10 maddede Müslüm ile Freddie (Halfetili Müslüm ile Zanzibarlı Freddie aynı anda sinemalarda)

İki film peş peşe vizyona girince, bende -böyle işaretlere aç bir ruhun yapacağı gibi- romantik düşünceler oluşmaya başladı. Herkes iki film için de konuştu durdu. Ancak unutmayın ki o hayatlar çoktan yaşandı ve her ikisi de büyük sınavlarla bezeliydi. Herkesin her şeyi ayrıştırmaya çalıştığı bu dönemde “Müslüm” ve “Bohemian Rhapsody” filmleri ve iki büyük adam arasındaki 10 ilişkiyi ya da benzerliği yazacağım. (Ceren ALA / Ceren.ala@ntv.com.tr)

Haberler 06.11.2018 - 13:07

  • 1
    Bir kere iki müzisyenin de sesi yeryüzündeki en özgün seslerden 2’si. Freddie Mercury 4 oktava çıkan sesiyle yeri göğü inletiyor. Müslüm Gürses derinlerden gelen gür sesiyle kalbi parçalıyor. İşte tam da bu noktada Timuçin Esen’in de hakkını vermek lazım. Müslüm Baba’ya bir milim bile yaklaşmış olması bize yetecekken, o Amerika’da babanın vokal tekniği üzerine çalışmış ve birkaç ton ince dahi olsa babanın tekniğini başarmıştı. Dolayısıyla filme sadece ajitasyon demek doğru değil.
  • 2
    Freddie Mercury demek, tarz demek, şov demek, kostüm demek. Rami Malek, Mercury karakterini canlandırırken ne kadar zorlandıysa, kostümlere ruhunu vermekde de o kadar zorlanmış. Onun deri pantalonlarını, daracık tulumlarını, abartılı tarzını bir bütün halinde yansıtmak her baba yiğidin harcı değil. Peki bizim babamız ne yapmış? Bir araya gelmemesi gereken bütün renkleri tek takımda toplamış. Çok da umursamamış üzerindekini, içindekine yanmaktan. Bir zaman sonra tanıştığı Muhterem Nur’la birlikte beyaz takım geleneği başlamış. Biri feminen bir ruhla giyinirken, diğeri feminen bir ruhun eliyle giyinmiş.
  • 3
    Rami Malek, Freddie’nin sahnedeyken sergilediği vücut diline de çok çalışmış. Timuçin Esen de öyle... İki sanatçı da sahnede bedenleriyle konuşmaya alışıktı. Freddie daha çok elleri ve kollarıyla sahneyi boydan boya geçerken, Müslüm bedenini sert ve ani hareketlerle sallardı. İki aktör de beden dilinden tam not aldı.
  • 4
    Freddie Mercury, Azeri ve Fars kökenli bir ailenin oğlu olarak, Tanzanya’nın Zanzibar Adası’nda dünyaya geldi. Müslüm Gürses, gariban bir anne ve zalim bir babanın oğlu olarak Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinin Fıstıközü Mahallesi’nde dünyaya geldi. Nerede doğarsan doğ, olacakların doğmasına engel olamazsın!
  • 5
    Bohemian Rhapsody için müzikal yönü baskın, çokça şarkının yer aldığı, acının kararında verildiği bir film yorumu yapıldı. Müslüm içinse müzikal yönüne az değinilmiş sadece acı odaklı bir film yorumu yapıldı. Oysa, Müslüm’ün sesi yaşadığı acıdan geliyordu. Ve Freddie Mercury, tüm dünyada çığır açan şarkılar yapmıştı. Dolayısıyla 2 film de olması gerektiği gibi perdeye yansıdı.
  • 6
    1970 yılında Freddie Mercury'nin Brian May, Roger Taylor ve John Deacon’la tanışması hayatının dönüm noktası oldu, Queen grubu böyle kuruldu. Müslüm Gürses’in ise 1969
    ‘da Selahattin Sarıkaya ile tanışması İstanbul’a attığı ilk adımın adıdır.
  • 7
    Ne Freddie ne Müslüm... İkisi de ruhuna ve bedenine iyi bakmamış. Aşırı hassasiyet, her şeyin farkında olmak ve üstün yetenek onları unutmak için her şeyi yapmaya hazır bir adama dönüştürmüş.

     

  • 8
    İkisi de kadınlarına sonsuz aşkla bağlıydı. Müslüm Gürses, Muhterem Nur’u hem yar hem ana bildi. Freddie Mercury ise Mary Austin’in yerini kimsenin alamayacağını söyledi.
  • 9
    Freddie Mercury, ön dişlerinin dikkat çekmesi nedeniyle estetik ameliyat olması gerektiği fikrine sıcak bakmadı. Reddetti. Kusurların da güzel olabileceğini kanıtladı. Müslüm Gürses, geçirdiği korkunç trafik kazasından sonra sol kulağını kaybetti, artık müzik yok, yorumlarına aldırmadı.
  • 10
    Bohamian Rhapsody filmi 1985’te Afrika’ya yardım için düzenlenen “Live Aid” konseriyle, Müslüm filmi ise 2006’da babanın ilk kez çıktığı Harbiye konseriyle sona erdi. İçimizdeki kalabalık konserler hiç susmasın olur mu!
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız