Dany Brillant: Müziğim çikolata gibidir

Türkiye'de hatırı sayılır bir hayran kitlesi olan dünyaca ünlü Fransız şarkıcı Danny Brillant, Türkiye’de vereceği konser öncesinde ntv.com.tr’nin sorularını yanıtladı. “Müziğim çikolata gibi neşe, rahatlama ve zevk veriyor” diyen Brillant, Türk kadınlarının dünyada gördüğü en güzel kadınlar olduğunu da belirtti. (Röportaj: Melike Tümer - melike.tumer@ntv.com.tr)

Haberler ntv.com.tr 18.01.2019 - 07:24

  • 1

    Fransız şansonları denince akıllara gelen ilk isimlerden biri olan dünyaca ünlü Fransız şarkıcı Dany Brillant, özel sahne performansı ve repertuarıyla 14 Şubat Sevgililer Günü’nde İstanbul’da seyirci karşısına çıkacak.

    Caz ritimleriyle donanmış Suzette şarkısıyla dünya çapında üne kavuşan, Fransız müziğine salsa ve caz ritimleriyle yeni bir yorum katan Brillant, Akdeniz ritimlerinden Fransız melodilerine ve Porto Riko ezgilerine uzanan şarkılarıyla Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde olacak.

    Müzik hayatına 1985'te sahnelenen bir kabareyle başlayan, ilk albümü C'est Ça Qui Est Bon’u 1991'de yayınlayan Tunus doğumlu şarkıcı, İstanbul konseri öncesi ntv.com.tr’nin sorularını yanıtladı.  

  • 2

    Konser için pek çok kez Türkiye’ye geldiniz. Konserlerinizdeki Türk seyircileri nasıl buluyorsunuz?

    20 yıldır Türkçe değil de Fransızca şarkı söylememe rağmen Türk halkının benim müziğime karşı duyarlılığından çok etkileniyorum. Buraya yılda üç ya da dört kez sahneye çıkmak için geldim. Akdenizli olmaktan dolayı benim müziğim bir karışım. Bir dönem Tunus’ta Türklerin var olmasıyla birlikte Türk ve Tunus kültürleri arasında bir alışveriş olduğunu düşünüyorum. Müziğimde Tunusluluk var. Fransız kültürünü taşırken, Fransızcanın konuşulmadığı bir ülkede bilinir olmak benim için çok ilginç. Bununla gurur duyuyorum.

  • 3

    Türkiye’de geniş bir hayran kitlesine sahip olmanızı neye bağlıyorsunuz?

    Bence Türkler son derece dünyaya açık insanlar ve burası pek çok kültürün birlikte yaşadığı bir ülke. Müziğimi takdir ettiklerini düşünüyorum çünkü 50’li ve 60’lı yıllar Fransız kültürü ruhunu taşıyor. Fransız şarkıları çok fazla Amerikan şarkılarını taklit eder, ama ben bunu yapmıyorum. Müziğimin kimliğini koruyorum ve muhtemelen bu seviliyor. Mesela Joe Dassin gibi Fransız geleneğinden geliyorum.

  • 4

    Müziğiniz caz, cha cha, salsa tınıları, Akdeniz ritimleri, Fransız melodileri içeriyor...  Bu melodi çeşitliliğinin kaynağı nedir?

    Genel olarak müzik, karışımdan üretilir; müzik düzeni iki veya üç karışımdan türetilir. Örneğin Afrika müziği siyah kölelerle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaştı. Amerikalılara cazı götürdü. Aynı prensiple Küba Afrikalılarından salsa doğdu. Bu karışım için İspanyol müziğine teşekkürler. Bana gelince, sevdiğim pek çok müzik karışımı var. Bunun sonucu olarak performanslarımda salsa, caz ve İtalyan şarkıları var.

  • 5

    Türk dinleyicileriniz sizin müziğinizi tarif ederken “Ağızda eriyen çikolata gibi” benzeri yorumlar yapıyor. Yaptığınız müzik için sizin tarifiniz ne olur?

    Benim müziğim eğlence üzerine kurulu. Bir çikolatanın verdiği neşeyi, rahatlamayı getirmeye; kalbi ısıtan bir zevk vermeye, moralinizi düzeltmeye çalışıyorum. Oldukça zekice bir metaformuş bu. Ben de bir parça yiyeceğim!

  • 6

    Dans ve müzik... Hangisiyle kendinizi daha iyi ifade ediyorsunuz?

    Her ikisinin karışımıyla... Bir şarkı yazdığımda, dans ettirmeli. Slow bir parça bile olsa dans ettirmeli, vücudu harekete geçirmeli ve aynı zamanda melodi kalbe hitap etmeli. Dans benim için çok önemli. Harika bir dansçı değilim ama her bir dansın önemli adımlarını öğrendim.

  • 7

    Melodi mi sözler mi? Müzikte hangisi daha önemli?

    Her ikisi de önemli ama Fransa’da sözler müzikten daha etkileyicidir. Diğer ülkelerde ise bunun tam tersi geçerli. Müziğin kalbe dokunan duygusal bir yönü var.

  • 8

    Konserlerinize kadın seyircilerin dikkate değer bir ilgisi olduğunu görmek mümkün. Pek çok kadın seyircinizle dans da ediyorsunuz. Türk kadınlarının dans yeteneğini nasıl buluyorsunuz?

    Öncelikle size Türk kadınlarının dünyada tanıdığım en güzel kadınlar olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü bedenleriyle oldukça rahatlar. Çok iyi dans ediyorlar. İşte bu nedenle konserlerimde onları benimle dans etmeleri için sahneye davet ediyorum.

  • 9

    Türk kültürüne dair sevdiğiniz şeyler neler? 

    Bu ülkede sevdiğim şey, Doğu, Avrupa ve Asya kültürünün bir birleşimi olması. Bu karışım oldukça ilginç. Türk müziğine karşı, sanatına karşı çok duyarlıyım. Buraya her geldiğimde Topkapı Sarayı’na, Ayasofya’ya, Sultanahmet Camii’ne giderim. Tüm bu muazzam eserleri koruyarak kültürünüzü de korudunuz.

  • 10

    Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olduğunu düşünüyor musunuz?

    Elbette Türkiye Avrupa'nın bir parçası. Özellikle kültürel bakış açısına göre...  Çok deneyimli ve Avrupa'da olan her şeye karşı çok dikkatli bir ülke. Gerçek bir kültürel kavşak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız