Tarihi Anadolu Hamidiye Tabyası ziyarete açıldı

Çanakkale Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması için 1892 yılında 2'nci Abdülhamid tarafından yaptırılan Anadolu Hamidiye Tabyası, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyarete açıldı.

Haberler DHA 10.11.2018 - 11:43

  • 1
    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 40 milyon TL ödenek ayırarak 2014 yılı Şubat ayında başladığı 'Anadolu Hamidiye Tabyası ve Gelibolu Minia Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi' projesi 2017 yılında tamamlandı. Çanakkale Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması için 1892 yılında Sultan 2'nci Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Tabyası'nda 10 tescilli bonet (cephanelik) bulunuyor.
  • 2
    Proje kapsamında, denize paralel bölümdeki 10 bonet butik müze haline getirilerek, Çanakkale Savaşları'nın burada ziyaretçilere farklı bir konseptle anlatılması için yeniden tasarlandı. 100 dönümü kapsayan tabyanın boş alanlarına da ziyaretçiler için yaya ve bisiklet yolları yapıldı, çocuk oyun parkları kuruldu. Mescit, tuvalet, seyir terası, amfi tiyatro, tören alanı ve kafeterya yapıldı.
  • 3
    Çanakkale Boğazı'nın Marmara Denizi'nden Ege Denizi'ne kadar uzanan su yolunun minyatürü de yine tabya içinde yer aldı. Çanakkale Savaşları sırasında kullanılan bir tarihi top da bonetler arasındaki top atış alanına yerleştirildi.
  • 4
    anakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Hamidiye Tabyası'nın Abdülhamid Han döneminde Çanakkale Boğazı'nın İstanbul'un güvenliğini sağlamak üzere inşa edilmiş tarihi bir mekan olduğunu söyledi. Anadolu Hamidiye Tabyası'nın 1915 Çanakkale Deniz Savaşı'nda bizzat sıcak çatışmanın yaşandığı ve topçu birliklerinin görevlerini en iyi şekilde yaptığı tabyalardan biri olduğunu belirten Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, şunları dedi: "Savaş sonrasında dönem dönem askeri hizmetlerde kullanılmış, bir dönem de terk edilmiş haldeydi. 2011 yılında bu tabyayla alakalı Kültür ve Turizm Bakanlığı restorasyon çalışmalarına başladı. Ve 2014 yılında da ihalesi yapılarak bu tabya için çalışmalara başlandı. 2017 yılında da restorasyon çalışmaları tamamlandı."
  • 5
    Hamidiye Tabyası'nın restorasyon maliyetinin yaklaşık 40 milyon lira civarında olduğunu da kaydeden Kaşdemir, "Bu da hükümetimizin tarihi mekanlara ne kadar çok önem verdiğinin bir göstergesidir. Bugün bu yer fiilen bir ziyarete açma çalışmasıydı. Önümüzdeki süreçte uygun görülen bir tarihte, üst düzey geniş bir katılımla resmi açılışını yapacağız" dedi.
  • 6
    Çanakkale Barbaros Mahallesi'nde bugün kapılarını ziyaretçilere açan Hamidiye Tabyası'nda ilk 10 gün müzelere girişler ücretsiz olacak, ardından ziyaretçiler 10 TL ücret ödeyecek. 18 yaş altı, 65 yaş üstü, şehit yakınları ile gazilere ise müzelere girişler ücretsiz olacak.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız