Doların kaderini yeni Fed başkanı çizecek

ABD Başkanı Donald Trump Fed başkanı adayını açıklamaya "çok, çok yakın" olduğunu söyledi. Beyaz Saray, Fed için adayın Asya ziyaretinin başlayacağı 3 Kasım'dan önce belirleneceğini kaydetti. Piyasalar yeni başkanın kim olacağını tartışırken, doların kaderini de yeni başkan çizecek. Piyasalar için hangi başkan ne anlama geliyor? İşte başkan adayları ve olası senaryolar...

Haberler ntv.com.tr 24.10.2017 - 10:10

  • 1

    Donald Trump, Singapur Başbakanı ile oval ofis toplantısından hemen önce bir gazetecinin sorusuna karşılık Fed başkanı adayını açıklamaya "çok, çok yakın" olduğunu söyledi; ancak bu konuda ayrıntıya girmedi. 

  • 2

    Bütün adaylarla görüşen Trump'ın, en yakın danışmanları tarafından Taylor ya da Powell için ikna edilmeye çalışıldığı belirtiliyor.

    Yeni başkanın kim olacağı tartışması şimdiden  piyasaların yönünü belirliyor. 

  • 3

    ADAYLARI YAKINDAN TANIYALIM

    Başkanlık seçiminde şu anki başkan Janet Yellen’in dışında ekonomist John Taylor ve Fed üyesi Jerome Powell isimleri öne çıkıyor.  Adaylardan Yellen ve Powell, doları çok hareketlendirmese de John Taylor yükseltici etki yapacak.

    3 Şubat 2018’de Yellen’in süresi bitiyor ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni başkanı 3 Kasım’daki gezisi öncesi açıklaması öngörülüyor. Peki, bu adaylar güvercin mi, şahin mi? İşte uzmanların, başkan adayları ve doların yönü hakkındaki görüşleri;

  • 4

    YELLEN GÜVEN VERİCİ

    İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu: ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in yeniden başkan olarak açıklanması piyasalarda memnuniyetle karşılanır. Bu özellikle gelişmekte olan piyasalar için pozitif olacaktır. Yellen’ın başkan olması durumunda dolar 3.50-3.70 lira aralığındaki yatay sakin seyrini devam edebilir. Küresel piyasalarda mevcut olumlu algılar sürerken, gelişmekte olan ülke piyasaları lehine esen pozitif rüzgar sürebilir. Bu arada 2018’de başkanın yanında Fed’in tüm üyeleri değişiyor. Şu anda güvercin ağırlıklı olan Fed üyeleri yerini daha şahin yapılı bir yapıya dönüştürebilir. Bu belki de başkanın kim olacağı kadar önemli bir durum.

     

  • 5

    POWELL=YELLEN

    Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan: Fed’de şu an görev yapan Jerome Powell, Yellen’in başkan olarak seçilmemesi halinde Yellen’in devamı olarak görülmesi ve aynı zamanda Hazine Bakanı Steven Mnuchin tarafından da desteklenmesiyle Yellen hariç en rasyonel isim. Powell, Cumhuriyetçileri destekleyen bir Fed üyesi. Aynı zamanda George W. Bush’un başkanlığı döneminde de Hazine Bakanlığı’nda çalışmıştı. Tüm bunlar seçilme ihtimalinin hiç de az olmadığını gösteriyor. Gelişen ülke piyasaları açısından da Yellen olmazsa en iyi senaryo Powell olacaktır. Powell’ın başkan olması durumunda dolar 3.65-3.70 lira aralığındaki hareketine devam eder.
  • 6

    TAYLOR, DOLARI YÜKSELTİR

    Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı: Stanford Üniversitesi ekonomisti John Taylor listedeki en şahin başkan adayı. Taylor’un seçilmesinin dolar üzerinde ölçülü pozitif bir etki gösterebilir. Çünkü piyasa aktörleri Taylor başkanlığındaki Fed’in görece daha yüksek oran ve hızda faiz artırımı yapacağı görüşünde. Bununla birlikte Fed başkanını aşçı gibi düşünebilirsiniz. Sofraya gelecek yemekte elbette etkileri var ancak esas olan malzeme. Önümüzdeki ayların dolar adına besin kaynakları ekonominin performansı ve vergi indiriminin kongreden geçip geçmeyeceği olacak. Bu bakıma Taylor’ın seçilmesi dolarda ilk etki olarak yüzde 2-3 arası bir prime neden olabilecekse de yani dolar 3.72 liraya çıkabilecekse de bu yükselişin kalıcılığı ve devamı diğer faktörlere bağlı.
  • 7

    GARY COHN, YELLEN'IN KADEMELİ FAİZ ARTIŞI GÖRÜŞÜNE YAKIN

    Gary Cohn, ekonomik izolasyon konusundaki etkili ağızlardan birisi olarak görülüyor ve Trump’ın takımına katılmadan önce 25 yıldan uzun süre (10 yılı başkan olmak üzere) Goldman Sachs’da görev yaptı. Goldman'dayken Fed’i ekonomiyi desteklemek amacıyla finansal sisteme likidite pompalama konusunda eleştirmiş ve bankalara sermayelerini güçlendirmelerini ve borç vermede dikkatli olmalarını salık vermişti. Aynı zamanda Fed politika yapıcılarının çok fazla konuşarak piyasalarda kararsızlığa neden olduklarından şikayet etmişti. Cohn, Trump’ın adamı ancak onunla da ters düşebilecek bir yapısı var. Şahin mi güvercin mi olduğu konusunda, para politikası için belli bir çizdiği yol yok. Yellen'ın kademeli faiz artışları görüşüne daha yakın olarak değerlendiriyor.
  • 8

    WARSH, YELLEN'IN TERSİ BİR POLİTİKA İZLİYOR

    Reformist olarak görülen Kevin Warsh, 2006 ve 2011 arasında Fed’de görev yaptı. Morgan Stanley’de finansal krizi yatıştırmak amaçlı oynadığı anahtar perde arkası rollerle biliniyor. Merkez Bankası’nda görev yaptığı sürece para politikasında alabildiğince geniş alana yayılmış değişimlerin gerekliliğini savunuyor ve kamuoyuyla iyi bir iletişim kuruyor. Kendisi Fed’in para politikası yaklaşımını eleştiren tutumuyla bir "şahin" olarak görülüyor.

    İstifa eden Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer hakkında bilmeniz gerekenler-izle

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız