İşte Bitcoin ile hayatımıza giren terimler ve anlamları

3 Ocak 2009 tarihinde Bitcoin blok zincir ağının ilk bloğu olan blok #0 çıkartıldı ve kripto paralar bu adım ile hayatımıza girdi. 2017 yılında 20 bin dolar bandını test eden Bitcoin yeniden aynı seviyeye ulaşmak üzere. Son dönemde yaşanan artış ile yeniden adından söz ettirmeye başlayan Bitcoin kendi terimlerinin de oluştulmasına neden oldu. İşte Bitcoin ile hayatımıza giren terimler ve anlamları... 

Haberler ntv.com.tr 26.11.2020 - 11:02

  • 1

    HODL NE DEMEK?

    Hodl terimi ilginç bir yazım yanlışı ile doğdu. İngilizce de "tutmak" anlamına gelen "holding" kelimesi, bir kullanıcı tarafından yanlış yazılınca bu kelime orjinali yerine kullanılmaya başlandı. 2013'te bir kullanıcı forumda yayınladığı mesajında elindeki Bitcoin’leri satmayacağını belirtmek için "I am holding" yerine "I am hodling" yazınca bu hodl'un hayatımıza girmesi ile sonuçlandı.  

  • 2

    ICO NE DEMEK?

    ICO bir kripto para (coin) için fon toplanmak amacıyla yapılan halka arz sistemine verilen addır.   

  • 3

    FOMO NE DEMEK?

    FOMO yani uzun haliyle  Fear  of  Missing  Out  "Fırsatı kaçırma korkusu" anlamına geliyor. Bu tabir hızla yükselişe geçen coin'lere fırsatı kaçırmamak için bu fiyattan giren yatırımcılar için kullanılıyor.  

  • 4

    PUMP VE DUMP NEDİR?

    Pump  coin fiyatlarındaki hızlı yükselişe, Dump ise hızlı düşüşe verilen addır.    

  • 5

    WHALE NE DEMEK?

    Whale yani baline kripto para dünyasında bir para biriminin yükselmesinde veya düşmesinde etkisi olan büyük oyunculara verilen addır.  

  • 6

    DYOR NEDİR?

    Bir coin hakkında araştırma yapmaya kripto para dünyasında Dyor denri.  

  • 7

    TO THE MOON NE DEMEK?

    Bir anda hızlı bir yükseliş performansı gösteren kripto para birimleri için kullanıcılır. İngiliz<ce Ay'a çıktı anlamına gelir.  

  • 8

    BİTCOİN İŞLEMLERİNDE NASIL KORUMA SAĞLANIR?

    Yatırım yapacağınız platformu seçip, üyeliğinizi oluşturduktan sonra mutlaka 2FA özelliğini devreye sokun. Çift aşamalı güvenlik örneği hesabınızın hack'lenip paranızın çalınma riskini en aza indirmek için mutlaka yapmanız gereken bir işlem.   

  • 9

    2FA için ya SMS desteği ya da Google'ın uygulaması Authenticator'ı kullanabilirsiniz. Google'ın söz konusu uygulaması her girişinizde size özel ikinci bir şifre oluşturduğu için hesabınız daha korunaklı hale geliyor. Google'ın söz konusu uygulaması hem App Store'da hem de Google Play'de ücretsiz olarak yer alıyor.   

  • 10

    BiTCOİN MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

    Para oluşturma işlemine madencilik (mining) denilmektedir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır. Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere "madenci" denilmektedir.   

  • 11
    Bitcoin mining'i kendi kuracağınız bir sistem ile yapabilirsiniz. Ancak son dönemde oldukça popülerleşen bir başka  Bitcoin  madenciği  yöntemi ise hali hazırda büyük yatırımlar yapan platformlara yatırım yaparak kardan pay almak.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız