Maradona'nın ölümü İtalyanları yasa boğdu

Tüm ülkede derin bir üzüntüye yol açan haber Maradona'nın iki kez şampiyonluk kazandırdığı Napoli'de şok yarattı. Halk Covid-19 tedbirlerine rağmen sokağa döküldü. San Paolo Stadyumu Maradona'nın anısına sabah kadar ışıklandırıldı. Napoli Belediye Başkanı kentte yas ilan ederken stadyumun isminin de Maradona olarak değiştirileceğini söyledi. Napoli sokaklarında Maradona forması ve fotoğrafları önünde mumlar yakıldı, çiçekler bırakıldı. Futbolcunun duvar resmi önünde koro halinde sevgi sloganları atıldı. Napoli halkı için Maradona ne ifade ediyordu, İtalya'da ölüm haberinin ardından ilk tepkiler nasıldı NTV Milano Temsilcisi Şeyda Canepa yazdı.

Haberler NTV Haber 26.11.2020 - 11:59

  • 1
    Napoli nüfus kayıtlarında 10 Mayıs 1987 gününden itibaren kaç tane Diego, Diego Armando ve Maradona ismi verilen bebek doğmuş kontrol edilse çıkacak sayı belki başkalarını şaşırtabilir ama Napoli'lieri değil. O dönem doğan 'Diego' lar şimdi otuzlu yaşlarda ve hemen hepsi babalarının hatta dedelerinin hayatlarının en mutlu gününde, Napoli'nin ilk kez şampiyonluk tattığı dönemde dünyaya geldiklerini biliyor.
  • 2
    Abartı gibi gelebilir ancak Barselona transferi sonrası Napoli 5 Temmuz 1984 akşamı San Paolo stadyumuna kendisi ile tanışmak için o zamanın parası ile 1000 liret ödeyip giden 80 bin taraftar başta olmak üzere o akşam inanarak söylediği 'İyi akşamlar Napoli, burada çok olmaktan çok mutluyum' sözlerinin ile ilk andan bu yana halkın kalbini kazanan Maradona sevgisini ancak Napoli'li olan anlayabilir.
  • 3

    GAZETELER TAM BOY MARADONA

    Orta sahada mikrofona söylediği ilk cümlesinin ardından tribünlerde kopan tezahürat kıyametiyle sözlerine devam edemeyen Maradona topu alıp önce sağ sonra sol ayak, diz, göğüs, kafa derken sektirmeye başlayınca ilk görüşte başlayan aşk birkaç dakika sonra kara sevdaya dönüştü. Topu göğe atarak kısa şovunu tamamlayan Maradona'lı 35 yıl önceki o geceyi ölümünün ardından sosyal medyada hatırlayan taraftarların azımsanmayacak bir kısmı hayatlarının en güzel gecelerinden biri olduğunu yazdı.
  • 4
    Futbola herşeyden fazla değer biçen Napoli halkına sadece lig şampiyonluğu değil ilk defa devasa bir özgüven kazandıran ve hiç tatmadıkları bir haz yaşatan Maradona yaygın bir görüşe göre için Vezüv Yanardağı, komedyen Toto ile birlikte Napoli halkının kendi kimliği ile özleştirdiği üç figürden biriydi. Napoliller için o Maradonapoli idi. Tanrının Napoli halkına bir hediyesi idi. Haberin ardından konuşan Napoli futbol kulübünün o yıllardaki başkanı Corrado Ferlaino haberin ardından perişan olduğunu belirterek 'Bizi omuzlarında taşıdı' dedi ve Maradona'nın bir futbolcu değil bir şehir olduğunu söyledi.
  • 5
    İtalya'ya sınırsız değer katan tarihi geçmişi, kültürü ve olağanüstü güzelliği ile değil o yıllarda organize suç örgütleri, yoksulluk, az gelişmişlik önyargıları ile hatırlanan kentin hiç şampiyonluk tatmadığı futbol takımını Signora lakablı aristokrat Juventus, sanayileşmiş ve varlıklı Milano'nun takımları İnter ve Milan seviyesine çıkarmış. Napoli'nin de onlar gibi olabileceğini ispatlamasını sağlamıştı.
  • 6
    Napoli tarihinin ilk şampiyonluğunu kazandığı gün olan 10 Mayıs 1987'de mezarlığının girişindeki duvara yazılan devasa 'Ne kaybettiğinizi bir bilseniz' yazısı kent sakinlerinin bu zafere yüklediği anlamı en iyi özetleyen olaylardan biri olarak hatırlanıyor.
  • 7
    Ölüm haberini büyük bir şaşkınlıkla karşılayan ve yalan haber zannedip bir süre şok yaşayan, sosyal medyada haberin doğru olmadığına dair teyit arayan Napoli halkı 'O bizden biri' dedikleri futbolcuya olan bağlılıklarını göstermek için Covid-19 tedbirlerine rağmen sokaklarda Maradona'ya ait hem Napoli hem Arjantin formaları ve fotoğrafları önüne çicek koyup mum yaktılar. Ölüm haberinin hemen ardından ışıklarını yakan San Paolo Stadyumu önünde toplandılar. Futbolcunun duvar resimlerinin yer aldiği İspanyol Mahalllesi isimli semtte toplanıp meşaleler eşliğinde ve koro halinde sevgi sloganları attılar.
  • 8
    Napoli belediye başkanı Luigi de Magistris kentte yas ilan ederken San Paolo stadyumun isminin Maradona olarak değiştirileceğini söyledi.

    Maradonapoli takma ismini koyacak kadar kendisini benimseyen Napoli, 2017 yılında ünlü futbolcuya fahri vatandaşlik ünvanını verdi. Maradona hep hiçkimsenin kendisini Napoli halkı kadar sevmediğini söyledi.
  • 9
    İtalyan basınına konuşurken hıçkırarak ağlayan ve üzüntüden konuşmakta güçlük çeken Napoli'ler Maradona'nın bu inancını bir kez daha döğruladı.

    Napoli futbol klübü resmi Twitter hesabında 'Biliyoruz birşeyler söylememizi bekliyorsunuz ama acımızı tarif edecek kelime yok. Şimdi gözyaşı zamanı. Konuşma zamanı da gelecek' ifadesi yer alırken İtalyan basını haberi manşetten vermekle kalmadı, konuyu tıpkı olağanüstü durumların yaşandığı haberlerde olduğu gibi kapsamlı bir genişlikte de işledi.
  • 10
    Papa Francesco defalarca görüştüğü Maradona'nın dualarında yer alacağinı duyururken Başbakan Giuseppe Conte başta olmak üzere ülkenin önde gelen pek çok ismi üzüntülerini belirten mesajlar yayınladı. Spor camiasından toplumun her kesimine sosyal medyada sayısız taziye mesajı yayınlanırken İtalyan basınına konuşan bazı Napoli'liler dünyada futbol takımlarında artık 10 numaralı formanın kullanılmasının kaldırılmasını istedi.
  • 11
    Akşam San Siro stadında oynanan Şampiyonlar Ligi Inter - Real Madrid maçı öncesi Maradona için bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Haberin sabahında Napoli balkon ve pencereleri mavi - beyaz bayraklar ve üniformalarla donanırken irili ufaklı bütün İtalyan gazeteleri Maradona'nın ölüm haberini manşetten verdi. Ülkenin en önde gelen gazetesi Corriere della Sera manşetinde 'Maradona, en güzel futbolu oynayan asi dahi' ifadesini kullandı. La Repubblica ise 'Futbol cennete gidiyor' manşetini attı. Napoli'nin gazetesi İl Mattino tam sayfa 'Teşekkürler' manşeti ile Maradona'ya olan minnettarlığını gösterdi.

    Spor basınından Corriere dello Sport 'Diego yaşıyor' manşeti ile çıkarken Tuttosport tam sayfa kullandığı fotoğrafın altına 'Adios' yazarak Maradona'ya anadilinde elveda demeyi tercih etti.
  • 12
    Özel hayatında yaşanan bütün iniş çıkışlara, uyuşturucu başta olmak üzere yaptığı büyük hatalara, italyan vergi kurumları ile olan itilaflı durumuna rağmen Maradona'yı sonsuz bir kredi ile seven İtalya'da aynı zamanda Maradona'nın oğlu ve iki torunu da yaşıyor. Uzun süren çekişmeli bir babalık davası sonucu Cristina Sinagra isimli italyan kadından olan oğlunu 2008 yılında nüfusuna geçiren Maradona'nın 34 yaşındaki oğlu Diego Armando Maradona Sinagra Covid-19 tedavisi gördüğü hastaneden babasının ölüm haberini aldıktan hemen sonra taburcu oldu. Babası gibi bir süre futbol oynadıktan sonra plaj futbolunda karar kılan Diego Junior'ın babası ile zorlu başlayan ilişkisi son yıllarda büyük bir yakınlığa dönüştü. Hastaneden çıktıktan sonra eşi ve cocukları ile eve kapanan Diego Junior basın mensuplarının yoğun ilgisine maruz kalırken eşi mahremiyet ve acılarına saygı duyulması için çağrı yaptı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız