Mesafe tanımayan frikikçiler

Futbol sahalarında neredeyse hiçbir pozisyon , beklentileri bir frikik atışı kadar yükseltemez. Kaleye bir füze mi gönderilecek, yoks toğun rotası mı şaşacak? Duran toptan gelen bi gol her takım için paha biçilmezdir ve bunu yapabilen futbolun ‘sniper’ları olarak anılır. ‘Futbol: Bitmeyen Tutku’ kitabında futbolun mesafe tanımayan frikikçileri derlendi.

Haberler ntv.com.tr 18.06.2016 - 10:22

  • 1
    Futbol sahalarında neredeyse hiçbir pozisyon, beklentileri bir frikik atışı kadar yükseltemez. Kaleye bir füze mi gönderilecek, yoksa topun rotası mı şaşacak?
  • 2
    Duran toptan gelen bi gol her takım için paha biçilmezdir ve bunu yapabilenler futbolun ‘sniper’ları olarak anılır.
  • 3
    ‘Futbol: Bitmeyen Tutku’ kitabında futbolun mesafe tanımayan frikikçileri derlendi.
  • 4

    Juninho Pernambucano

    Topa havada minik yön değişiklikleri vererek önceden kestirilemeyen ‘burgulu’ vuruş stilini geliştiren Brezilyalı, tüm zamanların en becerikli frikik ustalarından biri olarak kabul ediliyor. Olympique Lyon'da (2001-2009) attığı 100 golün 44'ünü duran toptan bulan Juninho, bu atışların bazılarında kalecileri tam 40 metreyi aşan mesafelerden avlamayı başardı. Onun zamanında Lyon, 7 kez Ligue 1 şampiyonluğu kazandı.

  • 5

    Cristiano Ronaldo

    Aynen Juninho Pernambucano gibi, CR7 de 'burgulu şut’ ile başladı ama o bu tarzı çok daha sert bir vuruşa dönüştürerek geliştirdi. Real Madrid ve Portekiz Milli Takımı'nın yıldız oyuncusunun kalecileri ve barajı kamçılarcasına yolladığı şutlan görmek için bile, gözlerinizi dört açıp dikkatinizi toplamanız gerekebilir.

  • 6

    Roberto Carlos

    Kimse onun kadar sert ya da onun kadar çok gerilerek vuramaz. Ama Carlos'un frikikleri sadece güçten ibaret değildi. 

  • 7
    1997'de Fransa’ya 35 metreden attığı frikik golünde, sağ kale direğine 10 metre mesafede bulunan top toplayıcı çocuk bile top kendisine geliyor diye kaçmıştı ancak top, bir orağın ucu gibi yassı bir yol izleyerek Fabian Barthez'i çaresiz bırakmış ve ağlarla kucaklaşmıştı.
  • 8

    David Beckham

    Becerisinin kaynağı, gücünden çok topa geliş açısı ve vuruş anında vücudunun aldığı müthiş dengeli duruştur. ‘Beck’, Premier Lig’de attığı 15 serbest vuruş golüyle lig rekorunu elinde bulunduruyor. Yunanistan'a attığı unutulmaz son dakika frikik golü ile İngiltere'ye 2002 Dünya Kupası'nın kapılarını açmıştı.

  • 9

    Zico

    'Beyaz Pele' bu işi çok kolaymış gibi gösterirdi. Topa oldukça ‘cool' bir yaklaşım, aniden hafif bir hızlanma ve havada süzülen bir frizbi gibi seçtiği köşeye gönderdiği yumuşak bir şut. Fakat ‘Galinho’ (Civciv/Horozcuk) bu özelliği kazanabilmek için sağ ayak içini bol pratik yaparak bileylemişti. İdman sonrası bir havlu alıp kalenin köşelerine asar,  20 metreden o havluyu onlarca kez vurmaya çalışırdı.

  • 10

    Sinisa Mihajlovic

    Roket gibi sert, ipek kadar yumuşak, uzaktan-yakından... Farklı stillerdeki şutlarıyla sol ayaklı Sırp’ın eline su dökecek çok az frikik ustası vardır. Kızıl Yıldız formasıyla 1991’de Avrupa Kupası zaferi yaşadıktan sonra 14 yıl kaldığı Serie A tarihinde bir maçta frikikten ‘üçleme’ yapan (Lazio-Sampdoria 98) iki futbolcudan biri olmuştu. Ayrıca 28 frikik golüne imza attı.

  • 11

    Andrea Pirlo

    İtalyan teknik direktör Marcello Lippi'nin de söylediği gibi, 'Pirlo... ayaklarıyla konuşan adam' sözü, bu zarif yıldızın serbest vuruş kullanırken ne yaptığını en iyi tarif eden cümle olabilir. Aynı Mihajlovic gibi Serie A'da 28 frikik golünün kahramanı oldu. ‘Tarchitetto' (Mimar) lakaplı futbolcu, kalecileri olduğu yere sabitleyen öldürücü falsolarla, yeri geldiğindeyse hafif sapmalar yaparak yön değiştiren mermi gibi şutlarla sanatını icra ettiriyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız