Dolmabahçe Sarayı: Büyük Önder Atatürk'ün son günlerini geçirdiği yer

57 yıllık ömrüne bir ulusun yeniden doğuşunu sığdırdı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, son günlerini Dolmabahçe Sarayı'nda geçirdi. Aramızdan ayrılalı tam 82 yıl oldu. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı sabahın erken saatlerinden itibaren ziyaretçi akınına uğradı. İşte Dolmabahçe Sarayı hakkında bilinmesi gerekenler... 
(Hazırlayan: Serdar UZUN - serdar.uzun@ntv.com.tr)

Haberler ntv.com.tr 10.11.2020 - 11:52

  • 1

    DOLMABAHÇE SARAYI HAKKINDA

    Dolmabahçe Sarayı, İstanbul gezilecek yerler denilince ilk akla yerlerden birisidir. Saray, 1843-1856 yılları arasında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Son dönemlerinde modernleşme hedefine uygun olarak saraylarını Batı mimarisi ile tasarlayan Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'a attığı son imzalardan biri olan Dolmabahçe Sarayı şehre asalet katıyor.

    Gümümüzde Saray Koleksiyonları Müzesi olarak kullanılan görkemli sarayda görülebilecek birçok değerli eser var. Dolmabahçe Sarayı'na yapılacak bir geziyle Osmanlı'nın son dönemleri, modern Türkiye'nin kuruluşu ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün son günleri hakkında birçok bilgiyi öğrenebilirsiniz. 

  • 2

    DOLMABAHÇE SARAYI NEREDE? 

    Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, Vişnezade Mahallesi'nin deniz kıyısında yer alıyor. Şehrin Avrupa tarafına inşa edilmiş Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş sahil yolunun üzerinde bulunuyor.
  • 3

    DOLMABAHÇE SARAYI'NA NASIL GİDİLİR?

    Dolmabahçe Sarayı’na gitmek için birçok farklı yol bulunuyor. 

    Beşiktaş otobüsleri ve dolmuşlar, saraya çok yakın bir konumdaki duraklarda duruyor. Ayrıca Üsküdar, Kadıköy'den hareket eden vapur ve motorlar ile de ulaşım sağlanabiliyor. Beşiktaş’a ulaştıktan sonra 5 dakikalık yürüyüş ile Dolmabahçe Sarayı'na ulaşım sağlanabiliyor. 

  • 4

    DOLMABAHÇE SARAYI'NIN BÖLÜMLERİ

    Dolmabahçe Sarayı, 3 bölümden oluşuyor. 

    1- Haremlik (Harem-i Hümayun): Osmanlı Sarayları'nda Harem, hükümdarın makamı olan Mabeyn-i Hümayun'a bağlı, kendi içinde hiyerarşisi olan bir birimdir. Çoğu kez sarayda yaşayan sadece kadınlara özel bir bölüm olduğu sanılsa da bu doğru değildir. Harem-i Hümayun, padişahın kendisi, ailesi ve onlara bağlı çalışan hizmet sınıfının yani cariyelerin yaşadıkları bölümü ifade eder. Bu alan için kullanılan doğru tabirlerden biri de "mutluluk yuvası" anlamına gelen Darüssaade'dir fakat "Harem" ifadesinin kullanımı daha yaygın ve yerleşik olmuştur.   

    2- Selamlık (Mabeyn-i Hümayun): Sarayın yönetim merkezi olarak kullanılan bölüme bu isim veriliyor. Kabul ve toplantı gibi etkinliklerin düzenlendiği selamlık, sarayın en görkemli yönünü yansıtıyor.

    3- Tören Salonu (Muayede): 750 ışıkla aydınlanan ve İngiltere Kraliçesi Victoria'nın hediyesi olan 4.5 ton ağırlığındaki avize ile ziyaretçileri büyüleyen tören salonu; merasim, balo gibi etkinliklerin yapıldığı yer.

  • 5

    DOLMABAHÇE SARAYI ZİYARET SAATLERİ VE GİRİŞ ÜCRETLERİ

    Dolmabahçe Sarayı ziyaret saatleri 09:00 - 16:30. Saray, pazartesi günleri kapalı. 

    Dolmabahçe Sarayı'nda Harem kısmı hariç Müze Kart geçmemektedir.

    Dolmabahçe Sarayı giriş ücretleri şöyle...

    Selamlık Bölümü: Tam 90 TL, İndirimli 45 TL.

    Harem: Tam 60 TL, İndirimli 30 TL

    Saray Koleksiyonları Müzesi: Tam 30 TL, İndirimli 5 TL.

    Engellilerin ücretsiz giriş yapabildiği müzede, geziler bir grup ya da rehber eşliğinde oluyor.

  • 6

    DOLMABAHÇE SARAYI ATATÜRK'ÜN ODASI

    Dolmabahçe Sarayı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul'daki ilk hitabını yaptığı, hayata gözlerini yumduğu ve cenaze töreninin yapıldığı yer olması dolayısıyla büyük önem taşıyor.

  • 7

    Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği Harem Bölümü'ndeki 71 No'lu oda 10 Kasımlarda on binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

  • 8

    ATATÜRK'ÜN VEFAT ETTİĞİ ODA HAKKINDA

    Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı da Dolmabahçe Sarayı'nı 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'ne hazırlıyor. 

    205 kişilik ekip, 10 binlerce insanı ağırlayacak olan saray ve çevresinde ziyaretçilerin en rahat ve sorunsuz şekilde ziyaretini gerçekleştirebilmesi yoğun bir mesaiyle çalışıyor.

  • 9

    Korumadan sağlık ve temizlik görevlilerine kadar tüm personel titizlikle o güne yönelik hazırlıklarını tamamlıyor.

  • 10

    Saray personeli sabah 07.00'den, ziyaretin tamamlanacağı saate kadar özveriyle görev yerlerinde olacak.

  • 11

    10 Kasım'da Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odayı ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler, Hasbahçe'den geçerek sarayın II. Binek Salonu'na ulaşacak.

  • 12

    Halife Merdivenleri ile bir kat yukarı çıkacak ve Mavi Salon'a giriş yapacak.

  • 13

    Daha sonra Atatürk'ün çalışma odası, hayata gözlerini yumduğu oda ve banyosunu ziyaret edecek. 

  • 14

    Ardından Pembe Salon ve Japon Salonu olarak adlandırılan bir sofadan geçerek alt kata inecek ve çıkışa ulaşacaklar.

  • 15

    DOLMABAHÇE SARAYI 10 KASIM'DA AÇIK MI?

    Dolmabahçe Sarayı, 10 Kasım günleri genel ziyarete kapatılırken, sadece Atatürk'ün çalışma odası, hayata gözlerini yumduğu oda görülebiliyor.

  • 16

    Sarayın Harem bölümündeki 71 numaralı odada bu yıl da düzenlenecek anma töreni, kurumlar adına çelenk ve buketlerin, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği, üzerinde Türk Bayrağı örtülü yatağın üzerine bırakmalarıyla başlayacak.

  • 17

    Büyük Önder Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak.

  • 18

    Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de ebediyete intikal ettiği yatağın iki yanında iki polis memuru da saygı nöbeti tutacak.

  • 19
    Saat 07.00 itibarıyla vatandaşların ziyaretine açılan odayı, her yıl olduğu gibi bu yıl da on binlerce kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
  • 20
  • 21
  • 22
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız