SARS virüsü nedir? (Çin'de SARS virüsü endişesi)

Çin'in Şangay Pudong havalimanında bazı kargo çalışanlarında SARS virüsü tespit edildi. Havalimanında bulunan yaklaşık 14 bin kişi zorla karantinaya alındı. Karantinaya alınan yolcular test alanından kaçmaya çalıştı. Peki SARS virüsü nedir, nasıl bulaşır?

Haberler 23.11.2020 - 11:09

  • 1

     SARS NEDİR?

    Ağır hastalık oluşturan, aniden başlayıp gelişen, öncelikle üst solunum yolları ve akciğerleri tutan bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanabilir.

  • 2
    SARS, SARS ile ilişkili corona virüsü (SARS-CoV) adı verilen bir virüsten kaynaklanır. İlk olarak Nisan 2003'te tanımlandı ve soğuk algınlığına neden olan virüslerin çoğunu da içeren Coronaviridae ailesinin bir üyesidir. Corona virüsler, kuşlar ve memeliler de dahil olmak üzere birçok farklı hayvan türünde bulunmuştur.
  • 3

    SARS NASIL BULAŞIR?

    Hastalık solunum yollarını tuttuğu için bir hastanın öksürme, hapşırma gibi eylemlerle oluşturduğu, havada asılı kalan damlacıklardaki virüslerin solunması ile vücuda alınır. Hastalığın özellikle yakın temas ile aile bireyleri ve sağlık personeline bulaştığı gözleniyor.

    SARS’IN KULUÇKA SÜRESİ NE KADAR?

    Hastalık etkeni alındıktan ilk belirtilerin ortaya çıkmasına dek geçen kuluçka süresi 2 ila 7 gün olarak ifade ediliyor.

  • 4

    SARS’IN BELİRTİLERİ NELERDİR?

    SARS’ın en önemli belirtisi yüksek ateş. Bugüne dek saptanan hastaların tamamında yüksek ateş görüldü. Üşüme ve titreme, şiddetli kas ağrıları, kuru öksürük ve baş ağrısı hastaların yarısından fazlasında görüldü. Bazı hastalarda ise, balgam çıkarma, boğaz ağrısı, burun akıntısı, sersemlik hali, bulantı, kusma ve ishal de görülebiliyor.
  • 5

    SARS’IN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

    Hastalığın özgül tedavisi henüz yok. Virüslerin etken olduğu tüm diğer enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi antibiyotikler tedavide etkili değil. Ribavirin gibi bazı antiviral ilaçların ve ağır olgularda kortizon benzeri ilaçların yararlı olabildiği gösteriliyor. Aşı çalışmaları ise devam ediyor.
  • 6

    SARS VE CORONA VİRÜSÜ ARASINDAKİ FARKLAR

    COVID-19'a neden olan virüs, 2003 SARS salgınına neden olan virüse benzer: her ikisi de corona virüsü tipidir.

    Ancak COVID-19 2003 SARS'dan daha hızlı yayılıyor. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız