Türkiye'nin doğa harikası: Kazdağları (Kazdağları gezi rehberi)

Balıkesir'in Edremit ilçesi sınırları içinde 20.935 hektarlık alana yayılmış bir bölgeyi kaplayan Kazdağları, antik çağlardan bu yana pek çok efsaneye konu olmuş doğa harikası bir yer. İşte, Türkiye'nin oksijen deposu Kazdağları'nda nereye gidilir, neler yapılır, ne yenir? sorularının cevabını bulacağınız Kazdağları gezi rehberi...

Haberler 12.11.2018 - 12:09

  • 1

    KAZDAĞLARI MİLLİ PARKI NEREYE GİDİLİR, NE YENİR?

    Edremit Körfezinde yer alan Akçay, Altınoluk, Güre'nin yanı sıra ve Kaz Dağları bölgesi, doğa severler için bir cazibe merkezi.

    İşte @Gurmexcom instagram hesabından Kaz Dağları gezilecek yerler rehberi...

  • 2

    KAZDAĞLARI MİLLİ PARKI GEZİLECEK YERLER

    Balıkesir Edremit Körfezi'nin şüphesiz en cezbedici yeri Kaz Dağları...

    Bitki ve hayvan türleri açısından zengin olan Kaz Dağları Milli Parkı‘nda yürek burkan aşk hikayesiyle doğa harikası Hasan Boğuldu, hoş bir mesire yeri olan Sutüven Şelalesi, Mıhlı Şelalesi, Ayı Deresi ve Vallah Şelalesi, Subaşı, Güre Pınarbaşı, Sarıkızın Türbesi, Yeşilyurt köyü, Adatepe Köyü ve Zeus Altarı mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.

  • 3

    AKÇAY ZEYTİNLİ GEZİLECEK YERLER

    Akçay Zeytinli lezzetli zeytinin, altın rengi plajların, güzel tatillerin rotası ve yurt içi turizminin önemli bir merkezidir. Balıkesir Edremit ilçesinin Altınoluk’tan sonra en popüler tatil destinasyonudur.

  • 4

    Akçay, caddelerinde çok sayıda çeşmenin bulunduğu, plajları ve buz gibi denizi ile meşhur bir su beldesi. Akçay’dan iki dere ile ayrılan Zeytinli'nin diğer adı İkizçay.

  • 5

    Çok sayıda turistik yer ve plaj bulunan Zeytinli Kitap Fuarı ve her yıl Ağustos sonunda Zeytinli Dalyan Sahilinde yapılan Rock festivali ile de meşhur. Söyleşi ve İmza Günleri ile bilgi yüklü birkaç gün geçirebileceğiniz Zeytinli Kitap Fuarı Altınkum Meydanında gerçekleştiriliyor.

  • 6

    Kaz Dağları mesire alanları arasında ilk popüler yerimiz Hasan Boğuldu ve Emine Çınarı. Bazen gittiğiniz yerlerde restoran aramazsınız, zaten dünyanın en güzel lokantası olan evinizin, en iyi şefi Anneniz yanınızdadır. Fakat hazır yemek isteyenler için çok ilgi gören mesire alanında 2 kır lokantası ve 1 köy pazarı bulunuyor.

    Hüzünlü aşk hikayesi ile efsaneleşen Sutüven şelalesi ve Hasan Boğuldu göleti Akçay’a 9, Edremit’e 12 km. mesafede yer alıyor. Kaz Dağlarının eteklerindeki Hasan Boğuldu Zeytinli Belediyesi sınırları içerisindedir. Kaz Dağları Milli Parkı’na yaya girişi 6 TL, otomobil girişi 18 TL.

  • 7

    HASAN BOĞULDU GÖLETİ VE EMİNE ÇINARI

    Kaz Dağı Milli Parkı’na giderken Hasan’ın mezarının yanından geçiyorsunuz, dua etmeyi ve yol üstünde köy kadınlarından mis kokulu çilek, karadut ve armut almayı unutmayın!

    Hasan Boğuldu efsanesi Leyla ile Mecnun veya Kerem ile Aslı efsanesinden aşağı kalmayan ve yürek burkan bir hikaye. Kavuşamadıkları için Hasan canına bu gölette kıyarken, bu acıya dayanamayan Emine de yazması ile kendini göletin yanındaki ulu bir çınara asmış. O günden sonra dalları gölete uzanan bu çınara Emine Çınarı, gölete de Hasan Boğuldu Göleti deniyor.

  • 8

    1942 yılında Sabahattin Ali bu yürek titreten hikayeyi aşağıdaki dizelerle kaleme almış.

    Uzaklardan sesin aldım;

    Çevreni derede buldum;

    Nereye gittiğin bildim,

    Hasanım arkandan geldim. 

    Sarı kahküllü, dal boylum;

    Saz benizli, ayva tüylüm;

    Tatlı sözlü, melek huylum,

    Hasanım ardından geldim. 

    Köyden, obadan koğulan,

    Duru sularda boğulan,

    Toz köpük olup dağılan

    Hasanım ardından geldim. 

    Sarp dağlara getirdiğim,

    Kavuşmadan yitirdiğim,

    Ak kefensiz yatırdığım

    Hasanım ardından geldim. 

    Emine’yi yaslı eden,

    Kerem olup Aslı eden,

    Dağı taşı sesli eden

    Hasanım ardından geldim.

  • 9

    ALTINOLUK GEZİLECEK YERLER

    Son yıllarda daha da ünlü hale gelen Altınoluk tam anlamıyla bir yerli turizm cenneti. Kışın 20.000 olan nüfus yazın 300-400 bine kadar ulaşıyor. Altınoluk’taki zorlu ve keyifli parkuru ile Şahinderesi Kanyonu gezginlerin uğrak noktasıdır. Altınoluk gezilecek yerler arasında Altınoluk Antandros Antik Kenti alternatif bir seçenek olabilir.

  • 10

    ALTINOLUK'TA NE YENİR?

    Hazır Altınoluk’a yolunuz düşmüşken meşhur Balıkesir köftesi yapan Zeynep Ablaya uğrayıp bir yemek molası vermenizi öneririz. Köftecim Altınoluk’ta ne yenir sorusunun bizce en güzel cevaplarından biridir. Arzu edenler sahil şeridinde balıkta yiyebilir.

  • 11

    GÜRE GEZİLECEK YERLER

    Kaplıcalar diyarı Güre’de sodyum sülfatlı sularıyla Derman Kaplıcaları çok sayıda yerli turist tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle kadın hastalıkları ve romatizma hastalarına iyi geldiği söyleniyor.

  • 12

    Kaz Dağları mesire yerleri arasında 2. rotamız yamaçtan akan bol ve buz gibi suyu ile yaz aylarında serinlemek için en ideal köşelerden biri olan Pınarbaşı.

  • 13

    Güre Köyü sınırları içinde ve Akçay’a 6 km. mesafede bir mesire alanı olan Pınarbaşı Kazdağı eteklerinde yer alıyor. Burası Milli Park sınırları içinde ve Orman Müdürlüğünce işletiliyor. Yaya girişi 6, otomobil girişi için 18 TL ücret alınıyor. Ayrıca piknik alanı içerisinde Alabalık üretilen bir çiftlik bulunuyor.

  • 14

     Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken serin, oksijeni bol ve ağaçların içinde kalan güzel bir huzur rotası. Rakımı 405 m olan alanda WC ve 2 kır lokantası bulunuyor.

    Ama bizim menümüzde restoran lezzetleri değil yine sucuk, ekmek ve bol oksijen var.

  • 15

    EDREMİT GEZİLECEK YERLER

    Yerleşimin MÖ. 50.000 yılına kadar giden Edremit körfez bölgesi, turizmin önde gelen bölgelerinden biridir. Yaklaşık 13 - 14 milyon zeytin ağacı var. Baba Burnu, Kadırga Koyu burada bulunan yer şekillerinden bazılarıdır. Edremit’te gezilecek yerler arasında Selçuklulardan kalma Yusuf Sinan tarafından yaptırılan Kurşunlu Cami’yi de görmenizi tavsiye ederiz. Edremit merkezdeki çarşıda, ilçenin içinde gezebilir, alışveriş yapabilirsiniz. Edremit’in eski lezzet noktalarından Cumhuriyet Lokantası’nda ciğer sarma yemenizi öneririz.
  • 16

    Edremit’e 1 saat mesafede bulunan Ayvalık, Cunda Adası, Şeytan Sofrası veya Burhaniye, Ören, Sarımsaklı diğer turizm cennetleridir.

  • 17

    Kaz Dağları ile ilgili daha fazla yazı okumak için gurmex.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz...

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız