okullara yerleştirilen öğrencilerin oranı yüzde 90 civarında olacak.

  • 4

    İKİ SINAV ARASI 45 DAKİKA MOLA

    İki oturumlu sınavda öğrencilere toplam 90 soru soruluyor. Sınavda ilk olarak sözel bölüm yapılıyor. Toplam 50 sorunun dağılımı 20 Türkçe, 10'ar tane de TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil.

    Saat 9.30'da başlayacak bu bölümün cevaplama süresi 75 dakika. Sınavın ikinci oturumu sayısal bölüm 11.30'da başladı. 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru yöneltildi. Bu bölümün cevaplama süresi ise 60 dakika  Sınavların arasında 45 dakikalık bir mola var.

  • 5

    SORU BAŞINA SÜRE 1.5 DAKİKA

    TEOG'da soru başına öğrencilere 2 dakika verilirken LGS'de süre 1.5 dakika.  Çoktan seçmeli sorulardan oluşacak sınavda sorular 8'inci sınıf müfredatından çıktı. Sınav sorularının kapsamına ilişkin MEB şu açıklamayı yapıyor: Her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarınd belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular.

  • 6

    SONUÇLAR 26 HAZİRAN'DA AÇIKLANACAK

    2 Haziran Cumartesi günü 90 soruluk LGS iki oturumda yapıldı. Sınavın sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor. Ardından da önce aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı özel okullar için kayıt dönemi olacak. Özel liselerin kayıtlarını tamamlamalarından sonra da sınavla öğrenci alacak devlet liseleri için tercih dönemi başlayacak. 

  • 7
    Okulların kontenjanı dolduğunda ise okul başarı puanı esas alınacak.
  • 8

    PUAN HESAPLANIRKEN OKUL NOTLARININ ETKİSİ OLMAYACAK

    LGS puanları hesaplanırken okul notlarının bir etkisi olmayacak. LGS puanı sadece öğrencilerin sınavdaki performanslarına göre hesaplanacak. LGS'den tek puan türü çıkacak. 

    Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek.

  • 9

    Her bir öğrencinin her bir ders testine ait ham puanı; ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak. Yani 3 yanlış 1 doğruyu götürecek.

    Her bir ders testinin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilecek. 

    Hatalı soru y da sorular çıkarsa bunlar değerlendirme dışı kalacak. Geçerli soruların puan değerleri yeniden saptanarak, puanlama yapılacak. 

  • 10

    Testlerin ağırlıklı stansart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur. Bu puanda en küçüğü 100, en büyüğü 500 puan dağılımına dönüştürülür. 

  • 11

    ÖZEL LİSELER 500 ÜZERİNDEN PUANLARINI HESAPLAYACAK

    MEB'in LGS puanlarını açıklamasının ardından özel liseler kendi taban puanlarını açıklayacak. LGS puanları 500 tam puan üzerinden ilan edileceği için özel liselerin de puanları 500 puan üzerinden açıklanacak. 

    Sonuçlar açıklandıktan sonra özel liseler de kendi puanlarını açıklayacak. Önce özel okullarda kayıtlar yapılacak. Yaklaşık 2 haftalık bir süreç olacak. 

  • 12
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız